Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-barieră cu sunet, circuit basculant și coborâre lentă

Ssarmiss

Postări Recomandate

Ok. Deci servo vibreaza pt. ca a ajuns la capat ?

Acum am reluat si eu programarea, intr-adevar asa fac luminile, parca la testul meu nu faceau asa, in sfarsit.

Complicatiile astea le am pentru ca am incercat sa fac luminile sa se aprinda si sa se stinga lent, precum lampile cu incandescenta si nu brusc.

Descrie-mi te rog problema servo. Daca limitam cursa un pic o fi bine ?

Am limitat un pic cursa dar ma tem ca problema poate proveni si de la servo, si mie mi s-a intamplat ca in pozitie fixa sa vibreze. Atingand un pic cu mana vibratia a disparut. Am corectat si semaforul, te rog sa imi spui daca mai face probleme.

Inca nu am rezolvat lampa alba, cred ca am o problema la selectarea clock-ului la timer2, dar o sa rezolv si asta.

bariere1031e.7z

bariere.hex

Editat de one
Link spre comentariu

Merge totul bine!  Nu știu ce s-a întâmplat după intrarea în ecuație a luminii albe, dar au apărut ceva erori. Câteodată nu o ia când închid K, câteodată merg și luminile roșii și cea albă, câteodată nu se mai oprește sunetul și nici luminile roșii deși deschid K, câteodată toate celelalte merg bine mai puțin semaforul roșu care rămâne blocat pe un singur led etc. Nu știu ce să fie, ff probabil erori logice care de cele mai multe ori sunt rezolvate prin scoaterea de sub tensiune, așteptarea a minim 10 secunde, apoi repunerea sub tensiune, așteptarea a încă 10 secunde. Câteodată metoda asta merge, dar câteodată nu. Înainte de lumina albă, părea că totul funcționează mecanic, nu electronic și software; imediat ce închideai K, mergea ceas, la fel când deschideai K. Acum a devenit totul mai aleatoriu, odată cu lumina albă. Nu am găsit niciun comportament predictibil, deși am verificat de minim 50 de ori.

În adevăr, lămpile se aprind și se deschid lent, nu brusc, foarte frumos și realistic!!

Mai am un pic de meșterit la partea materială (de băgat electronica în cutie, de tras câteva fire), așa că cred că am să-i dau cadoul undeva spre prânz. Oricum, chiar și acum, pot să suspend ledul alb, să revin la versiunea imediat anterioară și totul e perfect. Lumina albă poate veni și ea ca un upgrade după aceea :) 

Editat de Ssarmiss
Link spre comentariu

Lasa fara luminitele albe caci asa o sa ma ocup astazi cu calm de problema. O sa implementez probabil altfel acel timer sau voi schimba algoritmul.

Nu am avut niciodata nevoie de atatea PWM si nu am ajuns niciodata sa utilizez timer2, nu inteleg nici eu ce interferenta apare caci am observat ca blocheaza si timer1, care da semnalele servo.

Ma ocup astazi.

Link spre comentariu

Nicio problema, o sa incarc programul anterior, fara luminita alba, oricum inca nu am terminat de tras fire si lipit fiindca suntem la doctor de cateva ore, se simte rau, fix azi. Dar ne facem noi bine, deja s-a mai inveselit putin. Abia astept sa termin si sa ii dau barierele.

Luminita alba va fi un upgrade. De retinut si pe viitor, cand o mai creste si cand ii mai fac ceva, sa ii dau jucaria cu mai putine optiuni, apoi sa adaugam optiunile pe rand, impreuna, poate il vor atrage si pe el electronica/robotica.

Editat de Ssarmiss
Link spre comentariu

:)  mai durează fro oră pentru că tocmai am dezlipit toate firele, care erau montate aerian, ca să pun modulele în cutii și să fac să arate un pic mai a jucărie decât noianul de fire și piese înșirate prin aer. Momentan, fiindcă nu se simte bine, am amânat totul pe mâine, toată aniversarea cu nași, bunici, barieră șamd. I-am dat doar celelalte cadouri. Bariera va fi marea surpriză, vedeta incontestabilă, așa că mai am câteva ore să o termin. Instalez această ultimă versiune și anunț cum o fo.

Link spre comentariu

După vreo 12 testări: câteodată, tot erori. De toate felurile, greu de enumerat fiindcă sunt multe și diferite, de fiecare dată altele, inclusiv că sistemul merge bine, aprinde alb, apoi alternează roșu, apoi coboară barierele, dar când deschid K totul continuă, ignoră complet deschiderea lui K. După o pauză mai lungă scos din priză să se descarce de tot condensatoarele (20 sec), la primul ciclu merge perfect. După aceea pot apărea diverse erori, la fiecare ciclu  diferite, greu de enumerat toate. Încărcat de probă 1031d, merge perfect (fără lumina albă desigur).

Dacă e prea dificil de inserat lumina albă, eu am cumpărat un kit de lumină bistabilă și pot să montez pe el cele două led-uri albe, doar să fie activat când K e deschis și dezactivat când K e închis.

Link spre comentariu

Sa fie vreo intrare "in aer", care nu e legata (intern sau extern) la masa sau la o tensiune fixa?
Asta poate capta "brum", o tensiune alternativa care uneori este interpretata ca o comanda falsa.
O schema completa poti sa postezi?

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Dap, buna idee! Am conectat doar ce a spus One pe prima sau a doua pagina, am sa fac o schema cand ajung acasa peste vreo 1,5 ore, dupa ce il las pe princhindel si pe mami la spital. Fix azi l-a apucat :) Dar mi-a mai dat, fara sa vrea, 24 de ore sa termin bariera :)

Editat de Ssarmiss
Link spre comentariu

Eu am lasat sa mearga pentru cateva ore programul si nu a dat nici o problema. Tocmai am facut o proba.

Iata aici un video.

Daca nu merge bine o sa programez un banal bistabil si nu va mai fi efectul de lampa cu incandescenta, cu aprindere-stingere lenta.

O sa ma ocum mai tarziu sa fac un "bistabil" si apoi voi incerca sa inteleg ce problema ar mai fi daca da erori.

Eu as adauga un pull-up puternic la pinul A0, adica o rezistenta de vreo 10K intre pin si +5V si bineinteles intrerupatorul intre pin si masa. Pull-up-ul intern cred ca e cam slab.

Cand deschizi intrerupatorul se stinge imediat led-ul corespunzator sunetului atunci cand nu mai face nimic? Daca led-ul nu se stinge, inseamna ca pinul nu sesizeaza corect intrerupatorul. Daca se stinge dar barierele nu incep sa se ridice, e o problema software.

Dupa ora 23 voi face programul pentru lampa alba fara timer (efect lent).

Editat de one
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări