Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati fost multumiti de cum mergeau radiourile cu trazistoare cu Ge ?

Postări Recomandate

Vizitator viobio
Acum 10 ore, dark_angel a spus:

Se gasesc la discretie af-uri cu Ge doar ca nu mai prezinta interes.

E ca si cand ai pune un pustan sa foloseasca tuburi cand are la dispozitie un DSP si il poate programa iar cu un LNA cu un singur tranzistor (daca nu il cumpara si pe asta de la minicircuits) isi face un scanner radio.

Din pacate partea asta de radio se duce tot mai mult spre DSP.

Prin tinutul lui Merkel si statiile pe unde medii sunt transmise sub format digital.

Sunt foarte puțini care mai lucrează cu germaniu , eu sunt unu dintre cei puțini , dar montaje extrem de limitate , cred că am facut peste treizeci de efecte fuzz pentru chitară , cu 2XEFT/AC sau cu 4XEFT/AC  , chitariștii se dau in vint după fuzz cu germaniu .

Cind m-am apucat să fac așa ceva ....am avut o mare problemă .... adică 0 stoc de tranzistori cu germaniu , alta mare problemă ....ca să  alimenteze fuzz-ul din aceași sursă cu restul pedalelor din pedalier ....a trebuit sa gasesc tranzistori cu germaniu NPN ...care sunt mai rari , eu folosesc EFT373/377 sau AC181/185 ,pină urmă am facut rost . Țin minte că atunci cind am facut primul fuzz , pentru un prieten chitarist , m-am dus in tirg și am cumparat citeva aparate de radio care au devenit donatoare de tranzistori . In 2000 cind m-am lăsat de lipit am aruncat la gunoi o cutie de pantofi plină cu tranzistori cu germaniu , toți noi , inclusiv ASZ si AC-uri cu K , alea cu radiator , in 2000 am zis că nu mai pun ✋ pe letcon niciodată.

Tranzistorii cu germaniu au ajuns foarte scumpi , unii ii vand cu 10lei/buc , la fel de scumpi au ajung BF245 - am cumparat cu 7lei/buc românești , i-am folosit pentru niște distoarse .

Ăsta este primul fuzz facut cu 2XAC181 .

post-7787-0-42615500-1434002699.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Un receptor radio ( bine facut ) cu tranzistori germaniu , e o placere sa - l asculti ( daca e bine reconditionat ) . De exemplu primele modele de Grundig Satellit ( ca tot a fost criticata firma ) , ofera performante uimitoare . 

http://www.classic-worldband.com

grundig satellit 205 pdf

P.S. - am avut modelul ... acum am doar 400 si 500 . Le - am preferat , fiind cu sinteza . Interesant ... le - am obtinut la schimb cu 205 , persoana vroia sa ofere ( dupa butonarea minutioasa ) si diferenta ... am refuzat . In fine ... am avut si 650 , aproape NOS ... L- am instrainat , n - am putut refuza oferta ... si l - am inlocuit cu SONY ICF - SW77 ... canta si acum in bucatarie , alimentat la baterii ( accu ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pentru urmatorii 10 ani exista destule tranzistoare cu care (eventualii) tineri interesati de radio sa experimenteze, in fond, nu-ti ia decat 2 minute sa transformi un tranzistor SMD intr-unul THT, prin lipirea a trei sarmulite. Nu e mare inginerie sa utilizezi o componenta cu trei pad-uri in ce montaj doresti.

Peste vreo 10 ani, oricum nu va mai exista AM si FM, doar DAB si DRM, deci se va micsora si mai mult categoria celor interesati de radio.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 16 minute, gauss a spus:

Un receptor radio ( bine facut ) cu tranzistori germaniu , e o placere sa - l asculti ( daca e bine reconditionat ) . De exemplu primele modele de Grundig Satellit ( ca tot a fost criticata firma ) , ofera performante uimitoare . 

In tagma audiofilă , acum este o mare modă să asculți pe amplificatoare sau amplitunere care au macar partea de putere făcută cu germaniu , dacă ai un amplituner care are si partea RF cu germaniu ....esti the best ! Unii au platit 1000..15000 lei pe un asemenea amplituner , plus încă 500..600lei pentru o revizie/restaurare , sunt cautate in special cele Grundig

Editat de viobio
Link spre comentariu

Aveti dreptate ... Ce sa zic , eu am privit mai mult ca electronist aparatele , schemele , si fenomenul in sine . Altfel , se aud bine ( mai "cald " ) , mai ales daca sant imperecheate cu niste boxe europene din epoca , cat de cat demne de apelativ , si in parametri . Timp sa fie , si detasarea de grijile cotidiene ... eventual ceva spirtoasa maro , tot din epoca . Conditii greu de indeplinit in ansamblu ... , doar persoanele cu venit si statut peste medie ( boieri ... , la propriu ) isi pot permite asa ceva zilnic , in mod regulat . Asta este ... si asa va fi !

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, Faust2018 a spus:

In tagma audiofilă , acum este o mare modă să asculți pe amplificatoare sau amplitunere care au macar partea de putere făcută cu germaniu , dacă ai un amplituner care are si partea RF cu germaniu ....esti the best ! Unii au platit 1000..15000 lei pe un asemenea amplituner , plus încă 500..600lei pentru o revizie/restaurare , sunt cautate in special cele Grundig

Am vrut să scriu 1500lei nu 15000 :rade:....nici chiar așa ....

Link spre comentariu

Eu nu sunt si nu am fost niciodata un audiofil. Totusi de vreo 7 ani incoace folosesc acasa doar amplificatoare cu germaniu (integrale, adica si tranzistorii din preu). Singurele "silicii" sunt cd-playerele. Din pacate pe partea de RF nu am ce posturi sa ascult, aici in Lugoj se prinde doar kktfm, nationalul, ceva posturi de pocaiti , radio Resita si radio Romania actualitati, deci nu prea se merita un tuner.

edit; iviobio, incearca sa asculti un Leak30 clasic (nu plus)-----nemarsavit

Editat de fluffy37
Link spre comentariu
2 hours ago, Faust2018 said:

Asta pleaca de la cretinismul celor care dau atatia bani si intretin afacerea, respectiv de la bla-bla-ul care se canta despre calitatile extraordinare ale aplificatoarelor cu tuburi electronice sau cu tranzistoare cu Ge.

Legile fizicii se aplica la fel pentru dispozitivele semiconductoare, cu Ge sau Si. La Ge largimea benzii interzisa este mai mica decat la Si si la temperatura camerei curentul de saturatie al jonctiunilor de de o mie de ori mai mare decat la Si. La Ge curentul de saturatie (numit si rezidual) se dubleaza la cresterea temperaturii jonctiunii cu 10 grade Celsius, iar la Si cu 8 grade.

Cand am intrebat daca ati mai folosi tranzistoare cu Ge, din stocuri, nu sa dati banii pe ele, am vrut de fapt sa atrag atentia ca aceste tranzistoare nu sunt de aruncat si ca pot fi utilizate foarte bine si in prezent, nu peste tot, ci acolo unde nu le iese in evidenta handicapul cu Icbo mare.

Tranzistoarele cu Ge, cele de frecventa mare (drift, MESA), merg de duduie in AFI, in convertoare de frecventa, etc. Iar tranzistoarele de putere (AC-uri, ASZ-uri, etc) sunt foarte bune (randament ridicat) pentru convertizoarele de tensiune, pentru ca au tensiunea de saturatie scazuta (de numai 0,2V). In multe situatii dispozitivele cu Ge (tranzistoare sau diode) sunt de preferat, din cauza tensiunii de deschidere sau de saturatie mai mici decat la cele cu Si.

Tranzistoarele cu Ge merg bine la temperatura scazuta (de exemplu in frigul din Siberia, ca de asta rusii le mai fabrica si acum). Unele tranzistoare cu Ge au zgomot mic la frecventa joasa si sursa de semnal cu rezistenta interna mica, de exemplu P27A fabricat de rusi.

Link spre comentariu
3 hours ago, gauss said:

grundig satellit 205 pdf

P.S. - am avut modelul ... acum am doar 400 si 500 . Le - am preferat , fiind cu sinteza . Interesant ... le - am obtinut la schimb cu 205 , persoana vroia sa ofere ( dupa butonarea minutioasa ) si diferenta ... am refuzat . In fine ... am avut si 650 , aproape NOS ... L- am instrainat , n - am putut refuza oferta ... si l - am inlocuit cu SONY ICF - SW77 ... canta si acum in bucatarie , alimentat la baterii ( accu ) .

Eu am avut cel putin zece tipuri de Grundig in plus si unele se mai si defectau, nu asa de des ca radiourile romanesti, dar nu erau perfecte, sa ne inchinam la ele.

Link spre comentariu

La audio sant multe considerente . Unele sant corecte . Simpla explicatie fizica despre structura si proprietatile familiilor de semiconductoare nu inseamna nimic . Decat , poate pentru inginerii fizicieni care proiecteaza dispozitive semiconductoare . Numai ca sant " slugile " inginerilor electronisti de la proiectare , ei definesc si cer industriei anumite componente .  Ele nu " canta " intrinsec , ci schemele in care sant folosite . Acolo e o discutie ( mai ) complexa , in care intra si alte discipline ... unele foarte departate . Fiziologia umana , acustica etc . Precum si baza ... teoria amplificatoarelor ( de JF ) . Simpla facultate nu asigura integral bagajul de cunostiinte ( cum nu o face in nici o disciplina ) , urmeaza aprofundarea si specializarea pe anumiite domenii . Ma rog , pot fi si pareri contra . Din pacate , numai anumite firme sau producatori ajung la performante superioare . De la bricege la aparate de rezonanta magnetica nucleara . De ce ? ... cine nu stie , poate cauta raspunsul . Eventual incercand sa proiecteze si sa produca ( cate ) ceva . Asta bineinteles daca pot ( si ) defini tehnologic procesul de productie , testare si verificare pentru produsul respectiv . Nu e intotdeauna foarte simplu sau imediat . In fine ...

35 minutes ago, VAX said:

Eu am avut cel putin zece tipuri de Grundig in plus si unele se mai si defectau, nu asa de des ca radiourile romanesti, dar nu erau perfecte, sa ne inchinam la ele.

Si ce daca ? ...vi se pare ca ma intereseaza ce ati avut sau nu ? ( puteti sa aveti si radioul de la caravela lui Columb , cu tot cu turnul de antene ) ... Sau , mai general ce pareri aveti ? Va asigur calduros ca nu . Aici e forum , participa mai multi , nu e un dialog privat . Pot fi mai multe pareri si abordari , poate fiecare sa - si aleaga ce - l intereseaza . Din partea dvs . nu simt nevoia . Ba chiar opusul ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 23 minute, fluffy37 a spus:

Mai pe intelesul altora; monolog.

De ce? Oricine este liber să scrie pe acest topic, încă nu au apărut "profesionistii" că sa deturneze discuția spre politica. Tinind cont de recentele evenimente și de referendum, probabil că sunt la instructaj!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări