Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vaillant 242 nu dă scânteie

clausb

Postări Recomandate

Acum 2 ore, clausb a spus:

Ok. Am repetat testarea tiristorului în curent continuu 12v cu sarcină un bec de 1W, curent cca. 80mA. Rezultat identic.

Adica tot nu ramane amorsat?

Link spre comentariu

Repetați testarea tiristorului, dar cu două terminale ridicate de pe placă.Adică cu catodul și poarta, anodul fiind conectat direct la radiatorul capsulei și fiind mai dificil de dezlipit.E posibil ca fiind conectat în circuit să nu funcționeze cum trebuie pentru a putea fi testat.Dacă nici așa și cu un curent minim de menținere de peste 50mA nu rămâne amorsat, nu e în regulă....

Aveți grijă să-i asigurați posibilitatea de a absorbi un curent de amorsare a porții de minim 50mA, altfel nu amorsează ferm.

Dar repet, trebuie să vă asigurați că triristorul este comandat corect de către optotriac, findcă acela e mai susceptibil de defectare.Eventual puteți să schimbați preventiv ambele componente fiindcă nu sunt scumpe..

Editat de validae
Link spre comentariu
2 hours ago, validae said:

Repetați testarea tiristorului, dar cu două terminale ridicate de pe placă.Adică cu catodul și poarta, anodul fiind conectat direct la radiatorul capsulei și fiind mai dificil de dezlipit.E posibil ca fiind conectat în circuit să nu funcționeze cum trebuie pentru a putea fi testat

Așa făcusem. De altfel și condensatorii au fost măsurați scoși de pe placă.

tir.jpg

Link spre comentariu
8 hours ago, doru3160 said:

Adica tot nu ramane amorsat?

Da. Tot nu rămâne amorsat.

Înțeleg că soluția ar fi să schimb tiristorul, să am pregătit și optotriacul, apoi să montez placa în centrală. Dacă tot nu funcționează, să măsor tensiunea pe optotriac și să-l schimb la nevoie.

Foto cu tot etajul.

12.jpg

Link spre comentariu

Ați stabilit dacă optotriacul este comandat de către procesor ? Doar atunci când ați stabilit că acea comandă există (se poate pune un led roșu în paralel cu cel al optotriacului, pentru confirmarea vizuală) se poate înlocui optotriacul, fiindcă e posibil să nu comande corect triacul de aprindere.Condensatorii albaștri și C104 trebuie testați cu capacimetrul.

Editat de validae
Link spre comentariu

N-am avut timp să ajung la centrală. Dar am comandat tiristor și optotriac la furnizorul local și astăzi le ridic. În weekend le montez, pun și condensator(1microF/400V) nou și apoi înlocuiesc placa. Dacă nu funcționează pot face măsurători comparative între cele două plăci.

Link spre comentariu

Ok. În sfârșit am găsit timp, am schimbat doar tiristorul, am găsit numai model normal nu smd (se vede în poză că nu e foarte estetic montat) și am pus placa în centrală. Totul funcționează perfect deci nu am am mai făcut nici un fel de măsurători. Se pare că dintr-un motiv necunoscut a cedat doar tiristorul. În zonă sunt variații mari ale tensiunii de rețea dar acesta nu-mi pare un motiv rezonabil.

Acum nu prea știu ce să fac cu placa nr.2. Să o vând sau mai bine să fie de rezervă în caz de un defect în plină iarnă.

Oricum mulțumesc tare mult tuturor pentru ajutor.

Am mai învățat câte ceva.

20181028_152234.jpg

Link spre comentariu

Țineți placa de rezervă, fiindcă în caz de avarie aveți posibilitatea de a rezolva rapid, mai ales dacă se întâmplă în plină iarnă cu ger. Tiristorul nu are nevoie neapărată de radiator fiindcă funcționează scurt timp doar la producerea scânteii.

Link spre comentariu

"În zonă sunt variații mari ale tensiunii de rețea dar acesta nu-mi pare un motiv rezonabil" Eu i-am pus un stabilizator, aveam mari diferente de tensiune (am facut si reclamatii) si pompa functiona aiurea.

Link spre comentariu

Am să păstrez placa deși am dat pe ea 250 lei numai ca să nu-mi las socrii în frig iar tiristorul a costat 2,6 lei.

Mulțumesc încă o dată, sunt medic nu electronist și nu cred că aș fi reușit fără sfaturile voastre.

Link spre comentariu
11 hours ago, Florinel TV said:

Pai medici au salarii bune si te plingi de 250ron

Nu m-am plâns deloc. Mă întrebam doar dacă merită să o păstrez pentru un eventual alt defect iar prețul l-am menționat ca proporție față de cel al componentei defecte.

Oricum am să păstrez placa atâta timp cât mai există centrala pentru că, deși are niște ani, pare una bine făcută.

Apropo, sunt medic în sistemul privat, unde 250ron reprezintă echivalentul a 5 ore muncă intensă după 22 ani de pregătire fără sărit orele de ortografie. Reparația plăcii defecte a durat mult mai mult. Un hobby vechi -electronica-.

Link spre comentariu

Placa respectivă nu costă chiar mult, există centrale ale căror plăci costau jumătate din prețul centralei.Am un coleg care a dat 800 Lei pe o placă.

Comentariile referitoare la salarii și puterea de cumpărare chiar nu-și au rostul, fiindcă cine vrea să o cumpere o va face indiferent de preț, iar cine vrea s-o repare fiindcă îl pasionează și electronica și poate să se descurce cu un pistol de lipit și un aparat de măsură, primește ajutor fiindcă de asta e forumul....

Mă bucur că ați reușit s-o rezolvați cu ajutorul sfaturilor primite și de aici....

Editat de validae
Link spre comentariu

Ce-mi plac oamenii astia care-i reguleaza grija de capra vecinului!

Ii iubesc...:bataie!

Scuze de offtopic.

@clausb;

Pastreaza placa...nu se stie niciodata....!

Ma bucur ca ai reusit s-o rezolvi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări