Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare prin punte redresoare cu CC

dem3ntor

Postări Recomandate

Salut

Am un aparat care are incorporata punte redresoare si filtraj, si se alimenteaza printr-un alimentator de ca.

Folosesc acest aparat in mai multe locatii si as vrea sa nu mai car alimentatorul.

Vreau sa alimentez de la alt alimentator dar de cc fara anula redresarea.

Este vre-o problema daca alimentez prin punte cu cc?

Daca analizez schema unei punti duble alternanta, pot aplica + si - astfel incat sa conduca 2 diode si astfel aparatul sa functioneze.

Ce spuneti?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

3

• Marian

3

• Ticu

2

• mac01

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti alimenta direct cu CC la mufa/borna unde se alimenteaza in CA, nu-i o problema.

Vezi doar ca tensiunea sa fie aceeasi ca si cea de la alimentator ( valoarea redresata si filtrata ).

Link spre comentariu
Acum 12 ore, dem3ntor a spus:

alternativ este 12v, deci continuu  16.9v

eu voi aplica ~16v cc

Figura-3.-Redresarea-bialternanţă-cu-punte-de-diode-Hobbytronica-.jpg

Daca aplici alternativ 16V dupa cum ai spus in postarea citata de mine.... ai sa ai tensiune continua aproape de 22v...exista sansa sa arzi aparatul.

Banuiesc ca ai vrut sa spui ca aplici continuu 16v prin punte...atunci trebuie sa iei in considerare si pierderile de tensiune pe cele 2 diode ale puntii...si sa te asiguri ca aparatul va functiona bine si cu 1-1,5v mai putin. Normal ar trebui sa functioneze...sau poti pune diode ultrarapide in locul puntii redresoare... caderea de tensiune pe acestea va fi mai mica...in jur de 200-300mV pe dioda.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Dumneata stii ce inseamna 16V cc? CC de unde o veni? Dar semnele alea "+" si "-"?

Sau doar voiai sa scrii ceva pe forum si nu ai gasit decat topicul asta?

Sa nu-mi vii ca ~ inseamna alternativ, ca te trimit sa mai studiezi scheme. Acel ~ inseamna, in acest context, aproximativ, circa, cam, etc.

Link spre comentariu

Colegul voia în mod sigur să scrie că va aplica aproximativ 16Vc.c. pe intrarea utilizată în mod normal pentru curent alternativ, nicidecum nu era vorba de 16Vc.a.

Ar fi fost un nonsens să scrie că aplică un curent continuu ,,alternativ,,...... vezi postarea ( eu voi aplica ~16v cc)

Editat de validae
Link spre comentariu

Intr-adevar @dem3ntor s-a referit la o tensiune continua de aproximativ 16Vcc, ceea ce este in regula pentru ce are el nevoie.

In plus, @mac01 diodele ultrarapide au aceeasi cadere directa in conductie ca si diodele "normale".

Cele care au o cadere mai mica sunt diodele schottky, dar nu este nevoie de ele aici, poate fi lasata in pace puntea care exista.

Citeste atent ce a scris OP.

Editat de Marian
Link spre comentariu

@validae, @Marian.....Daca acel semn inseamna aproximativ , atunci imi cer scuze... este greseala mea, eu l-am perceput ca alternativ...ce sa-i faci.....obisnuinta in citirea schemelor.

Colegul @DarkAvenger...mai usor cu pianul pe scari.....

Link spre comentariu

In cazul in care aparatul are puntea redresoare si partea de filtraj incorporate in el, poti alimenta aparatul atit in curent alternativ cit si in curent continuu, chiar pe bratele de alternativ ale puntii.

Micul dezavantaj la alimentarea in CC pe bratele alternativ ale puntii este "pierderea" a 2x Vfav dioda interna, pe 2 din diodele puntii.

Avantajele ar fi 2, primul, nu mai conteaza cum pui polaritatea alimentatorului cu care alimentezi aparatul, deci nu te inscrii la "greseala istetilor" (amintiri din revista START SPRE VIITOR) , si al doilea zgomotul de redresare si filtrare un pic micsorat.

Dar NUMAI daca aparatul are puntea redresoare si filtrajul incorporate in el.

GI.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@mac01 confuzia a venit in cazul tau de la pozitionarea acelui semn, sigur, daca era dupa acea valoare/cifra, atunci s-ar fi inteles ca este vorba de curent alternativ, insa fiind pozitionat inaintea valorii exprimate, se intelege ca se da o caracteristica de "aproximare" acelei valori.

In alta ordine de idei autorul a zis asa:

20 hours ago, dem3ntor said:

alternativ este 12v, deci continuu  16.9v

eu voi aplica ~16v cc

Deci a luat in calcul si caderea de pe diode, asa ca nu mai insistati!
Este in regula sa se alimenteze cu CC fix unde se alimenta cu ca, fara nici un fel de modificare pe nicaieri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări