Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM317

Mishu_17

Postări Recomandate

Mai, la cite piese sint folosite in sursa asta, de cind tot ceri ajutorul pe forum le schimbai pe toate de citeva ori.

Tu acolo ai ori ceva contacte proaste ori un potentiometru cu probleme, ori poate alte piese defecte dar ce mai conteaza, e mai simplu sa scrii pe forum decit sa schimbi piese si sa refaci lipituri.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Păi cred că folosește  piese noi ...dar,din păcate , dacă nu le-a verificat înainte să le planteze  pe placă ...ar putea avea surprize ...chiar dacă sunt noi!

La câte piese noi am găsit eu defecte, contrafăcute ...nu m-aș mira să aibă una sau mai multe piese defecte!Poate să aibă chiar condensatoare uscate cu esr-ul mărit!LM317 contrafăcut ...

El zice că l-a schimbat ...dar dacă l-a schimbat tot cu unul la fel?(adică, din același lot,același magazin...același fabricant)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Toate piesele sunt noi, cu exceptia tranzistoarelor de putere care le am de anul trecut si rezistenta de 1k (de fapt am folosit una de 1.2K) care e recuperata.

LM317 sunt noi, potentiometrele la fel, sunt noi. Condensatoarele sunt de asemenea, noi.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

E de la TME. De la Mivarom nici nu mai cumpar de cand am patit o faza nasoala.

PS: am realizat un nou cablaj, din componente noi, am refolosit tranzistoarele de putere, LM317 (care era nou), si am refolosit rezistenta de 1k de pe iesire.

Am verificat cu acelasi potentiometru cu, care imi scadea tensiunea si vad ca acum tensiunea nu mai scade. Cel putin pana acum nu mai scade ...

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am mai realizat niste verificari, folosind cablajul cel nou construit.

Am observat ca daca scutur cablajul, tensiunea oscileaza pe multimetru in jurul valorii reglate din potentiometru (e reglat 19.85V si fluctueaza, numai in timp ce scutur cablajul, de la 19.60 pana la 19.85V). E posibil sa fie din cauza crocodilului care e prins de locul in care masor si care nu face contact perfect atunci cand scutur cablajul ? Acest lucru se intampla atat cu sarcina cat si fara sarcina (sarcina consuma aprox. 1.5A). Crocodilul e prins pe niste sarme care le-am lipit (in cazul masei) si care l-am conectat in conectorul cu surul (in cazul +).

Am testat si cu o rezistenta de 1.5K in locul potentiometrului si sursa a functionat bine, dar cand scuturam cablajul tensiunea fluctua asa cum am descris anterior.

Acum testez cu potentiometrul pe care il consideram defect si pana acum vad ca functioneaza bine (cu aceleasi mici fluctuatii descrise)...

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Daca o zgarmi in ... o sa vezi o gramada de fenomene. Ia vezi, in cuptorul cu microunde cum se comporta montajul? Dar in masina de spalat? Dar pe calorifer? E normal ca in anumite conditii extreme sa ai anumite raspunsuri. Poate sa fie si de la crocodili, si de la propriul tau camp electric, si de la alte fenomene interne care duc la reglarea lm-ului, etc. Potentiometrul are jocuti mai mari, poate. 

Link spre comentariu

Fă un ultim test ca să te lămurești dacă-i potențiometrul de vină.Pune în locul potențiometrului o rezistență egală cu valoarea potențiometrului pentru tensiunea dorită.Mișcă de placă, uită-te urât la ea, înjur-o de mamă și vezi dacă mai scade tensiunea.Dacă scade și acum, placa e bântuită și trebuie sfințită de un sobor de preoți electroniști.Dacă nu mai scade, cumpără un potențiometru serios și schimbă-l pe cel actual....

Editat de validae
Link spre comentariu

Si cand treci pe langa biserica, mai bate si o cruce ca poate ajuta. Acum lasand gluma, fa ce a zis validae. Nu uita ca tu insuti poti influenta aparatul de masura cand freci placuta in sus si in jos sau cum o agiti tu. Te incarci, o incarci, capacitati intre firele de masura, variatii de temperatura si chiar de camp magnetic. Mai ai si surse de influenta prin casa, smps, neoane, cfl, routere, telefoane. Daca esti fixist, elimina-le pe toate astea si inca vreo 40 nementionate apoi masoara. Masoara si in sarcina si in gol. Masoara cu analogic. Hai, doamne-ajuta! Poate de data asta ne iese.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
On 12/4/2018 at 4:32 PM, validae said:

Fă un ultim test ca să te lămurești dacă-i potențiometrul de vină.Pune în locul potențiometrului o rezistență egală cu valoarea potențiometrului pentru tensiunea dorită.Mișcă de placă, uită-te urât la ea, înjur-o de mamă și vezi dacă mai scade tensiunea.Dacă scade și acum, placa e bântuită și trebuie sfințită de un sobor de preoți electroniști.Dacă nu mai scade, cumpără un potențiometru serios și schimbă-l pe cel actual....

Am schimbat placa cu una noua si am testat cu potentiometrul cu probleme si a functionat ok.

De asemenea, am testat si cu un alt potentiometru si a mers ok si de data asta.

Sa fie de vina vechea placa ?

Ce putea fi de vina la vechea placa daca am lipit firele de la potentiometru pe vechea placa si tot nu a mers bine ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări