Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ICE E 052 Sintetizator de joasa frecventa

Vizitator

Postări Recomandate

Osciloscoapele merg bine.

Cel pe care l-am luat azi are si becul de scala functional:

ARlFXA.jpg

Singura lui problema, pe langa comutatoarele pe care trebuie sa le joc putin ca sa apara trasa bine pe ecran, si faptul ca, cand schimb V/div, trasa se muta mult in jos, sau in sus, si trebuie sa o reajustez pe centru este ca potentiometrul pentru axa Y pentru canalul 2, care muta trasa de sus in jos, e prost, adica nu e liniar, tot asa, trebuie lovit in capete sa mearga bine.

Al doilea osciloscop:

ARlcgM.jpg

Astuia nu i se ilumineaza scala. Are probleme cu potentiometrul de intensitate, dar cu niste lovituri la capete se rezolva. Nu cred ca trebuie sa il desfac doar pentru nenorocitul ala de potentiometru, cel putin nu e urgent.

Asta comuta bine, si trasa nu se misa foarte mult cand schimb V/div.

Am legat un dt6620 si un E0102 la Zopan-ul PO21

ARlX3Q.jpg

Amandoua vad semnalul cam la fel, numai ca la E0102 m-am mai chinuit pana a sincronizat semnalul.

Cele 2 DT6620-uri:

ARly9k.jpg

Sunt putin de tot diferite, la maner in special.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am desfacut si Sintetizorul, inainte de a-l alimenta (pana la urma am decis sa nu il alimentez, vedeti poze)

De sus:

ARlhk1.jpg

Mai detaliat:

ARz8XK.jpg

ARzWrZ.jpg

ARzi3P.jpg

Aparatul este facut in 92, vad ca inauntru sunt integrate si din 88, chiar din 85 (alea rusesti) !

Din pacate, condensatorul dintre faza si nul a curs, defect tipic.

ARzgL9.jpg

Din acest motiv nu vreau sa il alimentez, sa nu il stric mai rau.

Fiind seria 1, prefer sa nu umblu deloc la el.

Pe un electrolitic se vad inscriptii din creion, pe cablaj, sus, se vede o eticheta? sau desen pe cablaj cu 00A sau ceva de genul, si la cum este cositorit, se vede ca este un fel de prototip/ printre primele incercari.

De jos:

ARzra2.jpg

ARzRlC.jpg

ARzTX5.jpg

Ia vedeti cablajul de la sursa:

ARzkrz.jpg

Se vede ca cineva s-a distrat aici :))

Poate nu a iesit cablajul bine si a trebuit sa il modifice asa?

Tot felul de integrate, MMC-uri, β si rusesti.

Componentele pasive vad ca sunt din 92, ma mir ca inca in 92 tot la condensatorii vechi au ramas, desi IPRS atunci producea condensatori in capsule modernizate, si cu o tehnologie mai noua bineinteles.

Ce parere aveti?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Condensatorul ala de pe filtru retea, chiar daca e curs, ar fi bine sa-i tai un terminal, daca nu-l scoti de tot de acolo, pt ca eu am avut cateva explodate in aceeasi pozitie prin diverse scule.Iti umple carcasa sculei de staniol, dar te si sperie pt ca te ia pe neanuntate si pocneste ca o petarda.Felicitari pt achizitii...toti visam sa dam de cate un cuib uitat de vreme cu asemenea scule.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Acum 2 minute, dan cod a spus:

N-avem noi norocul asta.

Si cand te gandesti ca asta o spune unul care are ''cate ceva'' in posesie...cred ca tot ca un copil in magazinul de dulciuri am fi, indiferent ce avem acasa.:rade:

Link spre comentariu

15 hours ago, Richard9026 said:

Ceva milivoltmetru:

AR3iba.jpg

Si un dulap, facut din 3 sertare.

Era atat de greu, incat trebuia sa scot sertarele ca sa le pot cara:

AR30te.jpg

AR3IKk.jpg

Panorama adapter-ul pare misto, daca e ceea ce cred (transforma semnalul rf intr-un spectru, si se poate vedea cum arata semnalul, si semnalele apropiate, ca intr-un SDR).

Si cele din postul trecut: un alt osciloscop DT6620, modulometrul ala mare galben, generatorul negru de care zicea @doru3160 si un alt E0204.

Stiti ceva de ele? @Traian B

Deci...

URV este arhicunoscut, este un milivoltmetru RF si DC, gasesti documentatia completa aici.

Necesita sonda externa, exista sonda de inalta impedanta si sonde "de insertie" (respectiv coaxiale). Fara sonda de RF il poti folosi doar ca voltmetru DC.

Sfatul meu: cauta neaparat sonda de RF, deoarece ca milivoltmetru de RF este inca foarte util, altfel...

"Dulapul" acela este de fapt un sistem de masura si monitorizare radio in VHF/UHF, iar "sertarele" sunt de fapt receptorul de masura ESU2, frecventmetrul sau EZK si adaptorul panoramic EZP, denumirea sistemului fiind MSU, sunt descrise aici.

Practic receptorul de masura ESU2 poate fi utilizat si independent de celelalte. Un receptor de masura nu doar receptioneaza si demoduleaza emisiuni RF (AM si FM aici), ci utilitatea sa maxima consta in faptul ca poate masura selectiv nivele de RF... atat pentru semnale utile cat si nedorite; imagineaza-ti ca este un receptor radio ce permite si functionarea ca milivoltmetru selectiv. Ai de exemplu un emitator in VHF... poti cu acest receptor sa demodulezi, sa asculti, sa masori emisiunea sa, si poti inclusiv sa masori nivelul armonicelor individuale generate la iesire, acordand receptorul pe frecventele acestora.

EZK este in fapt un analizor de spectru analogic (insa foarte limitat) destinat a se conecteaza la o iesire din prima FI a receptorului ESU2 afisand spectrul RF in jurul frecventei de acord , iar EZP afiseaza digital frecventa pe care este acordat receptorul ESU2.

Toate sunt aparate ale anilor '70.

In urma cu 20 de ani am avut si eu ocazia sa cumpar un ESU2 am renuntat si doar din intamplare a ajuns la mine un EZK cu care practic nu am ce face...

Vazand mai sus pozele de la generatorul romanesc, nu pot decat sa ma gandesc la comentariile Marelui Savant din alte discutii, si cat de multa dreptate avea...

O fi el construit clasic, cu PLL-uri utilizand circuite integrate TTL si CMOS  clasice (inclusiv MMC4046 ca si CF si DP11 ca prescalere), insa cu circuite imprimate dublu placate fara treceri metalizate, cu trecerile realizate prin pinii circuitelor... iti doresc sa fie functional, si mai ales daca nu ai schemele - sa nu trebuiasca sa-l repari, chiar daca aparent reparatia ar fi simpla din cauza componentelor "clasice" utilizate.

Am impresia ca dispozitivul acela de reglaj al frecventei sale, ar fi realizat cu senzori magnetici?!

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Traian B a spus:

Fara sonda de RF il poti folosi doar ca voltmetru DC.

Sfatul meu: cauta neaparat sonda de RF, deoarece ca milivoltmetru de RF este inca foarte util, altfel...

Are proba de RF pe el, se vede și în poza.

Acum 18 minute, Traian B a spus:

Am impresia ca dispozitivul acela de reglaj al frecventei sale, ar fi realizat cu senzori magnetici?!

Făcusem un videoclip și am uitat să îl pun:

Așa se pare, are 2 senzori? Și se învârte butoiașul acela.

Nu prea as umbla deloc în el, pentru că are seria 1 și este un aparat demn de a fi lăsat așa cum este . Eventual îl duc la un muzeu sau îl păstrez undeva bine .

Super informații, când ajung acasă o sa le citesc mai bine. Acum incerc sa merg la depozit sa fac poze la E0111.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, doru3160 a spus:

Condensatorul ala de pe filtru retea, chiar daca e curs, ar fi bine sa-i tai un terminal, daca nu-l scoti de tot de acolo, pt ca eu am avut cateva explodate in aceeasi pozitie prin diverse scule.Iti umple carcasa sculei de staniol, dar te si sperie pt ca te ia pe neanuntate si pocneste ca o petarda.Felicitari pt achizitii...toti visam sa dam de cate un cuib uitat de vreme cu asemenea scule.

vor aparea, cei care le-au pus bine nu prea au ce face cu ele, trebuie sa le scoata la iveala cit mai pot lua un ban pe ele.

e la fel ca si cu echipamentele militare: toti plinga pentru ca au fost casate cu tirnacopu' dar se vind in draci ''din colectia proprie'' iat tburile de emisie se vind cu geamantanul! desigur, din cele casate cu ciocanul!

la cele despre care se discuta, originea pare a fi fostul iemi sau mai degraba iiruc, nu neaparat, desigur!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Condensatorul acela din filtru tb dat afara ca intra in scurt si fasaie sau bubuie ...la generatorul meu E0503 a fasait,a folosit pe post de siguranta un traseu mai slab de pe cablaj si....am crezut ca inebunesc ca nici nu apucasem sa invirt de butonul de frecventa ! Eu l-am refacut cu condensatori discreti,ca sa zic asa.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Marele Savant a spus:

la cele despre care se discuta, originea pare a fi fostul iemi sau mai degraba iiruc, nu neaparat, desigur!

@Marele Savant se vede ca aveti ochiul dezvoltat! Am bagat lanterna sa vad daca gasesc etichete pe aparate si ia uitati ce am gasit:

Pe Zopan KZ-1403:

ARop9Z.jpg

Pe un E0204:

ARo7vP.jpg

Pe E630:

ARoOGm.jpg

Doar pe astea 3 am gasit IIRUC.

Pe generatorul HP, sunt etichete ICE.

Pe aparatura R&S, nu vad nimic, doar o eticheta stearsa cu ceea ce pare a fi "RMI", nu am auzit de ei.

In rest sunt ori etichete foarte sterse, ori etichete care confirma o verificare metrologica.

Bine de stiut ca acei conzi sunt petarde. I-am mai intalnit in RX2001-uri, dar nu am auzit ca bubuie, mai ales pe neasteptate.

@Traian B Multumesc de informatii, si de documentatie!!

Dar acest MSU (EZP EZK ESU2), poate fi folosit doar ca pe post de receptor radio? legat la o antena? E cam singura utilizare pe care i-o pot da deocamdata

Link spre comentariu

RMI s-ar putea sa fie o ramasita din... IEMI.

Receptorului aceluia i se pot aplica la intrare semnale din diverse surse, care sa se incadreze in specificatiile receptorului, adica inclusiv preluarea unui semnal dintr-un alt aparat de verificat, eventual cu aducerea parametrilor acelui semnal in plaja adminsa de receptor, cazul cel mai cunoscut fiind conectarea iesirii unui emitator ce trebuie verificat/masurat (sau alta sursa de semnal similara) printr-un atenuator de putere la intrarea receptorului.

Dar inainte de toate, trebuie sa le verifici si eventual sa le repari. Ceea ce uneori -daca ai ghinion-  se poate lasa cu mult efort. Inclusiv fizic.

De aceea, inainte de toate trebuie sa te gandesti si care dintre aparate, daca si cat de mult iti vor fi utile... altfel in loc sa ai gratuit 5 fiare inutile mai bine cumperi pe bani unul util...

Link spre comentariu

Am verificat Milivoltmetrul si Wattmetrul R&S daca au baterii in ele (sa nu fie curse) si nu am gasit nici urma de baterii.

Cu ocazia asta le-am si alimentat, si, in mod nesurprinzator, merg perfect. (la milivoltmetru am verificat tensiuni cc, si la wattmetru doar am apasat pe BATT sa vad daca macar indica bine nivelul bateriilor, lucru pe care il face)

Vad ca pe wattmetru scrie I.C.E. Deci generatorul HP si Wattmetrul sunt de la ICE.

Acum 7 ore, Traian B a spus:

Receptorului aceluia i se pot aplica la intrare semnale din diverse surse, care sa se incadreze in specificatiile receptorului, adica inclusiv preluarea unui semnal dintr-un alt aparat de verificat, eventual cu aducerea parametrilor acelui semnal in plaja adminsa de receptor, cazul cel mai cunoscut fiind conectarea iesirii unui emitator ce trebuie verificat/masurat (sau alta sursa de semnal similara) printr-un atenuator de putere la intrarea receptorului.

Da, asta pentru verificat/calibrat aparate de emisie sau din alta sursa.

Ma gandeam daca il pot lega la antena, cum este aratat in acesta poza din documentatie:

AR5K53.jpg

Este legat, prin mufa de pe panou, la o antena HL023.

Acea antena nu are nici un fel de amplificare, e doar "o bucata de metal" (precum toate antenele bineinteles), asa ca aparatul functioneaza ca un receptor normal.

Deci, daca i-as pune un fir la mufa aceea, ar trebui sa prind macar posturile din 88-108 si cine stie, poate niste taximetristi.

I-am facut si niste poze, este foarte greu (15-20kg)

AR57E0.jpg

Cred ca mufa aia de alimentare nu este originala, mai degraba ceva adaptare. 

Si cablul gri care iese din aparat (si se lega la celalalte aparate ca sa le alimenteze) este tot de calculator

AR5OOD.jpg

Astea-s firele de legatura, unul se duce la frecventmetru, iar celalalt la analizatorul de spectru.

AR5Hcq.jpg

Are si un amplificator/atenuator de intrare, la o antena presupun ca ar fi dat cat mai mult (dar nici prea mult) si pentru un semnal puternic (semnal de la o statie, atenuat) s-ar da mai putin.

Mufa aia din stanga jos (mufa 6.3mm?) este cumva iesirea audio? In poza se vede in dreapta jos un potentiometru "AF GAIN" si af poate insemna numai audio frequency.

Acum 8 ore, Traian B a spus:

Dar inainte de toate, trebuie sa le verifici si eventual sa le repari. Ceea ce uneori -daca ai ghinion-  se poate lasa cu mult efort. Inclusiv fizic.

Pai cam cum s-ar putea defecta asemenea aparatura? Poate mecanic. Inauntru vad numai componente de calitate (tranzistori rca, integrate ti, etc) si muult praf.

Interesant ca aparaturile astea mai fitoase merg de la 40hz-400hz (frecventa c.a. de alimentare). Normal ar fi 50 sau 60hz, dar unde se gaseau si ~400hz?

Stiu ca in aviatie se foloseau frecvente mari, ca sa reduca gabaritul transformatoarelor.

Tot asa, am mai intalnit pe aparatele foarte vechi pe lampi tot specificatia ca merge de la cativa hz la cateva sute de hz frecventa tensiune de alimentare.

Acum lucrez la placa unui RX. Placa responsabila pentru FM, mergea bine numai daca indoiam cablajul. Am recositorit/intarit cu cositor cateva trasee si acum nu mai merge deloc :))

Dupa as vrea sa repar E0204-urile. Cunoasteti ceva defecte tipice la ele? electroliticii... dar in special as deconecta sursa de 5V si sa ma asigur ca e buna, ca sa nu ma trezesc cu integrate prajite.

Cred ca maine apuc sa fotografiez E0111-ul.

Multumesc mult pentru informatii. Bine ca mai exista persoane ce cunosc asemenea aparate.

Link spre comentariu

Nu au nimic, inca nu le-am alimentat. Ma gandeau daca E0204-urile au ceva defecte comune (sursa, electrolitici, plachete etc)

Am facut poze si la E0111

Fata

AT8jfD.jpg

Spatele (poza nu e de calitate dar am facut poze mai clare la zonele de interes)

AT8I0q.jpg

AT8ZBA.jpg

AT8gYM.jpg

AT8CF1.jpg

Seria 4 an 1993...

Interesanta climatizarea N3.

Aparatul habar nu am de unde a provenit, stiu ca prin anii 90 au fost multe casari, unele chiar distrugand aparatele, si asta cred ca a fost salvat de la gunoi.

Am gasit si un poster cu E0203 pe internet:

ATWAND.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări