Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

si ce vrei de la asemenea sursa ? un reactor atomic ? sau un gratar cu mititei.

e o sursa simplista si buna in felul ei pentru multe treburi.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Sursa imi satisface necesitatile. DAR, atunci cand am testat-o am testat schema aceea cu "struto-camila" (cum a zis Marian) de divizor rezistiv format din 3 rezistente de 8.2k si cele 2 potentiometre. Acum vreau sa o modific, sa elimin "struto-camila" si sa o inlocuiesc cu un potentiometru multitur de 2k.

Atunci cand am testat sursa (cu "struto-camila"), am obtinut rezultate bune, caderea de tensiune cu sarcina de aprox. 6A era de 0.01V, ceea ce eu consider OK.

Acum vreau sa elimin "struto-camila" si vreau sa stiu daca sursa va avea aceleasi performante ca si atunci cand foloseam "struto-camila" ?

lm317_modified_schematic.PNG

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

ce vrea sa zica "struto-camila" ?

vreun unguient ceva , alifie , la lipsa de cunostinte ?

eu cred ca acest topic nu prea mai are rost .

sa puna omul mina pe invatatura , nu sa-i aratam noi cum e mai bine.

Link spre comentariu

Acel manunchi de rezistente nu are nici o influenta asupra performantelor sursei.

Inlocuieste fara teama cu multitura de 2k. 

@Nostalgic, cred ca v-ati facut cunoscuta opinia destul de ferm. Dvs sunteti pe cale sa continuati ceva ce nu are rost. 

Link spre comentariu

Nostalgic nu mai deruta omul!

Este sectiunea incepatorilor, are tot dreptul sa posteze si sa intrebe macar aici!

Misu, modificand parametrii divizorului nu influentezi cu nimic performantele sursei, ci numai si numai plaja de tensiune.

Asta am vrut sa zic prin acel "NU".

Link spre comentariu

Variatie are sigur de la 1.25 v .Sursa este ok si ar fi bine sa se apuce de montaj pentru ca idei sunt multe....adica vrea sa zic ca noi mai avem idei dar tu ramai tot fara sursa terminata !

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Ieri au sosit potentiometrele multitur si am testat sursa. Dar am atins din greseala, inainte sa testez sursa, cu sonda de la multimetru si am facut scurt intre C si E la un TIP36C, pentru un timp foarte scurt, in timp ce alimentam sarcina de 6A la aproximativ 19V. Dupa ce am facut scurt am testat sursa si a functionat cum trebuie, am avut o cadere de tensiune de 0.01V in sarcina I=6A. 

1.Exista vreo recomandare in cazul in care am facut scurt intre C si E la un TIP36C ? Trebuie sa inlocuiesc tranzistorul sau pot sa il las asa daca am verificat si sursa a functionat corect ?

2. Cum imi pot da seama din foaia de catalog daca potentiometrul WXD3540 e liniar sau logaritmic ? Vad ca nu este specificat in mod direct.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

1-Mai multa atentie. E bine ca nu s-a distrus.

2-dai cursorul la fix jumatatea cursei,si masori cu ohmetrul ,daca amindoua jumatati sint egale inseamna ca are variatie liniara, daca are diferenta mare intre jumatati este logaritmic.

Succes !

Link spre comentariu

Scrie in datele tehnice "Independent Linearity ±0.25%" si nici nu am auzit sa existe potentiometri multitura logaritmici, exponentiali sau cu alta functie de variatie a rezistentei,

deoarece in interior este o dubla spirala lineara, pe care se plimba un cursor.

image.png.67504709f800515fb15495d1ee9fa35e.png

@gsabac

Link spre comentariu

Pana la urma am inlocuit tranzistorul TIP36C afectat de scurt circuit, dar observ ca am obtinut valori diferite pentru curentul care circula prin cele 4 tranzistoare.

Am masurat astfel:

0.371V, 0.349V, 0.344V, 0.348V.

Am folosit 1x TIP36C si 3xTIP36CW. Prima valoare corespunde lui TIP36C care a fost inlocuit.

Este ok ce am obtinut, sau trebuia sa obtin valori mai apropiate ?

Oricum, asta e doar pentru testarea sursei, la varianta finala vreau sa folosesc tranzistoare identice.

@Dan85 sunt perfectionist, de aceea vreau ca totul sa mearga perfect.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări