Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnalizare depasire valore curent

RadioProgres

Postări Recomandate

Salut, am nevoie de o schema analogica care sa aprinda un led in momentul cand pe circuit se depaseste un anume curent ( aproximativ 100 ma), in momentul cand aceasta valoare a fost atinsa/depasita, sa se aprinda un led.

Se poate face cu componente discrete? Cu arduino stiu ca se poate rezolva usor.

Multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• RadioProgres

2

• +_Florin_+

1

• modoran

1

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu ar fi să pui un led roșu în paralel cu o rezistență de 15 Ohmi. La peste 100mA ledul se va aprinde fiindcă atunci căderea de tensiune la bornele rezistenței e de 1,5-1,6V

Binențeles, metoda e primitivă și are ca dezavantaj căderea mare de tensiune la curentul maxim monitorizat. Dar ca principiu, se monitorizează căderea de tensiune la bornele unei rezistențe înseriate cu consumatorul supravegheat.

Altă metodă simplă e printr-un releu Reed a cărui bobină e înseriată cu consumatorul monitorizat.Atunci când curentul depășește 100mA, releul atrage contactele și închide circuitul unui led indicator. Metoda e însă foarte laborioasă, fiindcă curentul exact la care va anclanșa releul depinde de numărul de spire și grosimea sârmei folosite, deci trebuie făcute multe încercări până se ajunge la varianta optimă.Plus că de obicei releele Reed necesită curenți mari per spiră pentru a asigura atragerea contactelor. La curentul mic necesar în acest caz, rezistența bobinajului ar depăși cu mult cei 15 Ohmi ai unei simple rezistențe.Exemplul dat rămâne doar o idee de schemă simplă cu componente discrete.

reed-current-monitor-figure-1.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Metoda cu releu reed e "simpla", dar si "laborioasa", cum vine asta ?

Eu ma gandeam la un comparator cu histerezis, acum nu stiu ce inseamna "componente discrete" in opinia OP,  e de preferat un operational pentru functia asta.

Link spre comentariu

Mă refeream la reglarea pragului de acționare ca fiind o procedură laborioasă, schema fiind cât se poate de simplă. Se poate face o schemă și exclusiv cu tranzistori, dar va fi destul de stufoasă, cel mai practic e să folosești operaționale comparatoare....un exemplu (cu ajustările necesare pragului dorit) ar fi ceva de genul:overload_indicator.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

Personal nu as complica lucrurile cu scheme stufoase pentru o funcție atât de simpla.  Dacă se accepta o cădere de tensiune de numai 0.2 V la iesire, se poate monta o rezistenta de 2 ohmi in serie cu consumatorul. Acea rezistenta polarizează joncțiunea b-e a unui tranzistor cu germaniu. In traducere, rezistenta este in paralel cu joncțiunea b-e. In colectorul tranzistorului se montează led-ul inserat cu rezistenta de limitare a curentului prin led, către norma minus. Se pot folosi si trz cu siliciu pnl acceptând o cadere de tensiune de 0.6V pe consumator, rezistenta serie fiind in acest caz de 6 ohm

Link spre comentariu

Domnul 'radio progres' are cunostinte despre arduino, softuri , fisiere hexa, dar nu stie sa conceapa o schema simpla .Nu credeti stimati  colegi ca ceva nu e in ordine?

Link spre comentariu

Nu neaparat. si fiul meu ma ajuta concepind soft pentru arduino, stia sa si testeze mici montaje, dar nu stie sa conceapa un comparator cu histerezis fara o sursa de inspiratie!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări