Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati fost multumiti de cum mergeau radiourile cu trazistoare cu Ge ?

Postări Recomandate

Nu cred nimic . V - am spus ca nu ma intereseaza nimic legat de persoana dvs . Postarile ... de asemeni . Nu stiu ( cred ca nu ) daca incalc regulamentul spatiului Elf . Fiecare le - avem pe - ale noastre ... nu trebuie sa semene . Unanimitatea e periculoasa , eu n - am uitat . E asa de greu de inteles ? ... vad ca da . Dar asta nu mai e problema mea . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
34 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Prin anii 70 aparusere niste tabachere rusesti, mai mici decit un pachet de tigari, cred ca erau Cosmos sau ceva de genul cu tranzistori GT miniaturizati, erau ceva mai mari decit gamalia.

Parca aveau 2 acumulatoare buton de 1,2Vdc.

Le ascultam prin pauze la scoala, fiind mici erau usor de palmat.

Cred ca s - a mai discutat despre ele ... unele aveau lungi si medii . Patrate , alb - crem , o agatatoare dintr - un soi de lant metalic cu buline , husa de piele ( naturala ) ... am avut si eu unul , avea joasa cu transformatoare . Se gaseau greu ... eu am procurat unul cu o suma considerabila . Ma rog , poate n - a fost regula . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
21 hours ago, icar said:

Mereu se gaseste cite unul caruia sa-i puta orice era romanesc. Sau este.

No, vai mie, n-a fost suficient de clar ca imi put aia care inca sunt in visul numit Epoca de Aur.

21 hours ago, icar said:

Ce radiouri??? Cam greu sa deshizi niste tranzistori cu 0,7V si sa-ti mai ramina, cam tot atita, pentru functionare. Vorba aluia: "mai taie dracului din ele!"

Daca nu ai vazut dta, desigur ca nu existau. Retrag afirmatia in cazul asta!

Link spre comentariu

Aparate de radio AM de buzunar, care merg cu o singura pila AA de 1,5V, existau din anii `60.Natural,  de la firme precum Matsushita, Sony, Sanyo, Toshiba.

Probabil erau cu tranzistori cu germaniu. Tranzistori de calitate.

faptul ca productia facultatilor era mai mare decit necesarul real din teren,

Aici ai dreptate, era o supraoferta de ingineri. Si atunci, erau angajati pe post de taietori de frunze la ciini sau ajutori de bagatori de seama. Erau si in institut din astia, dar nu erau regula. Au ajuns in institut pe relatia PCR si la asta s-au limitat. In laboratoare sau sectii erau din tot felul: ingineri, fizicieni (era un institut de fizica si inginerie  dupa acte!), asistenti, laboranti, muncitori. No problem, se vorbea "la per tu" , multi muncitori, strungari sau frezori, care erau baza in laboratoare de fizica nucleara!!!! Nu va mai insir de ce! Ca in unele parti, erau ingineri pe post de mincatori de raha,t se datora si fricii de a nu-si pierde posturile caldute. Nu cred ca trebuie sa generalizam. Prin natura profesiei, am intrat in toate laboratoarele intitutului/institutelor de pe platforma, de la subsol, la acoperis. Am cunoscut multi oameni, multi sefi de sectii si compartimente si foooooarte putini se puteau cataloga ca vatafi. Defapt chiar nici unul!

Marele Savant, iertat sa-mi fie, iti cam place sa faci misto. No problem, pot intelege asta. Ca un exemplu, metoda de extragere a Iodului - 131, "inventata" la institut, a fost premiata la AIEA Viena, ca cea mai performanta. Tot la institut, acei fizicieni si ingineri pe post de vatafi, au descoperit si alt tip de dezintegrare decit alfa, beta, gama si neutron, anume dezintegrarea prin emisia de atomi de carbon. Tot acesti vatafi, au pus la punct tehnologia de sudere in vid, productia de izotopi radioactivi si radiofarmaceutice, instalatii de carotaj radioactiv, sisteme de detectare a migrarii nisipurilor marine, sisteme de detectie a grosimii peretilor de furnale ( asa spre linistea ta, aplicat si in Italia) si multe altele. Asta asa, ca sa le mai treaca plictiseala de vatfi.

Daca citeai mai atent, nu am spus ca este imposibil ca un aprat de radio sa functioneze cu 1,5 V, am spus ca e cam greu, si am aratat si de ce! Ma rog, cu tranzistori cu germaniu, treaba e mai simpla. In fine, cind vrei sa faci misto, faci, ce mare vatafie, scuzati, asta , cum ii zice, inginerie!!!

Link spre comentariu

Nu gasesc acum topicul ... au fost postate si foto , si discutia a fost mai aprofundata . Ca idee ... cel mai interesant receptor miniatura pe care l - am vazut a fost un SONY . M - a uimit , desi vazusem multe lucruri " mici " ... unele nu circulau . Deci ... carcasa metalica , UM si UUS , sinteza si afisaj . Cam cat o carte de joc , grosimea ... sa incapa o baterie R 03 si doua table de cateva zecimi . Avea inclusiv difuzor incorporat ... membrana de fibre de carbon etc . Stereo FM la casti , sensibilitatea m - a pus pe ganduri . Pe medii ... ca FM ... 88 - 108 . In fine ... L - am cautat mult pe net ... nu l - am gasit .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus:

Prin anii 70 aparusere niste tabachere rusesti, mai mici decit un pachet de tigari, cred ca erau Cosmos sau ceva de genul cu tranzistori GT miniaturizati, erau ceva mai mari decit gamalia.

Parca aveau 2 acumulatoare buton de 1,2Vdc.

Le ascultam prin pauze la scoala, fiind mici erau usor de palmat.

Au fost Kosmos si varianta upgradata, Orlionok.Cel din urma era pe UL si UM.Am cautat mult timp tranzistori din aia mici si n-am dat de nici unul.Sunt notati cu A si B. Ceilalti mai marisori, dar tot miniatura, sunt GT-uri. Germaniu 100%

kosmos7.jpg

kosmos19.jpg

orlenok05.jpg

orlenok2.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Daca aveti tranzistori lipsa , sau defecti ... postati indicativul . Eu mai am ( sper ca si ce ar trebui ) , dar nu fac un capat de tara din asta . 

P.S. - multumim pentru foto ... am dat timpul inapoi . Ma rog , personal ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

GT310A, si 2 x GT108B 

Asta e al meu.

Cei doi finali, GT108 B i-am inlocuit cu 2 finali japonezi, nu mai retin acum indicativul, si nici n-am aparatul la indemana. Pt GT310 n-am gasit inlocuitor care sa incapa.

Untitled.jpg

Le pocneau usor tranzistorii pt ca dupa ce se duceau pastilele de acumulatori cu care veneau in dotare, fiecare improviza alta sursa si supravoltarea se facea usor.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Nu scrie nimic altceva decat o litera, cea care se vede in poza atasata. Indicativul l-am luat din schema.Am mai multe scheme, de la variante.La repezeala am postat alta.Acum e bine, e cea de la aparatul care il am.Sursa este aplicata prin traf pe jonctiunea E-C.Daca e semnificativ mai mare decat 2,5V cat ar fi normal, primii care simt povara sunt finalii si traful.

Schema ORLIONOK M.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări