Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-barieră cu sunet, circuit basculant și coborâre lentă

Ssarmiss

Postări Recomandate

@Ticu: tocmai am revenit de la Victor Babeș, beneficiarul și cu mă-sa lui au rămas acolo în arest până mâine dimineață, să-mi dea mie timp să termin bariera :) 

Am mai verificat o dată, nimic nu e în plus sau în minus față de pinii pe care mi i-a scris One. E ff probabil ca o intrare care contează să primească zgomot, poate de aia erorile sunt aleatorii. Nu mai zic că văd că pe site-ul conexelectronic, de unde am cumpărat modulul, nu menționează marca Arduino, ci doar Nano, deci probabil e o copie.

@One: efectele de bec incandescent sunt minunate, îmi plac mult, nu știam că se poate așa ceva cu LED. Totuși, pentru moment, dacă nu merge cu 10K între A0 și +5V, mai bine ne limităm la un bistabil simplu, prichindelul oricum nu va sesiza. Noi suntem ăia perfecționiștii :) 

LE: atunci când apar erori și, după primul ciclu, sistemul nu reacționează la nimic, dacă deschid K nu se întâmplă chiar nimic, adică și sunetul, și semafoarele, și barierele ignoră complet deschiderea K.

Editat de Ssarmiss
Link spre comentariu

Ai reusit sa probezi cu rezistenta ? Tot da erori ?

Eu m-am eliberat de curand si acum dedic timp pentru program.

Tocmai am facut iarasi probe cu ultima versiune pe care ti-am dat-o caci mi-am dat seama ca nu am considerat o situatie dar merge perfect asteptarilor.

Situatia pe care nu am considerat-o este ca in cazul in care barierele se ridica, in timpul ridicarii daca apare comanda de coborare, acestea vor astepta cateva secunde ca si cum ar pleca de sus. Mi se pare corect sa coboare imediat fara asteptare si voi avea in vedere modificarea.

Iata care ar fi abordarea la care ma gandeam:

1. tinem de buna versiunea fara lampa alba deocamdata, pana la noi versiuni care sa functioneze. se poate delecta cu barierele fara lampa alba sau cu circuitul tau bistabil.

2. daca si cu rezistenta face probleme, putem sa incercam sa mutam de pe A0 pe alt pin comutatorul, sa zicem pe A1 sau A2. putem incerca si sa activam pull-up pe toti pinii nefolositi dar nu cred ca va da vreun rezultat.

3. acum fac o versiune a programului care nu foloseste timerele 0 si 2, ci doar timer1, pentru a genera impulsurile servo. Aceasta nu are efectul de iluminare treptata dar elimina o necunoscuta. Daca asta merge bine il pastrezi pe asta. Ar trebui sa il termin in noaptea asta.

4. Daca tot nu merge, ne intoarcem la punctul 1.

5. maine compilez cu alt compilator versiunea cu variatia luminozitatii care da probleme acum, si versiunea din seara asta  sa vedem daca e o problema de compilator (putin probabil dar se testeaza relativ usor asa ca eu as incerca)

6. daca tot nu merge ne intoarcem iar la punctul 1.

7. saptamana viitoare caut cu atentie ce problema ar fi si implementez niste rutine de debug cu portul serial, astfel incat sa reusim sa testam la tine sa vedem unde este problema, caci la mine nu mai are nici o anomalie.

Ok deci maine ar fi ultima zi in care pot dedica timp pentru bariere, pentru ca sambata si duminica mai am de lucru la un alt circuit care are si el prioritatea lui.

Apoi saptamana viitoare sunt sigur sa o sa rezolvam.

Editat de one
Link spre comentariu
6 hours ago, Ssarmiss said:

dacă deschid K nu se întâmplă chiar nimic, adică și sunetul...........ignoră complet deschiderea K.

Daca si sunetul ignora intrerupatorul problema e la pinul de intrare. Sunetul si led-ul corespunzator de pe Arduino ar trebui sa urmeze la foarte scurt timp (un sfert de secunda) intrerupatorul.

Ma tem ca daca fac o alta versiune de program dar ma bazez pe acelasi pin vom avea aceeasi problema.

O sa fac un program de test pentru intrerupator.

Editat de one
Link spre comentariu

Iata programul de test pentru intrerupator.

Mai am o idee pentru modificarea programului anterior si o sa o pun in practica imediat.

TestIntrerupator.hex

Verifica te rog daca la actionarea intrerupatorului, led-ul de sunet se aprinde si se stinge corect.

Editat de one
Link spre comentariu

Mii de scuze de tăcere, am fost prins între drumuri la spital și somn profund (dintre care câteva ore pe scaunul de la computer).

Testat cu rezistență de 7,8K și de 11,7K între A0 și +, degeaba, tot erori de tot felul, inclusiv cea cu întrerupătorul ignorat.

Încărcat programul de testat întrerupătorul, nu face absolut nimic.

Încărcat 1102a, testat de 30 de ori, merge perfect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bucurie mare!!!!!!!!

În câteva ore termin și de asamblat fizic (mai tre să iau un fel de platformă, ceva, ca să stea toate 4 suporturile de barieră fixe, să poată fi mutat tot ansamblul deodată). Însă de dat cadoul copilului nu i-l dau acum, căci tot îl doare burtica, când doarme, când se trezește de durere, nici celelalte cadouri nu le-a deschis încă.

Am să pun un filmuleț când termin asamblarea.

Link spre comentariu

Mi se pare deosebit de straniu ca programul de test intrerupator sa nu mearga, deoarece are cateva linii de program si, mai mult, in cele2 programe, cu si fara PWM la semafoare, folosesc exact acelasi cod!

In plus, la mine testul intrerupatorului functioneaza. E bine ca macar o versiune iti merge. Mai vedem peste cateva zile, cand ma mai eliberez de alte activitati.

Link spre comentariu

Am incarcat de 3 ori programul, am verificat si conexiunile fizice, la programul de test nu face absolut nimic. In schimb la ultima versiune merge brici, si intrerupatorul si toate celelalte. Nu stiu ce sa zic. Nano al meu are 2 randuri de leduri, pe net am vazut cu un singur rand, poate o fi vreo versiune diferita, cine stie.

Link spre comentariu

2 randuri de cate ?

sau mai precis cate le-uri sunt in total ? ar trebui sa fie 4.

Nu are legatura daca e o versiune sau alta, fiecare producator a pus interfata seriala si led-urile cum a vrut, functional trebuie sa fie toate la fel.

Aaaa, apropos, ce chip este, ATmega328P, corect ?

Link spre comentariu

Mulțumim încă o dată ffffffffffff mult tuturor, bineînțeles în primul rând lui One, mulțumim și lui Ticu! :aplauze

S-a jucat azi-noapte până târziu cu ea, acum bineînțeles că s-a dus la barieră imediat ce a deschis ochii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări