Dxxx Postat Octombrie 5, 2018 Partajează Postat Octombrie 5, 2018 In urma cu cateva saptamani ma jucam de zor cu becoledurile "inteligente" de la Ikea... Va recomand sa faceti si voi o excursie acolo si sa incercati aceasta distractie. Din pacate nu mi-am epuizat distractia, pentru ca am primit un telefon (semn ca timpul cumaparaturilor se sfarsise). Dar vazusem deja tot ce era necesar, asa ca mai jos va prezint si voua ceea ce merita de observat. **** Pai cum, dom'le sa te joci, la varsta ta? HiHi... eram cam ca in situatia in care cineva mi-ar da o saptamana un Porsche Carrera sa fac ce vreau cu el... evident ca as profita, dar si mai evident ca in nici un caz nu as dori sau intentiona sa am eu asa ceva. La fel si cu becurile astea... butonarea chiar merita. Ai o mica telecomanda ca marime si forma la fel ca cele mai mici cutii de crema Nivea (alea de vreo 4 cm diametru) nu are nici inscriptionari, nici butoane sa apesi, dar ansamblul este facut din doua parti si rotind intr-un sens lumina creste, in celalalt scade. Si nu numai atat - actiunea se face simultan la mai multe becuri, la ceva distanta si in corpuri diferite de iluminat. Evident ca fara fire. Iar un ochi antrenat mai observa ca si temperatura de culoare variaza, asa cum este normal, crescand odata cu luminozitatea. **** Gama asta de variatoare incluzand si becurile pereche se numeste "TRÅDFRI" Telecomanda - exista una tot rotunda, dar cu mai multe butoane inscriptionate... Na, inca o prostie sa nu o gasesti cand vrei, iar formatul cilindric iti garanteaza ca butonul dorit va fi diametral opus... Mare scofala! - dar apare si telecomanda "mica" cea de care povesteam mai sus. Si pe asta poti sa n-o gasesti, si ea are baterie, care se va descarca exact cand ai nevoie de ea, sau mai rau va coroda totul cand electrolitul se scurge. Dar este geniala ca design si simplitate minimalista (na, pleonasmul). Un capac magnetic, cu centrare mecanica care este total pasiv... dar atasarea magnetica este destul de puternica incat cele doua parti sa nu se desprinda si sa le ratecesti. Baza are desigur o baterie tip moneda si citeste probabil cu ceva senzori Hall sensul de rotire si amplitudinea rotirii capacului, apoi transmite comanda spre becurile comandate, pe 2,4GHz. Ca minus este stilul alambicat de imperechere cu respectivele becuri... si te mai gandesti ca trebuie sa-l si reiei dupa schimbarea bateriei... Presupun ca mai exista si oarecare consum in stand-by, totusi sistemul trabuie permanent sa fie pregatit daca se da o comanda. Pe partea buna telecomanda asta este disponibila si separat costand numai 40 lei. Cum ar fi asa ceva ca un control de volum la instalatia audio de acasa? Oare se poate adapta un receptor? Becurile Ce sa fie inteligent la un bec de iluminat? ... Nimic Sau sunt niscai RGBuri, adica jucarele cu lumina colorata, nu iluminat? Nu este asa. Spre lauda inginerilor de la IKEA becurile chiar sunt de iluminat, si au si parti inteligente. Te joci cu reglajul de dimming dar observi si variatia temperaturii de culoare. Butonezi toate exponatele si ajungi la un stand unde o telecomanda controleaza vreo 5-6 becuri, dar la unele dintre ele dispersorul transparent permite obsevarea unor leduri probabil 3535 Cu regaljul la minim se aprind numai 4 leduri, si rotind isi cresc ceva intensitatea. Chestia inteligenta este ca astea 4 leduri dau mai curand o lumina galbena, probabil temperatura de culoare fiind sub 2000K... very nice! Apoi intra in functie mai multe leduri, sigur peste 10 bucati, daca nu si dublu. Iarasi inteligent - astea sunt chiar albe, desi au temperatura de culoare probabil sub 4000K. Si isi tot cresc lumina pana spre comanda maxima. Pe ultima parte a reglajului curentul ledurilor albe creste si mai mult in timp ce se sting de tot cele galbene (dupa ce ajunsesera la intensitate maxima ramasesera fixate asa). Deci au facut ceva corect fiziologic. Foarte bine, desi poti sa nu fii convins ca intotdeauna aceasta singura curba de variatie ar fi tot ce doresti. Din pacate mai departe probabil ca nu prea mai raman decat critici, voi fi scurt: - sunt becoleduri. Racire deficitare, viata scurta, chiar Ikea o declara scurta - randamente anemice, cel mai bun ar fi pe la 90lm/W. Mare parte din alimentare, dar posibil ca si ledurile sa fie mai curand ieftine decat eficiente. - CRI ar fi insa pe parte pozitiva, cam toate sunt peste 80, ceea ce este de bun-simt la aceasta data, dar unele au si 90 - au telecomanda - inseamna ca au stand-by, deci si stinse vor consuma cate ceva - temperatura de culoare - desi sigur este variabila si compensata fiziologic nu se lauda cu asta... declara sec 2700K Unele lucruri sunt penibile fata de ce fac niste amatori: 90lm/W maxim, cand lampa mea are peste 150, fiind facuta acum 2 ani / nici nu mai vorbesc de ce a facut Sesebe ca CRI si R9. Concluzia mea Raman la pilda cu Porsche Carrera - interesante "TRÅDFRI" dar nu ma vad cumparand asa ceva. Nici nu am precizat ca exista si echipament incat sa controlezi "totul" cu telefonul mobil. In loc sa ai un comutator si un rezultat clar definit cand il actionezi... vei petrece timp si te vei distra programand individual becuri... Oare cineva vrea asa ceva? Nici nu mai vorbesc de puzderia de comunicatii/ interferente pe 2,4GHz, de telecomenzi pierdute, de baterii de telecomanda descarcate, de energia "arsa" pentru atatea dispozitive permanent in stand-by gata sa primeasca comenzi... Pe de alta parte chiar si variatia temperaturii de culoare implementata de Ikea, desi am laudat-o ca principiu, este cam saraca, obligandu-te la o singura curba de variatie. Insa, una peste alta, telecomanda aia micuta adaptata la ceva care sa aiba chiar beneficii in a fi controlat de aceasta maniera, chiar ar fi o buna idee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum