Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon 24 volti

val

Postări Recomandate

Am primit de la o cunostinta un letcon nefolosit, fara ambalaj, nu are decat o eticheta marcata cu tensiunea  si puterea: 24v/48w.  Pe net am gasit produsul, cel putin arata identic:

replacement-soldering-iron-for-zd931-sta

Conectorul are 4 pini, cu multitesterul mi-a rezultat intre pinii 1 si 4  ~ 3,5 ohmi iar intre pinii 2 si 3 ~ 2,2 ohmi. Cum alte detalii nu am gasit (semnificatia pinilor si tipul senzorului termic) va rog daca detineti mai multe informatii sa le postati. Ma intereseaza daca este compatibil cu unul din proiectele de statii de lipit publicate pe forum si eventual ceva pareri din partea celor care il folosesc. Va multumesc.

Editat de val
Link spre comentariu

Sa identifici care-i termocupla si care sint pini rezistentei letcon. 

conectezi aparatul de masura pe scala de milivoti  cc, si incalzesti virful letconului la o mica flacara

daca indicatia avometrului creste , inseamna ca aceea sint pinii termocuplei, in felul acesta se identifica si polaritatea termocuplei

daca la ceilalti pini  nu creste tensiunea indicata de milivoltmetru , inseamna ca acei pini sint pentru rezistenta letconului.

Link spre comentariu
30 minutes ago, Nostalgic said:

Sa identifici care-i termocupla si care sint pini rezistentei letcon. 

conectezi aparatul de masura pe scala de milivoti  cc, si incalzesti virful letconului la o mica flacara

daca indicatia avometrului creste , inseamna ca aceea sint pinii termocuplei, in felul acesta se identifica si polaritatea termocuplei

daca la ceilalti pini  nu creste tensiunea indicata de milivoltmetru , inseamna ca acei pini sint pentru rezistenta letconului.

Simplu si concis, "bun, curat si eftin", asa este! Indiferent de letcon, valorile ohmice ale termocuplei si ale rezistentei sunt relativ apropiate, greu de identificat "la rece'".

Editat de alcon
Link spre comentariu

Am desfacut manerul si mufa, cred ca alimentarea ar fi firele albe (pinii 1 si 4)  iar senzorul de temperatura ar fi firele rosu si albastru (pinii 2 si 3).

zuxqq.jpg

Cu multimetrul pe scala de 200mV, pe senzor aveam initial indicata valoarea zero, am incalzit rezistenta cu ajutorul unui uscator de par, valoarea ridicandu-se la la 2-2,2 mV.  Va rog in continuare daca puteti sa-mi recomandati una dintre statiile de lipit postate pe elforum care ar fi potrivita pentru acest letcon.

Editat de val
Link spre comentariu

Probabil termocupla tip K, se poate imperechea cu statia Wolf sau cu proiectul meu - Statie de lipit cu comanda in salve de impulsuri-.Sau apelezi la colegul nostru Rosmarin. 

Link spre comentariu

Nu am intrebat ce termocupla scrie ca are, 

ci "ce scrie pe eticheta?".

Initiatorul topicului a pus doar o fotografie cu ceva asemanator neglijand lucrul cel mai important.

E ca si cum as pune o poza cu un automobil  intreband ce piesa de schimb trebuie.

Editat de one
Link spre comentariu

"Soldering Iron; 24V 48W; With Temperature Probe"; eticheta nu cred ca ajuta, letconul este identic cu cel din prima fotografie. L-am probat cu statia lui X-dadu (prima varianta) pare ok ; voi incerca si statia analogica a lui Nostalgic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări