Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

Ce este sarma aia care iese din conectorul potentiometrului?Eliminati-o ,nu cumva aveti torsadate firele care duc la potentiometru sau legate manunchi cu firele prin care trec curenti mari?

Link spre comentariu

Am avut situatie tot la un malaxor de panificatie,la care s-au defectat microintrerupatorii tact pcb,si neavand pe moment acel model am fost nevoit sa trag fire de pe piciorusele lor in exterior si sa folosesc butoni de panou.Am folosit cablu utp,care avea firele torsadate cate 2, folosind pentru fiecare buton cate o pereche de fire torsadate dupa conecterea butonilor exteriori la fire nu a mai functionat nici butonii exteriori nici cei de pe placa.Daca dezlipeam firele de pe placa cei ramasi buni pe placa functionau.Cu firele torsadate nu mai functiona niciunul,daca despleteam firele functionau si cei buni de pe placa si cei exteriori.Treaba asta nu a putut sa o depisteze nici un electronist chemat sa vada care este problema,si dupa ceva timp cand am mai vorbit cu el a spus ca nu i s-a intamplat niciodata asa ceva.Asa ca sunt multe care pot sa influenteze functionarea defectuoasa,chiar faptul ca firul potentiometrului trece pe langa un traseu de curenti mari.

Link spre comentariu
26 minutes ago, valivoi said:

Ce este sarma aia care iese din conectorul potentiometrului?Eliminati-o ,nu cumva aveti torsadate firele care duc la potentiometru sau legate manunchi cu firele prin care trec curenti mari?

Sarma aia este pentru a ma ajuta la masurare, pe sarma aceea conectez sonda de la multimetru. Nu trece curent mare prin aceasta.

Se poate vedea din imagini ca traseul pentru curent mare este cel care trece pe langa conectorul pentru potentiometru, iar acest conector este conectat la traseul de curent mare printr-un traseu mai subtire.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Acum 24 minute, elmar a spus:

D-l Mitică...n-ai înțeles ce fel de protecție vreau eu...eu vreau ca atunci când fixez potențiometru de reglaj  al tensiunii la 5v (de ex) dacă tensiunea e mai mare de atât, sursa să se oprească sau nu permită mai mult...

Dar asta, fără să am un potențiometru suplimentar de reglaj al tensiunii la care să intre protecția!

Foarte simplu domnule.

Nu ai decit sa stringi cureaua si sa cumperi o sursa profesionala de cite mii de euroi bucata si gata.

Astfel de optiuni gasesti la surse profesionale de minim 3000-5000E care sint controlate si supravegheate cu microprocesor.

Problema este ca aici este un topic unde se discuta despre surse simple si ieftine si unde nu se poate rezolva o problema de contact sau poate componente defecte de mai bine de o saptamina. Ce treaba ar avea aici sursele sofisticate de mii de euroi?

Link spre comentariu

pt. @elmar:           Pai unii au ajuns pe Marte si noi ne intrebam de circuite simple! Stam- adunam cat mai multa documentatie- adaugam idei personale. Pui un potentiometru dublu sau referinta o faci cu un generator de curent pe care o citesti si cu al doilea amplif care va merge la tiristor. Ce sa mai spun de comanda digitala cu atatia colegi priceputi la asta.

Link spre comentariu

Mulțumesc d-le Mitică...dar eu aș fi vrut o schemă verificată...că idei am și eu multe...din păcate în practică te poți lovi de multe chestii de care în teorie ar fi funcționat!

Mai degrabă iau în serios sfatul-indemnul lui @sesebe!

O sursă controlată  de un procesor(poate un microcontroler rapid??)...nu știu cât de eficientă ar fi o astfel de protecție...ce timp de reacție ar avea?Ar fi suficient de rapidă ca montajul alimentat din această sursă,să nu sufere de supratensiune?
Probabil că sursa aia de 5000 de euro ...ar fi!Nici de asta nu sunt 100% sigur....

Editat de elmar
Link spre comentariu

Sursa cu TL082 folosita mult pe forum. Am pus un operational sa copieze iesirea si am simulat o supratensiune din modificare referinta. Cu un singur tranzistor am un semnal rapid care a detectat eroarea si care comanda tiristorul.

sursa082ST5.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Din pacate, cred ca voi renunta la aceasta sursa pentru ca nu reusesc nicicum sa rezolv problema aceasta.

Imi poate recomanda cineva o schema, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Sa functioneze corect

2. Sa nu oscileze

3. Sa fie simpla

4. Sa aiba limitare de curent

5. Sa poata oferi 5A

6. Sa fie reglabila de la 3 la 25V.

Multumesc.

S-au poate este cineva din Satu Mare si ma poate ajuta...

PS: am masurat din nou atunci cand tensiunea a scazut de la 19.87V la 17.87V si am observat ca pe rezistenta de 100R, tensiunea era de 1.25V, in timp ce pe potentiometru, tensiunea era mai mica atunci cand la iesire erau 17.87V in comparatie cu atunci cand la iesire erau 19.87V. Sa fie de la potentiometru ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Acum 4 ore, elmar a spus:

Mulțumesc d-le Mitică...dar eu aș fi vrut o schemă verificată...că idei am și eu multe...din păcate în practică te poți lovi de multe chestii de care în teorie ar fi funcționat!

Mai degrabă iau în serios sfatul-indemnul lui @sesebe!

O sursă controlată  de un procesor(poate un microcontroler rapid??)...nu știu cât de eficientă ar fi o astfel de protecție...ce timp de reacție ar avea?Ar fi suficient de rapidă ca montajul alimentat din această sursă,să nu sufere de supratensiune?
Probabil că sursa aia de 5000 de euro ...ar fi!Nici de asta nu sunt 100% sigur....

Vezi ca am pus eu link la o schema de sursa profesionala în topicul cu teste la o sursa reglabila (sau ceva de genul acesta). 

Schema respectiva este foarte complicata dar se mai poate simplifica pt ca nu ai nevoie chiar de toate facilitățile ei.

Legat de protecție.... protecția respectiva, ca de altfel toată sursa, este analogica dar este controlata digital prin referințele furnizate cu DAC-uri. Doar asa poți obține viteza foarte bună și parametri de top. Nu-i chiar imposibil de făcut dar trebuie timp și iarăși timp. 

Link spre comentariu
16 minutes ago, Nostalgic said:

Si aceasta schema de sursa foarte simpla, functioneaza corect , dar cind construiesti ceva este important sa si intelegi principiul si functionarea rezultatului efortului depus, si bineinteles construirea fizica trebuie sa corespunda principiului si parametrilor doriti.

Noi vorba ceea stam in tribune , dumneata joci meciul, daca eram noi la fata locului era jocul cistigat de la inceput.

Si daca e buna, de ce imi scade tensiunea ? Construind sursa, am citit putin cate putin, dar nu imi dau seama de ce imi scade brusc tensiunea. Nu stiu cum sa imi dau seama de ce scade.

Poate sa fie potentiometrul, dupa cum am observat si eu, dar nu imi dau seama daca e mai mult decat potentiometrul acela.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ma refer nu la aceasta sursa ci la general , orice obiect electronic are anumiti parametri principiali de functionare si parametri de utilizare , recomandat, sa nu se depaseasca parametri de utilizare , altfel se modifica functionarea.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, sesebe a spus:

Vezi ca am pus eu link la o schema de sursa profesionala în topicul cu teste la o sursa reglabila (sau ceva de genul acesta). 

Mulțumesc! Da* n-am găsit nimic...am răscolit forumul dar n-am găsit link-ul... e cumva în topicul lui Marian?

Link spre comentariu

Uite aici un link la un manual service de la o astfel de sursa: http://ridl.cfd.rit.edu/products/manuals/Agilent/power supplies/E3646AE2.pdf

PS: vezi ca sint si citeva greseli "intentionate" in schema. Eu am gasit vreo 2-3, dar probabil ca mai sint si altele dar oricum schema este doar pt inspiratie nu ca sa fie copiata direct.

Oricum se poate vedea ca sursa este analogica si numai controlul este digital, si deci se poate face complet analogic fara partea digitala dar ar fi pacat sa nu fie si ceva control digital. Oricum pt protectia pe care o vrei tu iti trebuie si ceva control digital - referinta pt comparatorul de protectie sa fie setata dinamic cu 5-10% mai mult decit tensiunea de iesire setata.

Pe TME o astfel de sursa este peste 60 de milioane.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am construit saracia aia cu 317 fara pcb si a functionat corect din prima.

Ce anume inseamna sa functioneze corect? 

Cautati in domeniul militar sau medical. De obicei, acolo e crema electronicii.

Link spre comentariu
32 minutes ago, Fan Elforum said:

Ce anume inseamna sa functioneze corect? 

Adica sa nu ii mai scada tensiunea, fara sa rotesc din potentiometru (vedeti ce am scris in mesajele anterioare).

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări