Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare (despre un detector de metale)

Vizitator Eduard1

Postări Recomandate

Acum 8 ore, Eduard1 a spus:

Aurul este o investitie , personal  sunt uimit ca vad cu ochii mei , se evita pe cat posibil folosirea aurului in electronica pe motivul , ca este scump este o minciuna evident , daca pui 100 V pe un fir de cupru sa fie transportat de la A la B  va pierde din voltaj , daca pui 100 V pe un fir de aur de la A la B , 100 V fa fi la final , consider ca are o importanta enorma sunt sigur ca se va vedea in performanta aparatului , vreu sa stiu mai multe despre subiect , se pare unul mai nestudiat de nimeni , este foarte foarte ciudat.

Și cu un fir de cupru vei obține același rezultat, doar dacă lungimea firului nu e prea mare și grosimea nu e prea mică. Cu alte cuvinte, rezistivitatea unui fir conductor e direct proporțională cu lungimea lui și invers proporțională cu grosimea. Asta o puteai afla și din manualele de fizică, iar calitatea principală a aurului, nu e neapărat conductivitatea mai bună (dar nu perfectă) ci faptul că aurul nu se acoperă cu oxid slab conductor, cum o fac fierul, cuprul și aluminiul.Adică aurul nu ruginește sau coclește, ca metalele ordinare, de aici și numele de metal nobil De aceea aurul se folosește pe larg pentru acoperirea contactelor critice, care nu trebuie să-și mărească rezistența în timp. Pot să-ți spun că nici cele mai bune firme producătoare de detectoare de metale, nu folosesc conductori de aur sau măcar auriți, fiindcă așa cum am mai scris înainte, eficiența unui detector nu e dată exclusiv de conductorul bobinei, ci mai mult de principiul de funcționare utilizat.

Dacă urmărești emisiunea ,,Meteorite Men,, de pe Discovery, vei vedea acolo ce fel de detectoare se folosesc de către oameni care efectiv trăiesc de pe urma căutării meteoriților metalici.Pentru căutare brută, ei folosesc detectoare de foarte mari dimensiuni PI (Pulse Induction) tractate uneori cu camioneta, sau purtate cu hamuri, din cauza mărimii și greutății. Când vor să sape mai precis, atunci folosesc detectoare de mână, cu bobine de mică dimensiune, care oferă o informație mai precisă a poziției și componenței obiectului detectat.

Link spre comentariu

Dacă inițiatorul vrea și poate, să-și facă bobinele din platină, nu din aur......dar efectul e neglijabil.Dacă faci un calcul, pentru câteva zeci de spire de sârmă necesare bobinei de căutare, iese o diferență prea mică pentru a conta, dar repet, nu materialul bobinei contează, ci principiul de funcționare.

Rog pe cei preocupați de problema legalității posesiei sau utilizării detectoarelor să discute pe alt topic, eventual la Discuții diverse.Aici dezbatem principii tehnice, nu legi....

Editat de validae
Link spre comentariu

Cine intelege cate ceva din schema unui detector , poate fi el si profesional , stie ca bobina este din cupru . Si probabil intelege ca alte metale ( sau aliaje ) nu aduc nimic in plus , la frecventa si nivelul de energie vehiculat de bobina . Ma rog , se poate adanci discutia ... desi nu stiu ce consecinte care sa - i foloseasca initiatorului s - ar putea desprinde ( in ideea unei bobine "superioare " ) . Ma rog , parere personala . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 20 ore, Eduard1 a spus:
  La 04.10.2018 la 22:15, Eduard1 a spus:

Locuiesc in UK , pot folosi fara probleme si fara autorizatie detectorul , tot ce conteaza propietarul terenului atat ! Si in Romania legea este clara daca te oferi sa platesti , daca intri in dialog cu statul si vrei sa dai banii  pentru permis care este o aiureala , repet PROPIETARUL CONTEAZA  scrie clar in lege , nu este problema de costul pentru o bobina electrica , sunt interesat de puterea campului electro magnetic produs de , o bobina din aur stiu sigur , ca aurul se magnetizeaza elecric dar care fa fi efectul propiu zis  am citit comentariile si greu de spus , daca am certitudinea ca are o performanta crescuta  100 la 100 am sa fac o bobina din aur , ramane de cercetat , multumesc pentru raspunsurii.

Se pare ca te stii bine cu chestiile astea, de aia se feresc toti sa-ti spuna secretul de baza: bobina trebuie facuta din teava de aur, nu sirma, si umpluta cu pulbere de ferita (bare sau miezuri pisate bine) asa cum se facea pe vremuri la antenele de sirbi care mergeau bine. Doar cu ferita se magnetizeaza bine aurul!

cred ca postarea mea va disparea repede, nu trebuie sa stie prea multa lume chesti asta!

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Marele Savant a spus:

.............. 

cred ca postarea mea va disparea repede, nu trebuie sa stie prea multa lume chesti asta!

Cred ca ai dreptate, mai ales cind spui povesti nemuritoare. 

Nu pot verifica acum pt ca sint de pe mobil dar din cunoștințele mele cel mai bun conductor electric (la temperatura camerei cel puțin) este argintul urmat de cupru și abia apoi aurul. Deci cu cuprul este mai bun conductor decit aurul dar în anumite aplicații aurul este preferat din alte motive. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Din pacate nu mai pot edita....

Am verificat rezistivitatile celor 3 metale amintite de mine mai sus.

Acestea sint valorile (mai mic inseamna mai bine - pt a intelege toti cititorii):

• argint    rezistivitate=  15.87 nΩ·m
  • cupru    rezistivitate=  16.78 nΩ·m 
  • aur         rezistivitate=  22.14 nΩ·m 

Cred ca este rezistivitatea unei "bare" de material cu sectiunea de 1m^2 (si lungimea tot de 1m).

Iar ca sa revenim la intrebarea initiatorului, nu are nici un rost sa faca o bobina din aur nici macar din punct de vedere al rezistivitatii pt ca este mai bun conductor cuprul fata de aur iar diferenta intre argint si cupru este mult mai mica comparativ cu diferenta fata de aur.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Fiind vorba de bobina, rezistivitatea materialului nu are influenta mare, avand in vedere valorile apropiate. Dar, asa cum unii isi fac dintii din aur, arogantele sunt permise.De ce? Pt ca se poate.Lasati omul sa le faca din ce vrea, nu-l mai descurajati, invidiosilor.

Link spre comentariu
Vizitator Eduard1
Acum 21 ore, Marian a spus:

Asta ar insemna ca rezistenta electrica a aurului sa fie 0, ceea ce cu siguranta nu-i cazul.

Adica ce zici e fals :)

Nu cred ca este fals aurul nu pierde nici un volt daca este transportat  de la A la B , intreaba si ai sa vezi.

Acum 20 ore, validae a spus:

Și cu un fir de cupru vei obține același rezultat, doar dacă lungimea firului nu e prea mare și grosimea nu e prea mică. Cu alte cuvinte, rezistivitatea unui fir conductor e direct proporțională cu lungimea lui și invers proporțională cu grosimea. Asta o puteai afla și din manualele de fizică, iar calitatea principală a aurului, nu e neapărat conductivitatea mai bună (dar nu perfectă) ci faptul că aurul nu se acoperă cu oxid slab conductor, cum o fac fierul, cuprul și aluminiul.Adică aurul nu ruginește sau coclește, ca metalele ordinare, de aici și numele de metal nobil De aceea aurul se folosește pe larg pentru acoperirea contactelor critice, care nu trebuie să-și mărească rezistența în timp. Pot să-ți spun că nici cele mai bune firme producătoare de detectoare de metale, nu folosesc conductori de aur sau măcar auriți, fiindcă așa cum am mai scris înainte, eficiența unui detector nu e dată exclusiv de conductorul bobinei, ci mai mult de principiul de funcționare utilizat.

Dacă urmărești emisiunea ,,Meteorite Men,, de pe Discovery, vei vedea acolo ce fel de detectoare se folosesc de către oameni care efectiv trăiesc de pe urma căutării meteoriților metalici.Pentru căutare brută, ei folosesc detectoare de foarte mari dimensiuni PI (Pulse Induction) tractate uneori cu camioneta, sau purtate cu hamuri, din cauza mărimii și greutății. Când vor să sape mai precis, atunci folosesc detectoare de mână, cu bobine de mică dimensiune, care oferă o informație mai precisă a poziției și componenței obiectului detectat.

Nu ma uit pe Discovery , nu invata nimic de bun ,stiu si restul detectoarelor , dar spuneti va rog , ori ce material metalic supus la o sursa de curent continu , va dezvolta un camp electromagnetic , egal sau in opozitie cu el ? daca da am dreptate si aurul este de preferat cuprului.

Acum 9 ore, Marele Savant a spus:

Se pare ca te stii bine cu chestiile astea, de aia se feresc toti sa-ti spuna secretul de baza: bobina trebuie facuta din teava de aur, nu sirma, si umpluta cu pulbere de ferita (bare sau miezuri pisate bine) asa cum se facea pe vremuri la antenele de sirbi care mergeau bine. Doar cu ferita se magnetizeaza bine aurul!

Primul rezulta la intrebarea mea,multumesc si mai sunt cateva lucruri de lamurit , dar pas cu pas am sa lamuresc problema , ce incerc eu pare greu dar sper ca voi reusi sa detectez un metal si sa stiu ce este indiferent de masa lui prin rezistenta lui mai clar prin caracteristicile lui care la aur sunt diferite , este o bobina de cupru la priza , dispozitivul care se baga in fantanii pentru recuperarea aurului , multi habar nu au .

SI in final am

Acum 7 ore, doru3160 a spus:

Fiind vorba de bobina, rezistivitatea materialului nu are influenta mare, avand in vedere valorile apropiate. Dar, asa cum unii isi fac dintii din aur, arogantele sunt permise.De ce? Pt ca se poate.Lasati omul sa le faca din ce vrea, nu-l mai descurajati, invidiosilor.

Despre  masurarea puseurilor de tensiune ale metaleleor e asta nu are un detector si o bobina de cupru nu cred ca face fata in primul rand trebuie sa detecteze  resistenta magnetica a aurului atat  ,  care nu se poate face cu cupru pai vad toate metalele .

Link spre comentariu

Dacă zici că de pe Discovery nu înveți nimic bun, poate afli atunci adevărul de la vrăjitoare, că de aici chiar nu ai înțeles absolut nimic.Și ai primit răspunsuri de la niște oameni care știu despre ce vorbesc, nu de alta.  Eu te sfătuiesc serios să recitești manualele de fizică din școală și ceva lecturi suplimentare foarte necesare. Caută pe net documentație despre funcționarea diverselor tipuri de detectoare de metale, e internetul plin, numai cine nu vrea nu găsește așa ceva.După toate astea poate (zic poate) îți dai seama că ne-am pierdut absolut inutil timpul aici, încercând să-ți explicăm că aurul se folosește doar dintr-un singur motiv în electrotehnică.Și ăla e datorită rezistenței lui la coroziune, nu pentru rezistivitatea mai bună. Caută definiția metalelor nobile și vezi ce utilizări tehnice au....

Despre cultura tehnică pe care o dovedești din ultimele postări nu cred că se poate comenta prea mult (și nu de bine).....,,puseuri de tensiune,, ,,rezistența magnetică a aurului,,.  Ultima postare e ceva de care numai Viorica Dăncilă (aia care face momentan pe Prim Ministrul )ar mai fi capabilă să genereze din adâncurile minții.....

Topicul se închide aici, că devine penibil....

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări