Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

Dar dupa parerea dvs, oscileaza ? Daca puteti va rog sa imi spuneti.

Am cautat informatii despre LM317, dar pana acum nu am gasit ceea ce ma intereseaza. Voi continua cautarile.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Cauta pe net și vezi cum se face load-switch. 

Pt a vedea stabilitatea se face un astfel de test. Imaginile puse de tine nu sint concludente din punctul acesta de vedere. Pt load switch îți trebuie în special un osciloscop - se pare ca ai, și ceva rezistente ca load și un tranzistor pe rol de comutator. Pt comanda tranzistorului îți trebuie un generator sau chiar Generatorul de calibrare de la osciloscop. 

Pe net este destulă informație - trebuie numai căutată și citita

Link spre comentariu

Ceea ce ma deranjeaza si ma nelinisteste pe mine in acelasi timp este faptul ca din 2014 si pana acum am realizat 3 scheme de surse de alimentare liniare, prima cu TL431 (schema o aveam de la Smilex), apoi a doua a fost o schema cu LM723 de aici de pe forum (am fost ajutat de mai multe persoane pentru realizarea schemei), iar anul trecut am realizat-o pe aceasta cu LM317AHVT. 

Ceea ce am observat este ca la un moment dat am descoperit ca toate aceste surse au undeva o problema, de exemplu cea cu TL431 a inceput sa oscileze la un an dupa ce am construit-o, cea cu LM723 mi-a oscilat la sarcini mai mari decat 6A, iar asta cu LM317 nu stiu daca e ok sau nu. 

Mi se pare destul de aiurea sa lucrez din 2015 si pana acum la surse (intre timp am facut si alte proiecte, cum ar fi cel cu statia de lipit, jocuri de lumini, proiecte cu Arduino) si sa nu ajung la o sursa de care sa fiu complet multumit.

LE: se poate intampla ceva cu sursa daca o folosesc asa cum e acum ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Și cu atitia Guru în surse de aici de pe forum nu reușești sa faci o sursa cum trebuie? 

Am postat și eu masuratori la o sursa dar experții de pe forum au denigrat-o și am decis sa nu mai postez mai departe. 

Cauta și fa testele de load switch și abia apoi discutam despre stabilitate. 

Link spre comentariu

Imi puteti recomanda o schema de sursa care sa nu necesite atata atentie si atatea teste ?

Deja la cat am verificat cu osciloscopul sursele in ultimii ani deja m-am cam obosit si saturat... Vreau ceva care sa mearga bine din prima.

Vreau ceva care sa construiesc, sa montez in carcasa si sa fie ok.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Îți cumperi una gata făcută dacă te-ai saturat de făcut teste. 

Dacă o sursa de alimentare este asa de ușor de făcut atunci dece cele gata făcute sint asa de scumpe? 

Link spre comentariu
59 minutes ago, Mishu_17 said:

Ceea ce ma deranjeaza si ma nelinisteste pe mine ... iar anul trecut am realizat-o pe aceasta cu LM317AHVT. 

Ceea ce am observat este ca ... asta cu LM317 nu stiu daca e ok sau nu. 

Care iti e nedumerirea? Oscilogramele din pagina precedenta sunt corecte pentru un LM317. In plus, nu schema sau circuitul este in 99% problema, ci implementarea.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. 

Am verificat sursa si am ajuns la concluzia ca e in regula, dar am intampinat o problema. Am observat ca cele 2 potentiometre (cel de 1k si cel de 10k)  pe care le-am folosit aveau o defectiune si tensiunea nu putea sa coboare sub aprox 10v. 

In acest caz, testele pe care le-am facut cu sursa reglata la 19V si 26V mai sunt valide (masurarea riplului, zgomotului si verificarea daca exista oscilatii, cu osciloscopul)?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
On 10/21/2018 at 12:36 AM, Mishu_17 said:

Cum pot sa imi dau seama dupa imagini daca surrsa oscileaza sau nu ?

Cum draci sa oscileze LM317?

Atata vreme cat indeplinesti niste conditii de lucru, totul e ok.

Are nevoie de ceva capacitate minima de filtrare pe iesire, pentru stabilitate, tu o ai.

Are nevoie de ceva sarcina permanenta pentru stabilizare corecta, minim 2-3mA ( preferabil mai mult ). Tu indeplinesti relaxat conditia asta doar cu divizorul.

AI cond la Adj, deci o rejectie mai buna ( nu inteleg ce-i cu strutocamila aia de divizor, dar...na, fiecare cum stie ).

Ai deja tot ce impune producatorul pentru o functionare corespunzatoare.

Suplimentar ai doar PNP_urile dar alea doar suplimenteaza curentul.

Deci tot ce obtii tine de performantele LM317 si de cat de bun este sistemul tau de masura ( si nu ma refer la performantele osciloscopului, uneori insasi sondele sau traseele de masa pot induce zgomot pe care nu reusesti sa ti-l explici ).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Punind rezistoare in paralel cu potentiometrul de reglaj al tensiunii variatia tensiunii nu devine neliniara ?

Eu cind fac o sursa plec cu firele de masa de la condensatorul de filtraj de pe intrare pentru a evita  buclele de masa .

Poate ar trebui sa discute cineva si de intrari de sens pentru compensarea caderii de tensiune pe firele de legatura cu sarcina.

Link spre comentariu
6 hours ago, grosu99 said:

Punind rezistoare in paralel cu potentiometrul de reglaj al tensiunii variatia tensiunii nu devine neliniara ?

Eu cind fac o sursa plec cu firele de masa de la condensatorul de filtraj de pe intrare pentru a evita  buclele de masa .

Poate ar trebui sa discute cineva si de intrari de sens pentru compensarea caderii de tensiune pe firele de legatura cu sarcina.

Nelineariratea reglajului este in ambele cazuri foarte mare. Se poate obtine o linearitate buna doar daca potentiometrul este alimentat de la o tensiune constanta

sau de un curent constant, ca la sursele performante.

Daca revedeti postarile lui @sesebe si ale mele, veti vedea o modalitate de micsorare a rezistenyei firelor de conexiune dar si cum a rezolvat autorul

caderea de tensiune prin reproiectarea circuitului si probabil si alte modificari.

@gsabac

Link spre comentariu

Formula de calcul a tensiunii de iesire este U0= Uref(1+R2/R1)+....

Potentiometrul fiind R2 in formula variatia tensiunii la iesire este liniara (nu este nevoie de nu's ce tensiuni constante sau alte fineturi).

Punind in paralel pe R2 diverse rezistoare ,variatia  ei nu mai este liniara...practic este mai greu de reglat tensiunea de iesire pentru valori mari ale ei.Vezi sursele cu LM 723 care sufera de 'neplacerea" asta.

Link spre comentariu

@Marian Se poate folosi in loc de divizorul acela complicat format din rezistentele de 8.2k si potentiometrele de 1k si 10k un singur potentiometru multitur de 2k si 2W ?

E suficient 2W ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări