Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Demontare bobina difuzor.

marius75

Postări Recomandate

Salut. Vreau sa demontez bobina la un difuzor care gajaie (nu foarte tare) atunci cand apas pe membrana (in program muzical nu se simte la ureche). Banuiesc ca a intrat ceva mizerie pe langa una din gaurile de ventilatie laterale, la care nu a fost bine prinsa plasa de protectie, si a intrat mizerie/span lemn in spatiul dintre bobina si flansa superioara. Problema care o intampin este ca adezivul nu cedeaza asa usor la ce am avut eu pe acasa (acetona si diluant d500 pentru vopsea), Abia am reusit sa desfac dustcap-ul. Trebuie sa cumpar un diluant special? Multumesc

Editat de marius75
Link spre comentariu

Dacă nu se aude deloc pe program, chiar și la volum mic, atunci mai bine îl lași asa. E greu sa repari un difuzor (spa sune ca din fabrica cel puțin) fără sa ai experienta în asa ceva. Pt unii adezivi nu am găsit nici un solvent compatibil. Problema este ca dacă reușești sa de lipești bobina se pot dezlipi și spire la bobina sau se poate strica bobina cind vrei sa o scoti afara. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate, exista riscul (destul de mare) sa stric bobina.

Ieri am incercat sa dezlipesc bobina, dar avea un lipici de numa', cu diluant de vopsea, nici macar nu s-a inmuiat. Am zis ca o ceda la pistolul de lipit, :scarpin dar n-a fost chip, am facut o incercare si la cutter. Parea un fel de rasina, nicidecum un lipici cum am mai vazut pe la alte difuzoare, intr-un final am renuntat sa desfac bobina. Dupa aia am luat aspiratorul si am aspirat cat de bine am putut spatiul dintre suportul bobinei si intrefier. Miracol, a disparut zgomotul, am apasat pe membrana din diverse pozitii si nu se mai aude. Pe urma l-am testat pe un amplificator de putere cu crossover incorporat, doar pe bas zic (cu difuzorul in afara cutiei) spre puterea maxima, nu exista zgomote suspecte, doar un pic de la spider si membrana, difuzorul nefiind inca rodat. Intr-un fel, e bine ca n-am reusit sa dezlipesc bobina, as fi avut de furca la montaj sau mai rau, ajungea "la fer".

LE: Am uitat sa spun ca dupa ce am aspirat spatiul dintre suportul bobinei si intrefier, am luat o bucata de hartie, am impaturit-o in doua si am bagat-o in spatiul ala si am dat o tura de jur, imprejurul intrefierului. Poate o fi contat si asta, am gasit o aschie micuta de magnet, dar era destul de micuta, cam 1mm

capture-20181018-131246.png

Editat de marius75
Link spre comentariu

Intrefierul se mai poate curata cu o bucata de film de radiografie "imbracata" in scotch, astfel incit scotch-ul sa fie pe laterale si sa "agate" mizeria de pe piesa polara centrala si de pe interiorul bobinei.

Acolo se aduna in general mizerioarele, mai rar in exteriorul bobinei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mulțumesc pentru sfaturi. Am lipit la loc capacul din hârtie. Bine de știut că se curăță mai bine cu scotch, pentru  data viitoare ( la alte difuzoare, ca la ăsta sper să nu mai umblu).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu dădeam o găurică cu acul în mijlocul capacului îndoit, apoi îndoiam un bold la vârf în forma literei L și-i introduceam vîrful îndoit prin gaură apoi trăgeam ușor de bold, rotind-ul până se îndrepta calota.Găurica se astupă ușor cu clei termic.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
On 10/18/2018 at 9:07 PM, Guest said:

Intrefierul se mai poate curata cu o bucata de film de radiografie "imbracata" in scotch, astfel incit scotch-ul sa fie pe laterale si sa "agate" mizeria de pe piesa polara centrala si de pe interiorul bobinei.

Acolo se aduna in general mizerioarele, mai rar in exteriorul bobinei.

Salut. Poți detalia puțin, nu înțeleg cum să lipesc scotch-ul.

Link spre comentariu

Indoi in doua o bucata de scotch cu adezivul la exterior iar intre cele doua fisii de scotch bagi o bucata de film de radiografie ca sa poti dirija cu ajutorul ei scotch-ul prin intrefier.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări