validae Postat Decembrie 5, 2018 Partajează Postat Decembrie 5, 2018 (editat) Am examinat cu mai multă atenție pozele, căutând un posibil punct critic al cablajului inițial, dar am dat peste o anomalie care îmi scăpase inițial, fiindcă nu mă gândisem că cine a citit datasheet-ul regulatoarelor liniare ar putea să-i scape așa eroare.Nu pui fire așa de lungi între regulator și cablaj, acolo trebuie un traseu cât mai scurt între filtrajul sursei și regulator, ca să elimini posibilitatea oscilațiilor.Producătorul chiar recomandă montarea unor condensatori între bornele de intrare/ieșire și masă (Gnd) dacă circuitul se montează la mai mult de 10cm de filtrajul sursei primare. Asta pentru a elimina oscilații ale regulatorului. Am făcut multe surse liniare cu LM 78XX sau LM317 și de multe ori le-am asamblat ,,în aer,, fără cablaj, dar niciodată nu am legat regulatorul cu fire așa de lungi față de filtraj.Ar fi fost de dorit ca LM317 să fi fost montat chiar pe cablaj, fără toate acele conexiuni cu șurub (conexiuni lipite) și cablajul montat astfel ca LM317 să poată fi fixat pe radiator în această poziție.Și reiau niște sfaturi pentru proiectarea cablajelor de surse sau de montaje ce tranzitează curenți relativ mari: -Nu proiectați cablajele cu gândul doar la aspectul estetic, esteticul contează doar pentru marketing sau pentru cei care adoră cablajele ,,la vedere,, în cutii transparente. -Un cablaj trebuie să fie în primul rând funcțional, apoi să respecte niște distanțe minime între trasee care depind de tensiunile folosite, astfel încât să nu apară conturnări sau capacități parazite acolo unde acestea sunt critice. - Concepeți cablajul astfel încât să folosiți cât mai mult posibil din suprafața de cupru și astfel să corodați doar minimul necesar obținerii spațiului izolant dintre trasee.Nu faceți inutil trasee cât firul de păr, atunci când schema nu e prea complicată și nu necesită treceri subțiri. - Realizați traseele de alimentare cât mai late posibil, sau decă nu e posibil cositoriți-le suplimentar (îngroșare), fiindcă ele vor fi cele mai solicitate în cazul schemelor de alimentatoare.Astfel veți reduce rezistența traseelor, gândiți-vă că acel strat de cupru are o grosime infimă și dacă realizăm trasee subțiri ele vor fi vulnerabile la suprasarcini accidentale.În cazul cablajelor ,,de firmă,, cu treceri metalizate (tubulare) de pe o față la alta a plăcii, e bine să cositoriți suplimentar acele treceri în cazul în care prin ele nu sunt conectate componente, fiindcă am avut ocazia să găsesc astfel de treceri întrerupte din cauze mecanice, de exemplu la torsionarea sau încovoierea plăcilor, sau pur și simplu din cauza oxidării. Editat Decembrie 5, 2018 de validae Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Decembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Multumesc pentru raspuns @validae Cum pot sa imi dau seama exct ce componenta din circuit imi face probleme ? Ma indoiesc ca ar fi potentiometrul din moment ce acum merge bine sursa. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Mai omule ai o schema cu 10 piese si ceri ajutor pe forum de peste 2 saptamini cred ca de-acuma ca sa gasesti din 10 piese care este cea care nu merge bine? Hai ca ma scoti din sarite. Ai primit o multime de recomandari si indicatii. Daca nu esti instare sa le urmezi du-te si tu cu placa la un prieten mai priceput sau apeleaza la cineva din sectiunea de servicii sa te ajute FACE to FACE eventual pe bani. Schema este prea banala si cu prea putine piese ca sa creieze atitea probleme daca este facuta corect. Am stabilizatoare de genul acesta facute de peste 20 de ani si nu-mi fac nici acum probleme. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 (editat) @sesebe nu esti obligat sa-i raspunzi sau sa te enervezi, Mishu_17 are si el un pitic si nu are ce face cu el. Eu daca nu ma pricep sa fac surse mai bine le cumpar asa sigur ies mai ieftin la cate piese s-au inlocuit pentru un amarat de LM317 Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca facea sursa aia cu 3 AO-uri. @Fan Elforum subiectul cu bancuri este in alta sectiunea. Cred ca si tu ai fost incepator si nu stiu daca iti conveneau raspunsurile ca al tau. Editat Decembrie 6, 2018 de Stefan. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Da, ai dreptate, dar cind dau sa-mi afiseze subiectele in care am postat imi tot apare in fata topicul asta.... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Acum 7 minute, sesebe a spus: Da, ai dreptate, dar cind dau sa-mi afiseze subiectele in care am postat imi tot apare in fata topicul asta.... Daca are activitate intensa , sigur ca e primul pe lista. Link spre comentariu
grosu99 Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 3 hours ago, Mishu_17 said: Multumesc pentru raspuns @validae Cum pot sa imi dau seama exct ce componenta din circuit imi face probleme ? Ma indoiesc ca ar fi potentiometrul din moment ce acum merge bine sursa. Daca sursa merge bine mergi si tu mai departe nu mai cauta nod in papura.Am mai zis asta,gaseste o cutie si vezi ce ai de asamblat ca sa termini ce ai inceput. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 6, 2018 Partajează Postat Decembrie 6, 2018 Am specificat clar că stabilizatorul trebuie montat direct pe placă și nu cu fire lungi, pe deasupra și cu conectori cu șurub.Cred că s-au cam epuizat toate variantele de ,,ce s-ar putea să nu meargă bine ?,,. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum