Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

3 hours ago, Mishu_17 said:

Pana la urma am inlocuit tranzistorul TIP36C afectat de scurt circuit

Cum mama masii sa sufere un bipolar ca-i faci scurt intre colector si emitor? 

3 hours ago, Mishu_17 said:

am obtinut valori diferite pentru curentul care circula prin cele 4 tranzistoare.

Am masurat astfel:

0.371V, 0.349V, 0.344V, 0.348V.

Asa, SI????

Care e relevanta?

Sunt pe forum din 2008 dar nu tin minte sa fii vazut un alt topic in stilul asta.

Pe bune, atata bataie de cap pentru o schema elementara pe care de altfel o faci in stilul paianjen in 15-20 de minute, si o pui la treaba...

Link spre comentariu

Nu vreau sa supar pe nimeni dar vad ca nici acum, dupa ce am testat-o de atatea ori, sursa asta tot nu functioneaza cum trebuie.

Adica: azi am vrut sa fac niste masuratori, am reglat iesirea la 19.90V am conectat consumatorul ( de aprox 6A) si am asteptat cateva secunde dupa care tensiunea de iesire a scazut brusc la 18V.

Apoi am deconectat sarcina si am rotit la maxim de potentiometrul de 2K si am observat ca tensiunea de iesire nu mai ajunge la un maxim de 26.1V ci doar pana pe la vreo 24.3V.

Am luat apoi osciloscopul si am verificat cu sarcina de 7A la 26V. Am obtinut ceea ce am atasat. 

Am scos sursa din priza, am bagat-o inapoi, dupa care am observat ca dupa cateva minute, tensiunea de iesire a scazut de la 26.1V la 24.3V. Asta s-a intamlat asa din senin, fara sa conectez nicio sarcina si fara sa ating nimic. 

Am reusit sa readuc tensiunea la 26.1V prin simplul fapt ca am miscat cablajul. Alteori cu toate ca l-am atins, tot nu s-a intamplat nimic si tensiunea a ramas la 24.3V. Am verificat suruburile de pe cablaj si toate sunt stranse bine, iar cablurile nu par sa fie slabite si nici rupte.

Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in aceasta situatie si de ce scade tensiunea asa din senin ?

Daca considerati ca nu are rost sa mai discutam, puteti inchide subiectul.

DS0198.jpg

DS0201.jpg

DS0204.jpg

DS0206.jpg

DS0208.jpg

DS0210.jpg

DS0213.jpg

DS0215.jpg

DS0218.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Iti cumperi o sursa de la chinezi si ai rezolvat treaba.

Ce temperatura avea radiatorul si LM317 cind faceai tu testele alea? cind eu spuneam ca sursele liniare sint pt maxim 3A voi ziceati ca spun prostii.....

Si mai lasa dracului oscoiloscopul ca nu o sa afli nimic cu el la probleama asta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
18 minutes ago, Mishu_17 said:

Am reusit sa readuc tensiunea la 26.1V prin simplul fapt ca am miscat cablajul.

DS0198.jpg

Textul pastrat spune totul. Un montaj ca acesta ar trebui sa fie imun la atingeri cu mana.

La 2mV pe diviziune oscilogramele sunt perfecte.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
1 minute ago, sesebe said:

Iti cumperi o sursa de la chinezi si ai rezolvat treaba.

Ce temperatura avea radiatorul si LM317 cind faceai tu testele alea? cind eu spuneam ca sursela liniare sint pt maxim 3A voi ziceati ca spun prostii.....

Si mai lasa dracului oscoiloscopul ca nu o sa afli nimic cu el la probleama asta.

Radiatorul era rece... se putea tine linistit mana pe el ca nu frigea si nici nu era cald.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Thunderer2018 a spus:

......................

Si vorba colegului: fara osciloscop.

pentru a construi o sursa liniara  de ce sa folosim oscul.? deja am vazut ca interpretarea oscilogramelor lasa de dorit.

si in alta ordine de idei , pe unde trece un curent electric se produce un zgomot (sa nu credeti ca trece cineva cu trompeta ), ci zgomot electric , si pe osc. se vede ,milivolti ,mai multi sau mai putini , e si-n functie de sarcina si de altele ....

Link spre comentariu

Păi prin scurtcircuitarea colector emitor a unui tranzistor de putere ...ce se întâmplă ?

Se suntează pur și simplu lm317 între intrare- ieșire ...nu?Șiii ...ce s-ar putea întâmpla cu lm317?Nu mai vorbesc că LM317 are protecție la scurtcircuit...

Mai degrabă aș verifica puntea redresoare ...dacă e de putere mai mică decât ar fi putut trage sarcina cu sursa reglabilă în scurt!

Link spre comentariu
29 minutes ago, Thunderer2018 said:

El nu, dar LM317 o mai fii bun? Chiar cu aia 10R inseriati.

@Mishu_17, schimba si 317.

Se face scurt intre pinii Vin si Vout prin 0R22, ce poate pati LM317?

Altfel spus imagineaza-ti un regulator liniar oarecare la care faci scurt intre intrare si iesire, adica shuntezi regulatorul, deci ce ar putea pati?

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Nostalgic a spus:

pentru a construi o sursa liniara  de ce sa folosim oscul.? deja am vazut ca interpretarea oscilogramelor lasa de dorit.

.................

Sint multe verificari ce se fac cu un osciloscop chiar si la o sursa liniara dar in general depasesc nivelul discutiilor de pe forum si oricum ramine problema interpretarii masuratorilor.

Link spre comentariu
12 minutes ago, Marian said:

Se face scurt intre pinii Vin si Vout prin 0R22, ce poate pati LM317?

Altfel spus imagineaza-ti un regulator liniar oarecare la care faci scurt intre intrare si iesire, adica shuntezi regulatorul, deci ce ar putea pati?

Am precizat rezistenta de 10R caci stiu (poate gresesc) ca LM317 nu accepta Vout > Vin. D-aia si dioda in antiparalel In-Out care probabil ca se ocupa de protectie in cazul de fata. 

Discutia asta imi aduce aminte de alta discutie de acum 10 ani aproape... tot pe acelasi subiect. 

Link spre comentariu

Marcasem "unfollow" pentru ca ma saturasem sa se tot bata pasul pe loc la ceva atat de banal, si mi-am zis ca nu mai postez, insa dat fiind faptul ca-i vorba despre tine...

Cu scurt intre intrare si iesire, potentialul lor nu poate fi decat acelasi.

Uiti ca prin LM nu mai trece curent, curentul ia calea cea mai directa, si aceasta este acel scurt.

Din contra, LM-ul ar tinde sa se blocheze pentru ca "vede" ca tensiunea de iesire este mai mare decat ar trebui si reduce curentul din baza elementului serie ( un NPN darlington intern ) in incercarea de a reduce tensiunea de iesire. SIngura cale prin care curentul poate sa circule este acel scurt prin 0R22, daca iesirea are ceva sarcina atunci pe 0R22 pica ceva tensiune, si implicit iesirea se reduce putin fata de intrare ( adica se intampla fix pe dos fata de ce zici tu ).

Link spre comentariu

Lasa osciloscopul in pace, nu te ajuta in situatia data asa cum ti-am mai spus (scris).

Posteaza  fotografii clare (sa se distinga detalii) cu montajul (fata - verso) si discutam dupa. se pare ca ai contacte imperfecte sau lipituri reci, asa cum s-a mai scris pe aici.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Aici sunt imaginile: https://imgur.com/a/Mz9lUVB

Am verificat si aseara sursa, dar fara consumator (sarcina) si nu s-a mai repetat problema, asta dupa ce am inlocuit LM317, asa cum mi s-a spus aici.

Am observat, tot aseara, in timp ce testam, ca atunci cand exista la iesire un consumator (de 7A) se incalzeste cablajul in zona condensatoarelor de 4700uF/63V (cele 2 condensatoare mari), dar e doar cald, nu frige, pot linistit sa tin mana pe cablaj.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări