Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gaurire axa ghidaj

Damage

Postări Recomandate

Cu burghie de carbura. Se vehicula ideea ca daca le polizezi putin poti sa treci de stratul dur si sa le gauresti normal. Eu am incercat si n-am reusit, chiar daca poate or fi mai moi in interior, nu au fost destul de moi incat sa le pot prelucra cu HSS.

tF0JF28.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Probabil, nu sunt ieftine deloc. Vezi ca sunt extrem de casante, inchipuieste-ti ca dai gaura cu un burghiu de sticla. Utilajul trebuie sa fie foarte stabil altfel risti sa il spargi.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Doar o observatie:

Exista o diferenta intre bare cromate si bare cimentate.

Barele cimentate sunt dure la interior si se prelucreaza greu.

Barele cromate sunt mai moi si se prelucreaza cu scule HSS, aceste bare cromate le gasim de obicei in copiatoare pe la lampa de scanare.

...

Cand se cumpara e bine de stiut exact ce sunt.

...

De asemenea barele cromate se preteaza la bucsi de plastic, eventual bronz.

Barele cimentate sunt pentru rulmenti cu bile recirculante, fiind duri C65, rezista la frecarea cu bilele.  Barele cromate nu rezista la fel de bine in timp.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, andreigradu a spus:

Doar o observatie:

Exista o diferenta intre bare cromate si bare cimentate.

Barele cimentate sunt dure la interior si se prelucreaza greu.

Barele cromate sunt mai moi si se prelucreaza cu scule HSS, aceste bare cromate le gasim de obicei in copiatoare pe la lampa de scanare.

...

Cand se cumpara e bine de stiut exact ce sunt.

...

De asemenea barele cromate se preteaza la bucsi de plastic, eventual bronz.

Barele cimentate sunt pentru rulmenti cu bile recirculante, fiind duri C65, rezista la frecarea cu bilele.  Barele cromate nu rezista la fel de bine in timp.

Gresit domnu andreigradu!Barele cimentate sunt dure la exterior si moi la interior.Cementarea se face pentru a obtine o suprafata dura care ulterior se rectifica pe masini de rectificat.Cementarea se face pe o adancime de 0.7-1.2 mm.Ca recomandare pentru domnu Damage,cel mai sigur se poate gaurii pe o masina de eroziune.interesativa unde gasiti,cine are.Altfel riscati sa stricati ghidajul.

Link spre comentariu

Sigur ca sunt mai moi la interior, dar nu atat de moi pe cat sa le poti da filet cu filiera dupa gaurire in regim de amator.

Eu va spun din experienta, barele cromate se strunjesc foarte frumos, ca untul merge cutitul, burghiul si filiera. Acolo unde se folosesc bucsi din mase plastice si bronz poti sa le folosesti.

...

Daca are bare cifate C65, alea pentru a fii cifate sunt facute din otel de buna calitate, in procesul de fabricatie .  Eu nu am reusit sa  gauresc cu scule HSS o bara de fi20mm cifata.

Toate operatiile pe care le-am incercat de a o gauri au mers doar cu carbura, doar ca pretul la burghie il stiti...

...

Toti ne uitam la masinile chinezesti 3020, 6040 care au barele gaurite, la acelea barele nu sunt asa dure precum par... ca de aceea si costa mai putin.

...

Aceeasi discutie e si la suruburile cu bile de calitate, se pot prelucra cu rabdare, cu cutite cu carbura, iese span albastru-mov cand strunjesti.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Toate axele chinezesti din comert sunt dure. Asa cum am specificat mai sus, unii sustin ca sunt moi in interior, dar vorbesc doar teoretic, nu ii vezi pe ei sa fie cei care le-au prelucrat. Eu folosesc barele respective ca material de strung sa fac piese la care am nevoie de duritate mai mare cu tratament tehnic. Singura posibilitate sa le prelucrez e sa le decalesc inainte.

Nu stiu despre ce strat moale la interior se vorbeste, eu am prelucrat multe modele si nu am gasit nimic moale in ele.

Am si gaurit si singura sansa sa le gauresc a fost cu burghiu de carbura.

Aici este un exemplu de lucrare facuta dintr-o bara de-aia https://www.elforum.info/topic/121648-lucrari-de-duminica/?do=findComment&comment=1546054

Sa nu vorbim de EDM-uri si alte utilaje SF cand vorbim de lucrari hobby. Parca sta cineva cu astfel de scule sa isi bata capul sa iti dea tie niste gauri.Aici

Frumos lucrat, deci tot pe freza le-a gaurit. Nu m-as risca sa bag burghie de-alea pe o bormasina de banc.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Barele calite superficial sau cifate  care sunt destinate rulmentilor liniari sunt moi la interior , in speta este vorba si despre cele chinezesti. Am dat gaura la cateva bare de 12 mm in capete  , de-a lungul lor , pe strung apoi am filetat .Gaurile au fost de 4. 3 mm apoi filet de 5  mm .Totul cu HSS .Altfel stau lucrurile daca se doreste gaurirea lor transversala

Editat de florianmro
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări