Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati fost multumiti de cum mergeau radiourile cu trazistoare cu Ge ?

Postări Recomandate

1 hour ago, VAX said:

Cei ce cred ca nu se pot construi amplificatoare 100% cu tranzistoare, cel putin la fel de bune (fidelitate, zgomot mic, etc) ca cele cu tuburi electronice, sunt straini de electronica. 

Eu sint un strain, cu semiconductori se pot construi cu banda de frcventa mai mare, zgomot mai mic, distorsiuni armonice mai mici,  etc. fata de cele cu tuburi.

Problema este la distorsiunile de intermodulatei, acolo e greu sa depasesti tuburile, in rest este simplu, mai simplu decit cu tuburi, exista solutii performante integrate, de mult de tot.

Link spre comentariu

Pe la audiofilie mai zice cu distributia si ponderea armonicilor , si alte chestii ... gen viteza de raspuns etc . , unele subiective , altele corecte teoretic . S -a exprimat bine cineva anterior , e cutia Pandorei . Eu spun ca a fost deja deschisa la sectiunea audio , unde da in foc de multe ori ... n - are rost sa o " prasim " si aici . Mai bine mai povestim de una - alta , eventual si cu germaniu .

Link spre comentariu

Pe audiofilie masuratorile se fac cu urechea dar in acelasi timp toti cred ca ea nu distinge un semnal de 10Khz dreptunghiular de unu sinusoidal si care`s

implicatiile la banda de trecere a dispozitivului.

Ma rog, eu provenind din radio ma bazez pe instrumente de masura, analizorul era la noi regele necontestat, mai ales daca avea tracking generator...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
1 hour ago, doru3160 said:

Asta sigur e cu germaniu 100%. La Vef 240 mi se pare ca l-au spurcat cu ceva siliciu pe partea de RF.

Aveti schema radioului Spidola 240

http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/spidola240.html

Este 100% pe Ge.

La Spidola din anul 1960 aici gasiti schema: 

http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/spidola.html

Daca nu gasiti tranzistoare rusesti pentru final, le puteti inlocui cu EFT321...323, sau mai bine cu AC180k. Dar sa fie imperecheate si sa le verificati la ce tensiune strapung si cat au Iceo. Puteti sa-i cresteti sensibilitatea inlocuind tranzistoarele P14(P15) din AFI, care sunt practic de audiofrecventa, cu EFT319, EFT317 sau altele din categoria asta (drift, Ft>20MHz). Sa eliminati condensatoarele de neutrodinare (C60, C67), pentru ca nu sunt necesare in acest caz si chiar fac rau. Si sa puneti in paralel cu C71 un condensator ceramic de minim 47nF. 

Cu aceste modificari veti avea un radioreceptor sensibil (cu 3 tranzistoare in AFI). Mi-ar placea si mie un radio ca asta, nu ascund acest fapt.

http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p.html

Link spre comentariu
4 hours ago, doru3160 said:

Se pare ca sensibilitatea redusa, pt cei mai multi utilizatori de Selena, nu era un motiv pt care sa renunte la aparat....

Asa este, radiourile Selena nu sunt excesiv de sensibile, din cauza mixerului cu diode, care introduce atenuare a semnalului. Daca ii puneau un amplificator de RF facut cinstit (cu circuit acordat) se schimba povestea. Am doua Selena B211 (cu Ge) cumparate din magazin, al meu si cel mostenit de la parinti, si alte trei primite cadou (moca) de la un fost coleg de serviciu, un subinginer cu care am lucrat multi ani la laboratoare. Astea ultimele nu mergeau cand le-am primit (asa au ramas), dar sunt reparabile. Cred se pot sensibiliza cu un amplificator aperiodic introdus inaintea repetorului de semnal din fata mixerului cu diode. Insa nu mai ai ce posturi sa prinzi pe US si te scot din rabdari armonicele de la tot ce merge in comutatie.

Cred ca Selena a fost proiectat sa functioneze pe US cu antena externa (pe casa). 

Link spre comentariu
La 03.10.2018 la 19:34, doru3160 a spus:

Vad ca la teorie stati bine, dar cati invatacei aveti (pe bune)?La cati juniori ati reusit sa le insuflati dorinta de a ciocani un radioreceptor cu 2 tranzistori (fie si pe siliciu, daca nu pe germaniu)? 

Probabil v-a scapat sau nu va convin intrebarile, dar totusi as insista la un raspuns...ma refer la @VAX

Acum 22 minute, VAX a spus:

Multumesc pt scheme, dar le am de mult in arhiva, odata ce mi-au intrat si aparatele, pe langa poze, le strang si documentatia posibil de gasit.Norocul este ca rusii sunt mult mai ordonati in ce priveste propria productie de aparate.Au o baza de date pusa cat de cat la punct, spre deosebire de noi, care nu stim de multe ori nici anul de aparitie al unui tip de aparat.

VEF 12 e cam aceeasi Marie cu VEF 206. Doar ca cel din urma a fost mai raspandit la noi, pe cand VEF 12 e pasare rara(tot la noi, la rusi poate o fi altfel). Probabil n-a fost exportat.Si daca era bun, acum tot mut era.Asa am patit eu cu Spidola.Cand l-am gasit, l-am alimentat si mai caraia cate ceva.Dupa o vreme l-am gasit mut de tot, si inca nu m-am hotarat sa ma bag in el, desi stiu bine ca odata pus la punct e un aparat bun.La multe aparate rusesti schemele de baza sunt aproape identice, dar au denumiri deosebite/diferite...nu stiu daca era o meteahna sau doar un motiv sa se laude cu productie diversa, dar am gasit multe modele la care puteam face depanare linistit cu schema de la alt model.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

@doru3160

Sa verificati condensatorul electrolitic din bucla de RAA. Cand se usuca si isi pierde capacitatea, radioul distorsioneaza si face urat, nu este sensibil. Tot ce este electrolitic se verifica. Sa nu inlocuiti condensatoarele electrolitice care sunt bune. Si sa nu asteptati sa iesiti la pensie ca sa reparati acele radiouri.

Link spre comentariu
23 hours ago, modoran said:

In ziua de azi totul se face pe calculator: proiectare pcb, simulare montaj, realizare fizica pe masini programate in acest sens.   Ca incepator te mai poti juca cu diverse module, legi cateva sarme si scrii softul corespunzator in microcontroller.

Asta cu tranzistoare cu germaniu ( sau cu siliciu daca vreti ) e o epoca demult apusa.  Vrei radio, il faci tot digital din doua module gata facute, nu vrea nimeni montaje din alea cu 2 - 3 tranzistori pe acolo

Melodia asta o canta cei care au o pregatire superficiala si le este lene sa analizeze lucrurile in detaliu. Ca sa ajungi inginer bun pentru NASA, nu pontator la muncitori cum era stantardul in Romania, trebuie sa fii toba de carte (mate + fizica + teoria specifica domeniului) si sa ai multa practica. Electronica adevarata se invata incepand de la zero si trecand prin toate etapele, nu butonand la tableta.

Am vazut si citind comentariile pe forum, cat de gaunosi in pregatire sunt multi ingineri de la noi.

Link spre comentariu
2 minutes ago, doru3160 said:

Poate ca nu, dar ce-ar fi rau in asta? :rade:

In situatia ideala (optimista) poate ca nu este rau, dar trebuie sa luati in calcul toate variantele. Cei mai multi se gandesc la pensie ca la vacanta mare, nu le da prin cap ca pensia vine la pachet cu batranetea, cu bolile specifice varstei, cu scaderea puterilor, cu depresia generata de lipsa de perspectiva. Iar unii nici nu o apuca.

Nu trandaviti si reparati acele radiouri (minunate as zice) chiar in zilele urmatoare. Bucurati-va de ele acum.

Link spre comentariu

Vorbiti ca unul care a avut de treaba cu medicii...eu ma apropii de 60 si ma pot lauda ca n-am avut (pana acum) nici un concediu medical, si nici o internare in spital...de aici si optimismul.Sper sa le fac in ciuda si sa le iau pensie pe masura timpului cat am contribuit.

Si totusi...cum ramane cu intrebarile puse mai sus in citat?Adica astea

Citat

cati invatacei aveti (pe bune)?La cati juniori ati reusit sa le insuflati dorinta de a ciocani un radioreceptor cu 2 tranzistori (fie si pe siliciu, daca nu pe germaniu)?

Editat de doru3160
Link spre comentariu

@doru3160

Ati fost norocos daca nu ati stat prin spitale. Eu am depasit un an de stagiu (Craiova, Bucuresti, Timisoara.) pana sa intru la serviciu. Stand atat de mult timp in spitale, am observat ca cei care au fost sanatosi tun, ca dvs, pana spre batranete, cedeaza psihic foarte usor cand ii loveste boala si pe ei. Iar veteranii spitalelor, invatati cu suferinta si cu asteptarea, trec mai usor peste necaz.

Intrebarea carui forumist ii este adresata ?

Editat de VAX
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări