Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intreb: Cum filtram aerul? Cum scapam de praful din case?

Vizitator

Postări Recomandate

Ionizarea aerului nu e buna. Incepe sa miroasa in camera a usturoi. Mirosul de usturoi este dat de ionii de oxinen. Cresterea concentratiei ionilor de oxigen duce la o stare de nervozitate a celor care stau in acea locuinta. Situatia asta este intalnita in spatiile unde sunt multe calculatoare,, iar spatiul nu este ventilat.

Link spre comentariu

Nu orice tip de aer ionizat afectează starea de confort.Din ce am citit, ionii negativi sunt benefici în anumită concentrație.Am avut ocazia să testez un ionizator cu performanțe bune, avea o pompă care forța aerul să treacă prin camera de ionizare și efectul se simțea în câteva minute.

Editat de validae
litere...
Link spre comentariu

Un purificator bun de aer care sa vehiculeze cca. 150mc/h aer, costa cam 500 lei, si consuma cca. 40Wh, are sens daca suferiti de astm, sau doriti un aer foarte curat...

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

In Norvegia ești obligat prin lege, cel puțin la construcțiile noi, să ai testul de etanșeitate trecut cu brio, și ventilarea se face obligatoriu cu agregate de ventilare. In ultima casă în care mi-am băgat picioarele, s-a folosit Flexit Nordic S3... Flexit mai are niste apărate deștepte de ventilare cu recuperare de căldură, cum ar fi Flexit single room ventilator, Roomie Dual WiFi... Soluții există, doar că nu popularizate la noi. Nu avem cultura... 

Precizez că nu fac reclamă, mă doare în paișpe de ei, vreau doar să le știți și voi.

Menționez că eficiența ajunge până în punctul în care, singurele sisteme de încălzire erau în pardoseală hol intrare, băi, și un minișemineu in etaj. Atât. Casă P+1

Și era într-o localitate lângă Jostedalsbreen, unde iarna e un frig absolut înfiorător. Ceva ce nu va imaginați. Atât de stupid se judecă lucrurile la noi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Spitalele sunt dotate cu  Camere de Tratarea Aerului  aceste CTAuri au filtre de aer  -prin tubulatura de aer circula aer filtrat  rece sau cald in camera aerul este eliminat prin partea de jos  deci nu va ridica particule fine de praf ...toate aceste lucruri le gasim intr-un normativ.

Link spre comentariu

Aş fi interesat de un sistem Single room ventilator O2, dar din păcate,  în  România nu există niciun distribuitor Flexit. Cei mai ,,apropiaţi,, ar fi în Slovenia şi Croaţia, dar nu am văzut să aibă acest produs în lista lor.Mereu am considerat că norvegienii şi în general toţi nordicii sunt o rasă aparte, pentru cei ca noi sunt un fel de extratereştrii....@nomikos, sincer te invidiez că ai ajuns acolo.

Link spre comentariu

O varianta ar fi Camera deTratare aAerului deci pe scurt CTA am vazut la un spital  ,este compus din doua ventilatoare (introducere -  eshaustare)filtre  baterie racire, baterie incalzire tubulatura agregat frigotehnic  centrala termica, aparat udificare.

Nu stiu cu ce randament functioneaza,specific este ca aerul este evacuat (70 la suta) prin partea de jos ,deci particulele de praf nu se ridica sa ajunga in caile respiratorii.

Voi ce parere aveti ?casele viitorului vor avea asa ceva in dotare?

Link spre comentariu

Sistemul cel mai utilizat in Romania in regim rezidential este cel split (unitate de condensare afara si evaporator in interior). Nu e posibila filtrarea aerului circulat in interiorul casei.

Daca era un sistem centralizat cu conducte de aer care permiteau trecerea aerului prin unitatea (make-up air) se putea filtra usor cu filtre. La fiecare cateva luni doar schimbai un filtru de 30-50 de lei bucata. 

Insa constructiile romanesti, nu vorbesc de cele recente-moderne, nu permit instalarea altui sistem decat cel de tip split. Unde respiri aerul "uzat" pana deschizi fereastra sa-l improspatezi. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, v67 a spus:

...specific este ca aerul este evacuat (70 la suta) prin partea de jos ,deci particulele de praf nu se ridica sa ajunga in caile respiratorii.

Orice sistem centralizat (cladire comerciala de exemplu) are un circuit cu o evacuare sau mai multe (exhaust) si una sau mai multe alimentari cu aer. 

Practic evacuarea (exhaust) este - uneori - in partea inferioara (catre planseu) pentru ca e de dorit ca alimentarea cu aer rece (climatizarea) sa fie de sus in jos. Aerul rece fiind mai greu decat ambientul, pentru o racire eficienta se sufla de sus in jos. Asa ca daca aerul nu e filtrat bine o sa arunce bine-merci in camera orice particula.

Exista si evacuari in partea superioara a camerei. Mai putin eficient sistemul, dar totul depinde de configuratia cladirii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări