Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

La 21.10.2018 la 0:36, Mishu_17 a spus:

Am mai facut niste verificari. Cu galben se poate observa iesirea sursei, iar cu albastru intrarea in LM317.

Sursa a fost reglata la 26.5V si sarcina a fost de 7.3A.

Cum pot sa imi dau seama dupa imagini daca surrsa oscileaza sau nu ?

DS0788.jpg

DS0789.jpg

DS0790.jpg

DS0791.jpg

DS0792.jpg

DS0793.jpg

DS0794.jpg

DS0795.jpg

DS0796.jpg

DS0797.jpg

DS0798.jpg

DS0799.jpg

DS0800.jpg

DS0801.jpg

Nu prea inteleg de unde ai ajuns la concluzia ca sursa asta oscileaza?

In prima diagrama ai la iesire un zgomot (ca nu prea pot sa-i spun riplu) de circa 10mVpp, care poate proveni de la sonda osciloscopului (la 2mV/div osciloscopul iti poate arata foarte usor un zgomot captat de varful sondei si, de ce nu, de cablul acesteia). Asta pe canalul 1. Pe canalul 2, in schimb, ai un riplu de 100Hz de 4Vpp care, la un curent debitat de 7A (circa) ar putea fi scuzabil.

Din diagrama a doua rezulta ca si zgomotul ala de 10mVpp este modulat modest de riplul de 100Hz, insa pe ansamblu, sursa se comporta multumitor, fara sa oscileze.

Restul diagramelor nu stiu in ce conditii au fost realizate insa cele de la 6 la 10 pot fi date de lipsa de masa, sau de atingerea varfului sondei de un punct metalic fara legatura electrica si care se comporta ca o antena.

Sincer, ma asteptam ca vreunul din corifeii de pe aici sa iti explice ca nu folosesti cum trebuie osciloscopul, insa unul te trimite la foile de catalog ale circuitelor integrate, iar celalalt iti argumenteaza (si corect) ca sursa realizata de tine nu oscileaza.

Daca tot nu esti multumit de nivelul de zgomot la iesire, foloseste trasee de masa (cum a spus userul gsabac) in stea, cu punctul comun borna de GND (minus) de la iesirea din sursa si mai poti scoate dioda "anti-prost" de pe bornele de iesire ale sursei (un alt posibil factor de zgomot).

De rest, invata sa folosesti corect osciloscopul caci altfel te vei imbolnavi de nervi masurand "oscilatii" acolo unde ele nu exista!

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
4 hours ago, Mishu_17 said:

@Marian Se poate folosi in loc de divizorul acela complicat format din rezistentele de 8.2k si potentiometrele de 1k si 10k un singur potentiometru multitur de 2k si 2W ?

E suficient 2W ?

Ce sa faci cu potentiometru de 2W?

Ori imi scapa mie ceva ( rog sa fiu lamurit daca este asa ), fie...

Omule pentru numele lui D-zeu nu inteleg de ce te complici si te chinui atat cu sursa asta...

Schema postata de Smilex cu un PNP+LM317 e asa simpla si sigura... Am adaptat-o eu pentru 30V si i-am facut si pcb.

Am scris atat de mult si eu si Smilex si Dl Miticamy, si Dl Gsabac, si Sesebe si multi altii despre sursa asta, mi se pare ilogic si inexplicabil sa mai existe utilizatori pasionati de electronica, si care sa nu o poata pune in functiune...

Imi cer scuze daca tonul meu pare usor deplasat dar zau ca-s confuz...

Link spre comentariu
1 hour ago, Marian said:

Ce sa faci cu potentiometru de 2W?

Ori imi scapa mie ceva ( rog sa fiu lamurit daca este asa )...

Raspunsul simplu era ca da.

2W sunt anuntate mai toate multiturele pe eBay. Poate ca d-asta are si nu vrea sa cumpere altul. 

Link spre comentariu

@Marian Am folosit o rezistenta de 100R pentru R6 (vedeti schema) si in felul acesta, daca folosesc un potentiometru de 2k, tensiunea maxima la iesire va fi de 26.25V. Mai mult decat atat nu cred ca voi avea nevoie.

Atunci, pe potentiometru va fi o cadere de tensiune de 26.25-1.25V=25V, iar curentul prin potentiometru va fi de 25V/2000R=0.0125A. Puterea disipata pe potentiometru va fi de 25V*0.0125A=0.3125W. Am calculat corect ? Deci, potentiometrele pe care le am eu aici nu sunt suficiente pentru ca sunt de 0.125W.

Am cautat pe internet si am gasit de 2W si 2K si am decis sa il cumpar pe acesta.

Imi cer scuze ca te bat la cap si pe tine si pe alti utilizatori cu problemele mele legate de sursa asta si alte surse.

PS: vreau sa elimin toate rezistentele de 8.2K (R5, R7, R8) si sa folosesc in locul celor 2 potentiometre un singur potentiometru, de 2K.

lm317ahvt_power_supply.PNG

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Sint folosite 2 potențiometre pt a avea reglaj fin și brut. De obicei unul dintre potentiometre are valoare mult mai mica decit celalalt și este folosit pt reglajul fin. Dacă folosești unul multitura nu mai ai nevoie de reglaj fin pt ca se poate regla destul de fin din numai 1 potențiometru multitura. 

La schema postanta tensiunea minima pe iesire este 1.25V nu 0V, sper ca știi asta. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Daca fac modificarea mentionata de mine, elimin rezistentele de 8.2k si cele 2 potentiometre si folosesc un singur potentiometru de 2k, ce se va schimba in functionarea sursei in afara de tensiunea maxima de iesire ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Acum 19 minute, Mishu_17 a spus:

Multumesc pentru raspunsuri.

Daca fac modificarea mentionata de mine, elimin rezistentele de 8.2k si cele 2 potentiometre si folosesc un singur potentiometru de 2k, ce se va schimba in functionarea sursei in afara de tensiunea maxima de iesire ?

Orice modificare in pinul ADJ va aduce modificari ale Uout.

Nici pina acum nu ai observat ca daca scazi valoarea rezistorului din adj. spre masa micsorezi Uout ?Si daca maresti se mareste Uout?

Asa ca singur poti sa-ti faci plaja de tensiune la iesire.

Si daca vrei sa mearga de la zero Out aduci pinl ADJ cu 1,25 volti sub nivelul de masa.

Link spre comentariu

1 hour ago, Marian said:

Nu.

Adica ai vrut sa zici ca nu se modifica nimic ?

41 minutes ago, Nostalgic said:

Orice modificare in pinul ADJ va aduce modificari ale Uout.

Nici pina acum nu ai observat ca daca scazi valoarea rezistorului din adj. spre masa micsorezi Uout ?Si daca maresti se mareste Uout?

Asa ca singur poti sa-ti faci plaja de tensiune la iesire.

Am observat lucrul acesta.

Eu am vrut sa intreb daca se modifica alte lucruri in functionarea sursei, in afara de plaja tensiunii de iesire.

Nu am pretentia sa mearga de la 0V.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Va rog sa explicati mai clar.

De testat am tot testat de nu stiu cate ori... de fiecare data a fost OK.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Acum 48 minute, Nostalgic a spus:

faceti modificari si testati ce parametrii se modifica ,(poate descoperiti ceva ce proiectantul nu a stiut)."sa ne tineti la ...Iout, dar sa nu depasiti Uout".

la asa schema prea multe testari, 

sa traduc ce am scris

"sa ne tineti la...curent, dar sa nu depasiti etica bunului simt".

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări