Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O super provocare...

feri.visky

Postări Recomandate

Acum 8 ore, feri.visky a spus:

Mulţumim pentru postarea schemei. Mă întorc din vacanţă prin 15 ianuarie a.c. şi voi compara scema cu realitatea...

In original aparatul avea doua viteze  4 si 9. Comutatorul acestora (aflat in partea stanga  langa potentiometrul de volum ) a fost modificat pentru schimbarea tonalitatii la redare. Functionarea a ramas numai pe viteza 9 cm\s.

Dupa cat imi aduc aminte nu au fost facute alte modificari in shema.

Link spre comentariu

Mambo pare o varianta simplificată a schemei lui Oprescu : EL 84 are dublu rol, final audio și oscilator de ștergere. Apoi observam lipsa posibilității de reglaj al curentului de premagnetizare. 

(La Doina există acest reglaj, se vede trimerul de 100pF in a doua foto postatã la inceputul topicului).

Partea de preamplificare era  "universala" in epocā, EF 86 și ECC xx. Idem si la Grundig. Diferențe mici, la decuplajele pe linia de alimentare sau negativarea lui EF 86 care uneori lipsește. 

Link spre comentariu

Vorbind de magnetofoane românești iată aici un Sonet Duo fabricat sub  licență Tesla, de Electronică București,un magnetofon de care auzisem dar că Tesla Sonet Duo ANP210 ,aparat  găsit în ultimele zile.Anul de fabricație după 1960??

IMG_20190119_115945_800x600.jpg

IMG_20190119_120017_800x600.jpg

IMG_20190119_115933_800x600.jpg

59c8e523-ecab-4e8a-9e02-0470c33d95a8.jpg

Link spre comentariu

Pare mai degraba un Sonet Duo asamblat la noi, decat fabricat. Nu stiu de ce, dar la o prima privire mi s-a parut cam ostentativa etichetarea aparatului, in raport cu ce facea Electronica de obicei.Am numarat 4 etichete cu insemnul fabricii, lucru rar sau deloc intalnit pe alte aparate.

Link spre comentariu

D-le,sper că nu sugerați că le-aș fi pus eu etichetele acolo!?Aparatul l-am cumpărat acum câteva zile tocmai pentru că mi-au sărit în ochi siglele.Am descoperit acum că un astfel de aparat există si în colecția d-lui Barbilau de unde e clar că presupunerea d-tra nu are legătură cu realitatea.Referitor la fabricat-asamblat  sigur că se pot face o grămadă de speculații mai mult sau mai puțin aproape de adevăr dar un exemplu asemănător este si radio S631T,S632T si sunt convins că mai există ei altele.Asta nu înseamnă ,după părerea mea ,că nu a fost o realizare tehnica deosebita pentru Electronică  având  în vedere condițiile de atunci.

Link spre comentariu

Nu sugerez nimic. Doar ma miram ca fabrica a facut acel exces de etichete, dar daca nu e voie,  retrag cele spuse, si sa stapaniti sanatos aparatul.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Vizitator Francisc Visky

Din puţinele date de care dispunem despre Sonet Duo se poate afirma că a existat intenţia  ca la Electronica să se asambleze acest tip de magnetofon. Sigla cu siguranţă a fost montată de Electronica. Eu am văzut şi un alt model de siglă (fără tabla suport) ataşat pe capacul acestui magnetofon.

Seria "prototip", se presupune că nu a depăşit 100 de bucăţi. Magnetofonul a făcut parte din combina muzicală Orfeu S-602A4 destinat nomenclaturii. În revista Pro Radio Antic nr.15/2016 găsiţi informaţii despre acest subiect.

În numărul 1(!) al revistei citate (2009) găsiţi articolul scris de A. Ciontu, YO3FGL care afirma că textul despre primul magnetofon românesc este după D.G. Oprescu... Tot aici găsiţi şi prima fotografie apărută, într-o revistă tipărită, a magnetofonului Doina (mulţumiri ulterioare lui radianr!!!).

Ar fi bine ca atunci când se postează un text să se indice şi bibliografia. Nu neaparat Pro Radio Antic...

În linku-ul de mai jos găsiţi multe lucruri interesante. Conform organizatorilor este vorba de cel mai mare muzeu dedicat magnetofonului!

http://magnomuzeum.hu/info/Legek/legelso_keszulekek_magyarorszagbol.html

Link spre comentariu

Până la urmă ce să înțeleg din ce spuneți, intenția s-a concretizat în ceva?Siglă a fost montata la Electronică pe aparate aduse de la Tesla sau pe aparate produse-montate la noi?Aparatul postat nu cred că a făcut parte din combina Orfeu de care amintiți pentru că este "autonom",are alimentare ,difuzor,etc.Si despre ce text si bibliografie este vorba ?!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări