Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

Poate ar fi util să renunțați la conectorul spre cablurile de ieșire și să le lipiți direct pe placă, mai ales dacă știți că veți cere curenți mari de la sursă.De asemenea, o cositorire pe toată lungimea (îngroșare) a traseelor de forță nu ar strica...pe viitor concepeți cablajele de forță astfel încât să eliminați doar o porțiune minimă dintre traseele active, astfel veți avea cablaje cu rezistență minimă și economisiți și soluția de corodare.

Acum văd că a postat și colegul elmar aceeași sugestie cu privire la eliminarea conectorilor de ieșire...

Editat de validae
Link spre comentariu

Am lipit firele de la potentiometru direct pe PCB si am observat ca si asa tensiunea scade brusc si fara motiv.

Apoi am schimbat potentiometrul cu alt potentiometru si nu a mai scazut tensiunea.

Apoi am luat vechiul potentiometru si l-am montat la un alt PCB, realizat dupa exact aceeasi schema si am observat ca nu mai scade tensiunea.

Apoi am luat din nou vechiul potentiometru si l-am montat din nou la sursa initiala si nu mai scade tensiunea.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Pe bune acuma...cred că sursa asta a ta e posedată!:57

Am făcut o grămadă de montaje ...unele în stil ”plasă de paianjen” și n-am avut atâte probleme cât ai tu cu o amărâtă de sursă ...

Nu știu ce să-ți mai zic...dar, ori ești din cale afară de pretențios ...fără să ai îndemănarea și priceperea necesară...ori, ești ghinionist și ți se tot întâmplă defecte ciudate!

Dacă nu reușești să te împaci cu ideia că unele chestii au și ele personalitatea lor ...și că vor să funcționeze așa cum vor ele...mai bine te-ai apuca de altceva, decât de construit montaje electronice...lasă-le pentru altii...apuncă-te de ceva mai sigur și mai precis ...matemtică,poate IT programare?!

Link spre comentariu

Păi ce -ar putea să se întâmple !? E bine totuși că tensiunea nu crește ...că așa ai putea arde montajele (mai pretențioase cu tensiunea de alimentare ) pe care le vei alimenta cu această sursă...

Dacă rezistă și nu se fac ”sârmă” tranzistoarele de putere sub sarcina maximă iar tensiunea rămâne cît decât stabilă(chiar dacă mai scade un pic)...eu zic că e bine!

Pentru că nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ai alimenta un montaj care îi trebuie(de ex) 5 volți și dintr-o dată, să ai tensiunea maximă debitată de transformator!

va ieși fum...poate și artificii!:rade:

De aia e bine ca potențiometrul de reglaj al tensiunii și conexiunile lui, la placă să fie de calitate(potențiometrul) și firele lipite direct pe placă...chiar dacă ți se pare că arată mai frumos cu conectori cu șurb...renunță la ei!(e părerea mea...)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Faptul ca tensiunea a scazut are legatura cu oscilatiile care pot sa apara in circuit ?

Sau e imposibil sa oscileze avand in vedere ca am toate masurile necesare pentru o functionare corecta, asa cum a zis Marian in unul dintre mesajele anterioare ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Cum ti-am mai zis...pe mine nu m-ar supăra o scădere de tensiune pe sarcini mari cum ai avut tu...ci m-ar îngrozi o sursă care scoate tensiune mult  mai mare(mai ales brusc și aleatoriu) ...din diferite cauze!

Asta  mi-ar distruge munca ...de a face  un montaj ...și de al alimenta cu o tensiune mult mare decât îi trebuie!

Mi-ar place să fac o sursă care să aibă protecție și la supra tensiune, nu numai la supra curent!

Dar nu știu dacă există o astfel de schemă?

Link spre comentariu

Am facut o sursa cu 7912 si  6x 2n3055, la teste cu un bec de 50w tensiunea imi creste pana la 15v, am verificat - montajul era corect facut, la cat de simplu este ar fi fost culmea sa dea gres. Singurul care l-am banuit ca fiind cu probleme era 7912, l-am inlocuit si montajul merge perfect. Culmea era ca l-am cumparat de nou, am vrut sa pun toate piesele noi dar se vede treaba ca chinezi mai dau si rebuturi. Asa ca incearca sa schimbi lm317 poate ai gasit vreun lot mai prost. Acum sursa mea la un consum de aproape 20a imi scade tensiunea de la 13.46v la 13.42v deci sunt super multumit de ea.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor.

@elmar Dar nu mi-ati raspuns, se poate sa oscileze si din cauza asta sa scada tensiunea ?

Sau sursa nu poate oscila, asa cum a zis si Marian ?

@yo9gcc Am inlocuit si LM317 cu unul nou, asa cum mi s-a spus in topicul acesta.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Citat:   

Mi-ar place să fac o sursă care să aibă protecție și la supra tensiune, nu numai la supra curent!

Dar nu știu dacă există o astfel de schemă?

Sursa IEMI de 7,5V/4A avea protectie la supratensiune reglabila cu un potentiometru pe panou. Si ce o fi asa greu de facut protectia asta, pui un comparator cu histerezis care comanda un tiristor ce scurtcircuiteaza iesirea. 

EDIT: dupa ce am vazut comentariile am observat ca am scris 4A in loc de 2A. Vrasta...

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu

M-am gândit și eu la multe ...din păcate ...nu mai vreau să experimentez...nu mai am răbdarea!

Dacă aș găsi o schemă verificată ...

Așa e ! Vreau mură în gură...nu-mi mai place munca!:rade:

Link spre comentariu
Acum 18 minute, miticamy a spus:

Sursa IEMI de 7,5V/4A avea protectie la supratensiune reglabila cu un potentiometru pe panou.

Cred ca e vorba de I4103, de 7,5V/2A. Si I4108 de 30V/1A avea protectie la supratensiune reglabila de pe panou. Nu e mare scofala, am zis totusi pt cei care cauta, sa stie ce sa caute, daca vor sa reproduca aceasta facilitate.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 22 minute, Mishu_17 a spus:

Multumesc pentru ajutor.

@elmar Dar nu mi-ati raspuns, se poate sa oscileze si din cauza asta sa scada tensiunea 

Eu n-am făcut această sursă ...nu pot să bag mâna în foc că nu poate să oscileze deloc!

Dar după cum arată ,n-ar trebui...

Link spre comentariu

Am sursa defecta, aruncata intrun fiset ruginit. Nu prea uit datele stocate in tinerete si nu imi dau seama de ce am scris 4 in loc de 2.

Daca cuiva ii place carcasa poate face o oferta pe privat.

3888.jpg

Link spre comentariu
Acum 15 minute, miticamy a spus:

Am sursa defecta, aruncata intrun fiset ruginit. Nu prea uit datele stocate in tinerete si nu imi dau seama de ce am scris 4 in loc de 2.

Daca cuiva ii place carcasa poate face o oferta pe privat.

3888.jpg

D-l Mitică...n-ai înțeles ce fel de protecție vreau eu...eu vreau ca atunci când fixez potențiometru de reglaj  al tensiunii la 5v (de ex) dacă tensiunea e mai mare de atât, sursa să se oprească sau nu permită mai mult...

Dar asta, fără să am un potențiometru suplimentar de reglaj al tensiunii la care să intre protecția!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări