Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini-barieră cu sunet, circuit basculant și coborâre lentă


Ssarmiss

Postări Recomandate

Salutăm pe toată lumea! Ăsta micu al meu (are aproape 5 ani) este înnebunit după bariere de calea ferată. De dimineață până seara se uită la clipuri cu așa ceva și se joacă de-a barierele cu tot felul de creioane, rigle sau ce mai poate semăna a barieră. Toată ziua mă bate la cap că vrea și el „baielă”. Pentru că am căutat în zadar pe tot Internetul și nu există așa ceva de jucărie, iar aniversarea lui se apropie, m-am hotărât să îi fac eu o barieră, cu sunet și lumini și care să coboare / să se ridice la apăsarea unui buton, cam ca acestea reale: 

 Acum:

- pentru sunet eu zic că mi-ar fi util acest modul: https://www.conexelectronic.ro/ro/senzori-si-module-pentru-platforme-de-dezvoltare/121-MODUL-RECORDER-SUNET-CU-DIFUZOR.html  (Modul pentru inregistrare audio ISD1820, cu terminal, voice board cu microfon. Compatibil Arduino). Înregistrez un sunet de barieră reală și îl redau cu acest modul (poate înregistra timp de 10 secunde, nu știu la ce calitate dar nu contează, apoi redă acea înregistrare la apăsarea unui buton);

- pentru lumini o să caut o schemă de circuit basculant (este primul circuit pe care l-am făcut când eram mic, la Palatul Copiilor, la cercul de electrotehnică, acum 30 de ani...);

- dar pentru barieră nu știu cum să fac; aș folosi un servomecanism de aeromodel dar văd că acestea au o viteză foarte mare, de genul rotesc 60 de grade în 0,2 secunde, or mie îmi trebuie să coboare bariera de plastic de cca 20 cm lungime în cca 6-10 secunde.

 

Ce aș putea să folosesc pentru coborârea/ridicarea barierei? Sau ce să adaug la servomecanism ca să îl fac să acționeze mult mai încet? Vreun controller? De care? Ce anume să caut? Că nu cred că găsesc un reductor atât de mic. Poate de la fro jucărie, ceva... Ar putea fi întregul proiect fi realizat mai ușor cu Arduino? Dacă da, ce componente ar trebui să cumpăr?

Mulțumesc mult pentru orice ajutor!

 

Link spre comentariu

De găsit sigur se găsesc pe internet dar sigur preturile te vor face sa revii la proiectul tău. 

Pt mecanismul de ridicare / coborirea poți folosi un mecanism cu șurub melcat de la vreo unitate optica de CD, atita doar ca motorașele alea sint steperecu 2 bobine și-ți trebuie pt acționare o mica plăcută cu circuit, dar cu aceste motoare poți controla foarte precis viteza de mișcare. 

Link spre comentariu

Un motor cu reductor potrivit pentru aplictia dvs. este cel de la  uscatoarele cu perie pe care le folosesc doamnele noastre la uscat/intins parul... atentie, nu ventilatorul ci motorul care invarte peria.... functioneaza la 12V si se poate aplica tensiune variabila incepand de la 6V cc, inclusiv cu inversarea sensului... un alimentator potrivit, motorul, limitatoare de cursa si... ati rezolvat problema! .... spor! 

Link spre comentariu

Da poti folosi Arduino cu libraria servo.

Cel mai bine cumperi niste servo pentru modelism, uite aici un exemplu dar gasesti pe siturile chinezesti cred mai ieftin. Poti controla viteza, unghiul, etc.

Pentru sunet cred ca se poate gasi vreo modalitate sa il faci tot cu arduino dar depinde si de ce sunet de bariera vrei sa imiti. Sunt cele care imita niste clopotele si e mai complicat dar cele de tip "cucuvea" cred ca pot simula mai usor.

 

Edit: viteza servomecanismului este viteza maxima, daca din Arduino se mareste progresiv PWM-ul cu viteza dorita, servo se va misca cu viteza corespunzatoare. Daca doriti sa comandati 2 sau 4 bariere si 2 semafoare va pot ajuta eu cu un programel dar cu sunetul nu stiu daca am timp de dedicat.

 

Pe internet sunt diverse proiecte deja facute poate se poate gasi inspiratie,  de exemplu:

https://www.instructables.com/id/Automatic-Railway-Crossing-Using-Arduino/

Editat de one
Link spre comentariu

Mulțumesc pentru idei, sesebe și flomar60! Nu știam că există perie rotativă, dar mi se pare o idee foarte bună. Nu am nevoie de cuplu, mai ales că pot să pun o contra-greutate barierei, iar de învârtit sigur se va învârti de pe la 6-7 volți în sus.

Sau la fel de bine o să iau un stepper cu tot cu modulul de comandă și cu Arduino, care ulterior sigur îmi va fi de folos la alte asemenea mici proiecte. Avantajul la Arduino e că rezolv dintr-un foc și cu cele două LED-uri care să se aprindă pe rând, mai rămânând doar partea cu mp3-playerul care să redea în polifonie sunet de bariere. Nu-i problemă cu sunetul, există ori acel modul de mai sus, ori un modul mp3 player cu microSD card + amplif+dif.

Mulțumesc one pentru ajutorul cu progrămel! Eu sunt aproape sigur că va fi Arduino, iar dacă mă poți ajuta cu progrămelul pentru 2 bariere și două semafoare (practic sunt în paralel, ce e pe o parte a șinei va fi identic pe cealaltă parte), sunetul e floare la ureche, e ca și rezolvat. Cumpăr de obicei multe din China, dar mai am maxim două săptămâni până trebuie să gat jucăria, or din China lucrurile vin și după două luni. Așa că, în cazul foarte probabil în care rămâne Arduino, ce să iau? Două servo de modelism, sau două steppere cu modulele aferente? Iar ca placă, ce să iau? Fac cinste oricum pentru progrămel.

Mulțumesc! 

 

Link spre comentariu
On 10/15/2018 at 4:29 PM, Ssarmiss said:

Așa că, în cazul foarte probabil în care rămâne Arduino, ce să iau? Două servo de modelism, sau două steppere cu modulele aferente? Iar ca placă, ce să iau?

 

 

Recomand Arduino Nano. Are deja interfata seriala si e destul de mic. Va trebui sa instalezi driverii pentru CH340. Eu as merge pe servo caci ai mecanismele gata facute nu te complici cu mecanica.  As evita steppere caci sunt scumpe, necesita driveri si nu vei avea o miscare lina, nu vei sti pozitia in care se afla. Daca astepti cateva zile, incerc sa fac un programel de test si o sa pun un video.

Sunetul asta e bun ? 

 

P.S. Fiului meu ii placeau spalatoriile auto si ma gandeam sa ii fac una, din fericire am gasit una de cumparat la magazinul de jucarii si am scapat... s-a jucat cu ea un pic apoi s-a plictisit.

Editat de one
Link spre comentariu

Okay, Nano și servo să fie! Sigur că aștept câteva zile. Ce îi place lui sună ca niște clopoței, nu știe barierele din realitatea românească fiindcă nu prea sunt bariere pe unde mergem noi de obicei, el le știe pe astea din videoclipuri, care sunt cam așa: 

 

Dar mă ocup de sunet, nicio problemă!

Wow, ai găsit spălătorie auto de jucărie? Iar eu nu găsesc o barieră...

Cu Arduino Nano putem face și cele două LEDuri roșii să se aprindă bistabil?

Link spre comentariu

Wow, o schemă dedicată și atât de detaliată, și grafic și descriptiv! Așa aveam de gând inițial să fac (eu la așa ceva mă așteptam, dar abia aici intrând pe forum am văzut că se poate face și cu Arduino; așa ca mai sus arătau circuitele prin clasa a 7-a, înainte de revoluție, când mă duceam eu pe la cercul de electrotehnică :) ; păcat că ne punea dom profesor doar să le executăm, prea puțin ne-a explicat ce face fiecare componentă, a trebuit să cumpăr singurel două-trei cărți de electronică pentru copii), dar doar cu limitatoare de cursă multi-contact și relee la fel, fără electronică pentru că, deși știu ce face fiecare componentă, nu mă pricep ce fel de tranzistori să pun și ce valori să aibă rezistorii și capacitorii, iar de circuite integrate nici vorbă. Doar că aș fi folosit limitatoare de cursă gen releu, adică nu simple ci cu două contacte: când ajunge bariera jos, de exemplu, limitatorul deschide circuitul +- al motorului dar închide alt circuit, -+ . Cele două circuite, +- și -+, ar fi avut desigur înseriate câte un întrerupător ca să nu intre într-un loop, iar releele s-ar fi auto-alimentat la anclanșare ca să țină motorul alimentat până la capătul cursei, până ar fi fost tăiată auto-alimentarea de către limitatoarele de cursă. O încâlceală logică de relee multi-contact, diode și limitatoare de cursă de mi-ar fi luat juma de zi să o concep.

 

Sper să o rezolv cu Arduino pentru că în felul acesta învăț ceva relativ ușor ce îmi va permite să fac tot felul de aplicații pe viitor. Altfel, să mă apuc acum să învăț electronica... aproape imposibil.

Link spre comentariu

Nu am reusit sa gasesc o placa breadboard pe acasa caci de astazi incepeam sa fac ceva. 

Sunetul clopotelelor este mai greu sa facut dar o sa incerc.

Un detaliu pe care l-am lasat intentionat de o parte este ca in automatizarile pentru modelismul feroviar se detecteaza si apropierea trenului, dar eu ma gandeam sa folosesc doar un intrerupator pentru declansarea - retragerea barierelor. Imi imaginez ca nu aveti trenurile.

Evident ca si semaforul se face cu Arduino.

In lista de cumparaturi ar trebui adaugate led-urile. Nu pot sa ma pronunt la ce cumparati, doar va rog sa nu va grabiti sa luati inca nimic.

In primul rand trebuie vazut daca acele servo nu sunt cumva prea mari. Cat de mari vreti sa faceti barierele si din ce material ?

Eu iau de la chinezi nu de la connex deci preturile sunt mai reduse. Cred ca va trebuie 4 servo daca doriti sa faceti 2 bariere pe sens, una care sa se inchida inainte si una dupa, daca vreti doar 2 atunci e mai simplu dar ma gandeam ca vreti 4.

 

Iata aici niste servo, daca aveti posibilitatea sa cumparati si rabdarea sa asteptati.

Un Arduino. si asa mai departe.

 

Poate daca am timp fac si niste experimente de sunet si astfel se elimina modulul ISD. La urma urmei nu cred ca sunetul trebuie sa fie extraordinar de realist. Daca seamana, ma astept sa placa.

Link spre comentariu

Dacă este posibil și cu sunet, este perfect! Sunetul nu trebuie să fie copie fidelă. Momentan nu vorbim de modelism feroviar, băiatul are și trenuleț electric dar mai mult îi place unul de lemn, cu multe șine, poduri, bariere manuale de plastic, cu care se joacă cum ne jucam noi când eram mici, mișcam mașinuțele cu mâna căci una cu telecomandă pe fir.. era o raritate cine avea. Deci nu trebuie sincronizare cu apropierea trenulețului.

Da, trebuie și leduri și ceva conectori, dar LED-uri nu am găsit pe site-ul respectiv mari, cum aș vrea, ci doar de 5mm, așa că ce nu găsesc online în România o să caut pe Maica Domnului sau altundeva la un magazin offline din București.

Barierele nu vor fi mari, maxim 20 cm fiecare, și vor fi din plastic ușor, deci nu trebuie servo cu cuplu mare, dar le-am ochit pe acelea pentru că au și brațe, cruce șamd. În adevăr, trebuie 4 servo pentru 4 bariere, corect.

De la chinezi iau și eu mereu, dar mă exasperează timpul de livrare, mai ales în condițiile în care jucăria trebuie să fie gata în 10 zile.

Deci mai aștept puțin cu cumpărarea de piese, dar în week-end ar cam trebui să le comand dacă e magazin online, ca să aibă timp să sosească.

Link spre comentariu

Scuza-ma sunt foarte ocupat la serviciu si coincide si cu o stare de raceala de aceea seara sunt deosebit de obosit si nu ma simt bine. Nu am reusit sa fac programul si ma voi ocupa in weekend.

Toate servo vin cu crucile de actionare. Iata ce am eu (cele mai mici, caci consider ca nu este necesar un servo cu angrenaje metalice.)

Din pacate nu pot face nimic cu sunetul, deoarece dincolo de variatia de frecventa, nu pot varia timbrul sunetului iar amplitudinea este mai complicat, deoarece trebuiesc adaugate componente. Sunetul de clopot are o variatie in intensitate, deoarece scade in timp si cred ca e mai buna achizitionarea modulului de sunet. 

WhatsApp Image 2018-10-19 at 12.01.11.jpeg

WhatsApp Image 2018-10-19 at 12.01.30.jpeg

Link spre comentariu

Mulțumesc frumos oricum, nu sunetul era piua întâi. Atunci am să cumpăr / comand piesele, inclusiv servo-uri mici, la fel cum ai tu; doar să prevezi te rog în program acționarea modulului de sunet ori de câte ori barierele coboară, perfect ar fi ca întâi să înceapă sunetul, apoi după vreo 5 secunde să înceapă să coboare barierele. La ridicarea barierelor nu este nevoie de sunet. Îl faci când poți, încă nici nu am cumpărat piesele, o s-o fac abia mâine. Mulțumesc!

Link spre comentariu

Poate mă ajută cineva și cu un mic dispozitiv la 12V care să taie pentru câte cca. 1 minut, odată la cca 24 de ore, alimentarea circuitului în care este înseriat. Mai concret: la mașină am un controller GSM (primește sms și acționează diverse relee) care, la câteva zile, o ia razna și care, din motivul acesta, trebuie restartat periodic. Actualmente, când văd că nu mai merge, mă duc la el și il repornesc, dar e greu accesibil și tocmai asta e ideea, să facă diferite chestii când NU sunt lângă mașină. Deci mă gândesc la un fel de timer care să nu consume mult și care, o dată la cca 20-40 ore nu contează, să întrerupă alimentarea acelui controller GSM. Există așa ceva gata făcut? Dacă nu, îl pot eu construi, dar după ce schemă? Controllerul nu consumă, când activează pentru scurte perioade câte un releu, mai mult de 1A. Iar în standby... na, cât să consume, câteva zeci de mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări