Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Beomaster 900 cu unele probleme

vigu34

Postări Recomandate

Buna ziua! Detin un amplituner Beomaster 900M. Este functional, este full germaniu, dar are unele probleme pe care as dori sa le rezolv si as avea nevoie de sfaturile dvs.

1) Se alimenteaza printr-o sursa stabilizata (inclusiv partea de final). Am incercat sa reglez tensiunea de alimentare la 24V conform schemei dar nu reusesc sa cobor mai jos de 27V. Care ar putea fi problema? S-ar putea inlocui tranzistorii din alimentare cu tranzistori cu siliciu bineinteles tot PNP?

2) Am masurat tensiunea mediana inainte de condensatorii de iesire de 800uF si am 12V cu 15V pe ambele canale, desi ar trebui sa fie cam 13,5V cu 13,5V. Stiu ca se poate regla prin modificarea valorii unei rezistente dar la aceasta schema nu am deslusit care ar fi acea rezistenta.

Multumesc!

2.thumb.jpg.4c64f207be74cacbdb29022113c4dad7.jpg

Editat de vigu34
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vigu34

3

• validae

2

• ex.escu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schimbă rezistorul de 18k din capătul dinspre plusul alimentării al potențiometrului de reglaj cu unul de valoare mai mică, de exemplu 15k. Ar trebui să poți regla mai jos tensiunea de ieșire.

Link spre comentariu

Multumesc. Revin cu o schema mai clara si exact varianta mea. Ar fi vorba de 905 rezistenta de 1k8 care vine la masa (+). Si pentru injumatatirea tensiunii? Eu am masurat pe fi colector al tranzistorilor finali respectiv pe carcasa lor.1521782629_Beomaster900M220125.thumb.png.099d886d3da5f1adbaf705e1e929bbd0.png

Editat de vigu34
Link spre comentariu

Da, inițial mi s-a părut că scrie 18k, dar nu se vedea virgula....iar pentru a verifica tensiunea de 12V (jumătate din tensiunea de alimentare) se măsoară în colectoarele tranzistorilor AD139 (I) și (III). Pe schemă e și marcată în dreptul fiecărui colector tensiunea corectă. Dacă nu se reglează tensiunea de 24, ar fi bine totuși să măsori valorile semireglabilului și celor două rezistențe de la capete (1,8 și 2,2k) fiindcă e posibil să se fi devalorizat în timp....

Editat de validae
Link spre comentariu

La final ,verificati condensatorii electrolitici ,incepand cu cel de 100uf/16v; procedati cu atentie, nu efectuati modificari, (tranzistori cu siliciu) e pacat.

Amplificatorul ,adus in parametrii ,cu un difuzor sensibil, suna foarte bine.

Succes.

Link spre comentariu

Nu intentionez sa fac multe modificari. La siliciu m-as fi gandit cel mult in alimentare daca ceva nu e cum trebuie. Defapt sunt adeptul de a nu schimba nimic dar uneori vechimea unor componente si in special a unor condensatori electrolitici poate sa creeze probleme. Condensatori electrolitici de calitate, audio, sunt destul de greu de procurat si nu tocmai ieftini. Exact asta doresc sa il aduc in parametri atat cat ma pricep, macar partea de alimentare si amplificarea (tensiuni si eventual bias). In partea de FM (atat ma intereseaza) mi-as prinde urechile.

Dar cu putin ajutor din partea unor colegi priceputi sigur voi reusi! Ma gandesc si la condensatorii de iesire de 800uF/25V sa vad cum ar suna cu unii Panasonic din seria FR (am 1200uF/35V). Si acum suna foarte bine pe boxe Beovox 3702 (Alnico).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări