Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati fost multumiti de cum mergeau radiourile cu trazistoare cu Ge ?

Postări Recomandate

Nu zice nimeni sa fortati copiii sa se apuce de ceva pentru care n-au chemare (din gene). Dar nici sa nu faci nimic cu ei, cand sunt mici si se pot pasiona de electronica, nu da bine. In curand vor fi atat de multi medici, programatori, economisti, bisnitari de toate categoriile, functionari, etc, incat inginerii buni (adevarati) vor avea din nou cautare. "

M - as bucura daca ar fi nepoti ( sau macar fii ) de miliardari . Pe cale de consecinta , sa nu faca nimic ( toata viata ) , decat eventual ce doresc . Asta , cand vor fi constienti pe deplin de ce este lumea inconjuratoare si cum anume functioneaza . " Chemarea " e o iluzie ... omul nu are dispozitie genetica decat pentru acte fiziologice primare ... Din pacate , nu e cazul ( de miliardari ) . Si eu , si urmasii am muncit din greu pentru o paine ... d' asta inginereasca . Si cate 12 ore pe zi . Eu chiar foarte ... am 2 inginerii in acte , si alte doua d'astea cu bani ( din prestare , nu pentru diploma ... sant toate la stat ) . Primele doua le si prestez ... din asta traiesc . Copiii sant buni in profesie ... nu spun eu , ci angajatorii si banii din cont . Din pacate , au trebuit sa afle asta pe alte meridiane . In Romania vin ( din ce in ce mai rar ) , la clasa business , si doar cu o geanta de (cu) laptop si hainele de pe ei . N - a venit nimic din ceruri ... si foarte putin de la familie . Bani ... mai deloc . Doar creierul si educatia , cate or fi fost si acestea . Era un banc , pe vremea ailalta ... munca e pentru tractoare si negri . Cu varsta , eu am aflat ca e ( mult ) mai mult decat un banc . Chiar un destin ! Poate si altii ... Ca de obicei , pareri personale .

Editat de gauss
Link spre comentariu
2 hours ago, doru3160 said:

Macar de ar fi asa...insa ma tem ca electronica, asa cum am invatat-o si practicat-o noi, nu va mai fi de actualitate(deja nu mai este acum de actualitate).

Cred ca va inselati. Cu cat esti mai educat si cu un orizont larg, cu atat ai sanse sa evoluezi mai bine in viata. A invata sa lucrezi cu circuitele elementare, cu lampi si tranzistoare, reprezinta fundamentul educatiei tehnice ulterioare. Indiferent de cat de evoluata va fi electronica, tot trebuie sa stii cum lucreaza dispozitivele active si pasive, cum se face polarizarea corecta a dispozitivelor active, cum se obtine amplificarea si ce efecte are reactia (negativa, pozitiva), ce este mixajul de frecventa, cum merg stabilizatoarele de tensiune liniare sau in comutatie, cum funtioneaza portile logice si circuitele combinationale, cum se defineste inductia magnetica si in ce se masoara, ce sunt permeabilitatea magnetica si permitivitatea dielectricilor etc. Astea se invata incepand de la gimnaziu si in timpul liceului. Ce va fi la moda la momemtul respectiv, va invata la facultate. Orice om educat trebuie sa stie putina fizica si chimie, chiar si ceva din biologie. 

Sunt chestii de bun simt, dar le-am simtit si pe pielea mea. Tata a fost inteligent (peste medie), a mostenit-o pe mama lui, care era pe jumatate sarboaica (mama ei fiind venita din Serbia). Toti verii mei pe linia asta sunt cu studii superioare. Din pacate tata n-a avut educatie din familie, parintii lui fiind analfabeti, cum erau majoritatea taranilor din Oltenia. Nu au existat carti in casa, radio, nu se discuta nimic in afara de ce munceau pe parcela de pamant a familiei si la boier (in dijma), nu existau preocupari intelectuale. A fugit de acasa la varsta de 14 ani pentru ca voiau sa-l faca cioban in sat. In fine, a facut liceul la seral si la varsta de 43 de ani a absolvit facultatea de drept si in cele din urma a profesat ca avocat. Avand acest traseu in viata, fara consiliere si indemn spre invatatura, nu s-a ocupat de mine, m-a lasat in grija statului (adica doar ce se invata la scoala). A ajuns el avocat, pentru ca era inteligent si avea memorie excelenta, dar se vedea clar ca nu facuse scoala cum ar fi trebuit. Nu m-a ajutat cu nimic in privinta pasiunii mele pentru electronica si pentru tehnica in general. Avea exemplu prost din familia in care crescuse (primitiv).

In schimb rudele mamei erau de inteligenta medie, dar mai educate si mai bogate. Bunicul ei dupa mama avea pravalie cu etaj (intr-o comuna mai dezvoltata de pe malul Jiului), un unchi era avocat in Bucuresti, doua matusi erau profesoare (nu pentru ca erau destepte, ci pentru avand familia bani au urmat scoli superioare). Iar bunicul ei dupa tata nu stiu de ce origine etnica era (poate ca evreu, pentru ca pe fiul lui l-a botezat Iacob si l-a pus sa urmeze liceul comercial, intr-o vreme cand copiii de la tara nu treceau de clasa a 4-a), pentru ca a murit in timpul primului razboi mondial si rudele au uitat de el, n-am avut la cine sa ma interesez. 

Mama traind in alt mediu, m-a ajutat mai mult in privinta educatiei, desi am fost in relatie conflictuala cu ea (suferea de nevroza). Ea mi-a platit abonamentele la revistele straine de electronica (Radio - URSS, Funkamateur, Amaterske Radio si Sdelovaci Technika - Cehoslovacia , Radioelectronik - Polonia, Radio Televizia Elektronika - Bulgaria) pe toata durata liceului si in primii ani de facultate. Ea mi-a cumparat boxe de 75W (poloneze) si tuner stereo T350, aparat de marit foto Krokus, etc. 

V-am dat aceste date personale ca sa va explic de ce unele natii sunt mai avansate decat altele, pentru ca au traditia educatiei din familie si fac eforturi pentru educarea odraslelor lor. Adica sa schimbati stilul si nu mai abandonati copiii pe motive inchipuite, cum ca in viitor legile fizicii vor fi altele, matematica este inutila, etc si vor vedea ei ce va fi atunci. Acum a aparut si moda educatiei acasa, care practic este abandon scolar. In mod evident aceasta "ideologie" este raspandita de grupuri diversioniste care vor sa puna masele sub control total, lipsindu-le de educatie sanatoasa si utila in caz de forta majora.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Am construit un radio UUS dupa schema regretatului G.D. Oprea cu primele tranzistoare din tuner: 2SA439 si 2X 2SA239; cred ca le-am avut din receptoarele Mamaia. Celelalte 7 buc. MP42 si un MP35. A functionat multi ani si ascultam cu placere muzica transmisa de programul 3.

Editat de gica70
Link spre comentariu
3 hours ago, gauss said:

" Chemarea " e o iluzie ... omul nu are dispozitie genetica decat pentru acte fiziologice primare ... 

Asta e teorie bagata in cap de comunisti, cum ca nu sunt diferente din nastere intre indivizi si ca totul se datoreaza educatiei primite. Capitalistii sar in extrema cealalta, motivand inclusiv diferenta de bogatie prin diferente genetice intre indivizi (sangele albastru, bla-bla). Adevarul este la mijloc, conteaza si genele si educatia primita. Conteaza si alimentatia corecta (proteina, vitaminele) din timpul perioadei de crestere, sanatatea mamei in timpul sarcinii (sa nu sufere de hipotiroidism, sa aiba alimentatie buna, etc). Si conteaza si norocul omului.

Va spun eu ca diferente genetice sunt, chiar foarte mari. Am observat asta si la porumbeii pe care ii hranesc pe balcon. Unii sunt destepti si au personalitate, iar altii au privire animalica si parca sunt batuti in cap. Eu ii iubesc pe toti.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ce sa zic ... tocmai s - a finalizat acum ceva timp harta completa a genomului uman . S - a luat ( parca ) si ceva premiu Nobel pe tema ... Daca stiti cum sant definite genele respective ... m - ati scoate din nestiinta . Adanca , profunda , si generalizata . In rest , nu intru in polemica ... fie si constructiva . Einstein , daca se nastea pe o insula pustie , n - ar fi dezvaluit nimic din genialitatea lui . Nici Freud , nici Gauss ( cel adevarat ) . Nici macar vorbire articulata n - ar fi dobandit . Restul ... fiecare cu convingerile lui . Eu le - am obtinut greu ( am mai scris ) , si nu mai am timp de altele noi . Raman cu astea care le am ... m - am obisnuit cu ele , si ele cu mine .

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Tata a fost inteligent (peste medie), a mostenit-o pe mama lui, care era pe jumatate sarboaica (mama ei fiind venita din Serbia). Toti verii mei pe linia asta sunt cu studii superioare. Din pacate tata n-a avut educatie din familie, parintii lui fiind analfabeti, cum erau majoritatea taranilor din Oltenia.

ce-mi scapa?

Link spre comentariu

Ca sa fac legatura cu subiectul am sa spun ca si muzica buna ascultata de copii mei (am uitat sa spun ca pentru ei am construit acel radio) a contribuit la formarea lor ulterioara. Tot acum mi-am amintit de sacul de carti cu care venea tata de la serviciu, obligat fiind de seful sindicatului sa le cumpere in rate, iar noi fratii ne bucuram ca avem ce citi toata vacanta de vara; televizor ioc! Acel presedinte de sindicat stia ce carti sa ne trimita, stia varsta noastra de la tata!

Link spre comentariu

pe mine tata m-a ajut cit a putut, a mers cu mine la casa pionierilor, in primul an chiar se invoia de la servici ca sa ma duca si sa ma ia, ceea ce era dificil pentru meseria lui. Mi-a cumparat pistol de lipit, aparat de masura, iar cind aveam nevioe de piese, ma lua cu el la munca, unde niste oameni foarte inimosi imi dadeau ce aveam nevoie!

A fost sofer, citeva clase si scoala profesionala! Intr-o perioada cind soferul doar conducea masina, fara alte sarcini, a lucrat pentru un laborator de telecomunicatii, poate de acolo a prins si el drag de acesta meserie! Si prima carte, G.D. Oprescu desigur, tot tatal meu mi-a adus-o!

Muzica??? poate e greu de crezut, dar in sc. generala, o pondere majora in nota la muzica o avea prezenta la filarmonica sau teatrul liric! Doamna Stanescu, nu i-am uitat numele nici dupa aproape o jumatate de secol!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 1 oră, VAX a spus:

Cred ca va inselati. Cu cat esti mai educat si cu un orizont larg, cu atat ai sanse sa evoluezi mai bine in viata. A invata sa lucrezi cu circuitele elementare, cu lampi si tranzistoare, reprezinta fundamentul educatiei tehnice ulterioare. Indiferent de cat de evoluata va fi electronica, tot trebuie sa stii cum lucreaza dispozitivele active si pasive, cum se face polarizarea corecta a dispozitivelor active, cum se obtine amplificarea si ce efecte are reactia (negativa, pozitiva), ce este mixajul de frecventa, cum merg stabilizatoarele de tensiune liniare sau in comutatie, cum funtioneaza portile logice si circuitele combinationale, cum se defineste inductia magnetica si in ce se masoara, ce sunt permeabilitatea magnetica si permitivitatea dielectricilor etc. Astea se invata incepand de la gimnaziu si in timpul liceului. Ce va fi la moda la momemtul respectiv, va invata la facultate. Orice om educat trebuie sa stie putina fizica si chimie, chiar si ceva din biologie. 

Nu ma insel deloc...una e materia de liceu despre care imi povestiti, si alta e discutia de fata, unde era vorba de initierea in ale electronicii, respectiv a folosi tranzistoare cu germaniu, pt diferite montaje recreative de catre copii. Hai sa ne hotaram despre ce vorbim si dupa aia facem corectii.

Link spre comentariu
1 minute ago, doru3160 said:

Hai sa ne hotaram despre ce vorbim si dupa aia facem corectii.

Am spus ca pasiunile se prind la copii cand sunt mici, pana la varsta de 14 ani (in general), adica in timpul gimnaziului, si se fixeaza in timpul liceului (ca interval de varsta,). Nu m-am referit la ce se preda la scoala, total necorespunzator (fara laborator sau facut prost), ci la autoeducatie in timpul liber. Din pacate diversionistii care ne conduc tara stiu unde sa loveasca puternic. I-au supraincarcat pe copii la gimnaziu cu fel de fel de materii inutile, astfel incat acestia sa nu mai aiba timp sa faca ce le place lor, sa o ia intr-o directie. Adica nu au cum sa mai frecventeze cercurile tehnice de la Palatul Copiilor, sau sa lucreze acasa, pentru ca n-au timp nici sa-si faca temele (plus drumuri la meditatori, etc). Si vor sa-i capieze de tot, introducand mai multe materii la admiterea la liceu. Inainte (cand am intrat eu la liceu - 1972) era mai simplu. Puteai sa ai numai note de 5 la toate materiile si sa-ti faci damblaua, sa umbli pe la toate cercurile tehnice, pentru ca admiterea la liceu se facea strict pe baza examenului de la cateva materii (romana + mate + istorie - la liceele teoretice, mate + fizica - la liceele industriale). Din moment ce nu te faci poet si vrei sa ajungi inginer, poti sa sari putin peste romana (da-o dracu!) si sa tragi tare la mate-fizica.

Faceti cum credeti cu copiii dvs. 

Link spre comentariu
1 hour ago, Marele Savant said:

ce-mi scapa?

Eu stiu ce va scapa ? De unde sa ghicesc ? 

Repet:

Tata a fost inteligent (peste medie) si cu memorie buna, mostenire mai mult de la mama lui, tatal fiind in limite normale, om linistit si muncitor, bun gospodar si fara vicii (in satul respectiv alcoolismul este destul de raspandit). Rudele bunicii mele erau (sunt) mai inteligente decat cele dupa bunicul, judecand dupa evolutia scolara. Nici rudele dupa mama n-au excelat la carte.

Prin Oltenia au trecut triburile slave cand s-au deplasat spre sud. Se zice ca denumirile Dolj, Gorj, Jiu, etc ar fi de origine slava. In consecinta populatia este corcita rau. In unele sate sunt dominante genele slave (barbatii inalti - peste 1,85m inaltime, vanjosi si ceva mai inteligenti, dar multi alcoolici), iar in altele nu stiu ce gene au, ca femeile si barbatii au picioarele foarte scurte si sunt lungi (normali) de la solduri pana la gat. Cand merg parca sunt pe senile, arata ca niste caricaturi.

In Plenita si Calafat sunt si cateva familii despre care se spune ca pe linie paterna (cromozomul Y transmis din tata in fiu, care nu se modifica in timp, de la o generatie la alta) s-ar trage dintr-un evreu sefard fugit din Spania in timpul represiunii Inchizitiei (instrument creat special pentru a-i matrasi pe evreii sefarzi, care avand multi bani din practicarea comertului, capatasera prea multa influenta politica si incepusera sa-i deranjeze pe autohtoni). Si eu am numele de familie respectiv si multi m-au intrebat : " - Sunteti evreu ?" Chiar daca am acel cromozom Y, evreu nu am cum sa fiu dupa atatea sute de generatii si de corceli cu populatia locala. Sunt roman, aici m-am nascut si aici voi fi ingropat.Nu s-a discutat niciodata printre cei cu numele de familie ca al meu ca am avea ceva legaturi cu iudaismul. Pur si simplu urmasii acelui evreu sefard pripasit in sudul Olteniei au practicat agricultura, s-au taranit. Ovreiul (stra-stra...stabunicul meu a venit doar cu izmenele de pe el si n-a putut sa mai continue activitatile comerciale.

Link spre comentariu

Am cumparat de la Quintrix din Craiova fix 100 de tranzistoare AF1o6, cand se vindeau la 1 ron/bucata (in urma cu peste zece ani). Am vrut sa-mi fac damblaua, daca nu le-am avut cand eram mai tanar si imi placea sa construiesc, macar sa am gramada mare la batranete. Am folosit aproape 20 de bucati, cele cu beta mare (intre 80 si 110), majoritatea avand beta intre 50 si 75. Am inlocuit cu AF106 toate tranzistoarele GT322 de la mai multe radiouri Selena. N-am observat o imbunatatire evidenta a receptiei. Am masurat si tranzistoare GT322 scoase din montaj si erau cu beta bun (peste 70).

Aceste AF106 merg bine (in montaj cu baza la masa) pana la 100MHz si satisfacator pana la 200Mhz. Sunt de nivelul lui BF214 (215), dar functioneaza la curent ceva mai mic (Ic=0,7-1,5mA).

Mai detin cateva GT329A si GT341B, cu FT>1GHz, cateva GT311, niste 2N1727 (microaliate, Ft=75MHz) scoase dintr-un numarator de impulsuri (masurare de radiatii cu contor Geiger) casat, vreo 3 bucati de 2SA102, Multe EFT317 recuperate din radiouri luate din targ, o basca plina cu P401 si P403. Nu va fac inventarul complet, ca nu este cazul. Sper sa-mi revin cu sanatatea si sa le dau o intrebuintate, adica sa-mi satisfac niste placeri, nu ca le-as pune la treburi serioase.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări