Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brum la microfon electret

alexcore

Postări Recomandate

Salutari!

Pe scurt problema este asa: Filmez destul de des videoclipuri cu telefonul mobil (iphone 5) si pentru ca aveam nevoie de un sunet cat de cat decent am incercat mai multe capsule electret. Din mai multe modele m-am oprit la unul care "suna" cel mai bine, legaturile fiind facute pe un cablu cu mufa 4 pini TRRS de foste casti de telefon cu mic, acum fiind conectata doar capsula microfonului fara casti. Din pacate deseori am un brum (aprox. 50 Hz) destul de puterinic pe fundal si nu-mi dau seama ce-l cauzeaza si cum pot sa-l elimin. 

Am impresia ca este o problema de masa, fie in circuitul audio al telefonului fie capsula se incarca static, nu stiu. Am observat cateodata ca bazaitul se amplifica atunci cand imi apropii mana de telefon. Ma puteti ajuta cu vreo idee ce as putea sa incerc sa elimin problema? 

Multumesc, o seara placuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexcore

3

• validae

2

• Ticu

1

Sigur nu ai cablu ecranat, căștile audio neavând ecran, fiindcă nici nu au nevoie practic, cablul căștilor obișnuite fiind realizat prin răsucirea mai multor fire de conductor subțire. Dar microfonul electret e mult mai sensibil, iar cablul de legătură cu telefonul trebuie obligatoriu să fie ecranat, iar ecranul conectat la masa telefonului, cum bine spunea și colegul Ticu. Dacă folosiți un cablu de microfon și îl legați corespunzător la mufa disponibilă, nu veți mai capta brum...

Editat de validae
Link spre comentariu

Condensatorul electret nu capteaza brum (fiind capacitiv la principiul de functionare) fata de o capsula dinamica cu bobina mobila.

Vezi sa-i dai alimentare stabilizata la preamplificare sau verifica bucla de masa ori ecranaj (pe cablu) capsula avind deja ecranaj prin constructia capsulei din aluminiu.

Cablul dintre capsula electret si preamplificare sa fie cit mai scurt, de aia microfoanele condenser PRO si nu numai, au alimentarea "+48V phantom", se alimenteaza direct pe cablu, acesta avind preamplificarea inclusa in microfon.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Majoritatea microfoanelor electret au un tranzistor FET în capsulă, iar alimentarea e prin cablul de semnal.Nu am specificat că ele ar capta direct brum, sensibilitatea ridicată fiind datorată existenței preamplificatorului cu FET inclus. Probleme e lipsa sau slaba calitate a ecranajului pentru ,,firul cald,, de semnal, de la cablul de căști.Ăsta captează de fapt brumul, efect mărit chiar de corpul utilizatorului, ce captează capacitiv brumul generat de firele instalației electrice din apropiere. 

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Intr-adevar cablul este unul "normal" de casti cu microfon ce vin in pachet cu orice telefon, asadar din acela cu fire subtiri si nu este ecranat. Ce am facut eu initial a fost sa elimin castile iar pe cele doua fire de microfon am incercat mai multe capsule pana am gasit unul care mi-a placut. Unde pare ca am gresit a fost eliminarea castilor. Azi, inainte sa remufez cu un cablu ecranat m-am gandit sa incerc sa reconectez casti la firele respective si pare ca problema a disparut.. deocamdata. Poate programul din telefon era derutat de lipsa rezistentei castilor din circuit? Voi vedea pe viitor. Am incercat de mai multe ori si sunetul pare ok, mai incerc si zilele urmatoare si daca problema revine voi posta aici. Cabluri ecranate am in caz ca-i nevoie. Si din ala ordinar provenit din cabluri audio RCA si ceva mai "de soi" de la Cordial parca, cu sectiune destul de mare si ecran din material similar staniolului.

O seara buna.

Link spre comentariu

Revin cu o scurta precizare, solutia din postul anterior nu a ajutat de fapt, la nimic. Astazi iarasi am avut zgomot si dupa cateva teste pare ca problema tine de toate electronicele din camera care sunt conectate la retea. M-am plimbat cu telefonul prin camera in timp ce inregistra si cum ma apropiam de TV, monitor, PC, aparea zgomotul. Cum am scos totul din priza s-a facut liniste. Am inlocuit cablul acela ordinar al microfonului cu unul ecranat, pare sa ajute dar nu 100%. Cea mai sigura solutie va fi, probabil, deconectarea de la retea a aparatelor din incapere daca vreau cat mai putine interferente..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări