Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati fost multumiti de cum mergeau radiourile cu trazistoare cu Ge ?

Postări Recomandate

Acum 8 minute, Spitfire a spus:

La varsta aceea esti atras de spectaculos, de magic, nu de teorii si baze fundamentale.

Corect...prima data am reprodus montaje fara prea multe informatii. Luam schema si dupa ce completam lista, incepeam sa crosetez la piese.Unele mergeau, altele nu.Doar dupa ce m-a prins microbul am inceput sa caut carti sa pot intelege de ce nu mergeau unele, si unde erau greselile.

Link spre comentariu
2 hours ago, VAX said:

Daca ma provocarati la duel, ia sa spuneti ce inventii si inovatii aveti la activ, ca inginer ? Ceva carti cu ISBN ati scris, ca articole cu punctaj ISI precis aveti ? Povestiti-ne cum ardeati timpul la unitatea militara la care banuiesc ca ati lucrat.

Domnule, eu am facut o observatie doar la afirmatiile dumneavoastra bulversante in care Elena Ceausescu era catalogata ca idioata datorita unor afirmatii pe care anterior le`ati sustinut si dumneavoastra si nu numai o data.

Atit si numic mai mult, era mai interesant daca ne lamureati cum poate fi asa mare deosebirea de IQ a 2 persoane care sustin cu ardoare aceeasi afirmatie, idee.

Vinovat pentru acea interpelare este doar simtul de observatie acut pe care l`am dezvoltat in timpul anilor in activitarea de interventie.

Pentru cultura dumneavoastra, exista numeroase activitati ingineresti in care pe fisa postului nu este specificata activitatea de cercetare/inovare/inventica.

Totusi  va raspund ca da, am 2 inovatii, una aplicata de noi si apoi de ICRET in dezvoltarea unui radioreleu de 8Mb/s in banda de 2Ghz.

Vremuri demult uitate, cealalta nu s`a mai aplicat, a doua acoperea si domeniul primei.

Link spre comentariu

Te plateau sa testezi rebuturile "Epocii de aur", si in plus plecai si cu buzunarul plin de piese.

Mereu se gaseste cite unul caruia sa-i puta orice era romanesc. Sau este.

Ce radiouri faceau japonezii si altii cu alimentare dintr-o baterie R6

Ce radiouri??? Cam greu sa deshizi niste tranzistori cu 0,7V si sa-ti mai ramina, cam tot atita, pentru functionare. Vorba aluia: "mai taie dracului din ele!" Adica, mai bune barem o baterie, sa fie 3V! Am avut si din alea si crede-ma, nu erau cu nimic mai breze. Doar designul era mai jmecheresc, adica mai occidental, in rest acelasi principiu de functionare.

Tranzistoarele cu germaniu nu trebuie hulite, au fost si ele o etapa in evolutie. E ca si cum, astazi, cu un smartfon in mina, ai face misto de telefonul cu manivela!

Daca s-ar mai folosi? Poate, acolo unde ai nevoie de o tensiune de deschidere mica, parca 0,2V era, nu?

"In legatura cu inginerasii scoliti in Romania, unde se face multa teorie (matematica, etc) si nu se invata nimic legat de aplicatiile practice, nu faceau mai nimic din ce ar fi trebuit (proiectare, asimilare de produse noi, etc) si erau mai mult pe post de vataf.

Nu prea stiu despre ce vorbiti, dar am umila parere ca bateti cimpii! Am lucrat alaturi de ingineri si fizicieni si nici unul nu-mi parea a fi pe post de vataf! Din contra, erau oameni exceptionali si, mai ales, modesti. Nu te priveau de sus, nu-ti neglijau parea sau sugestia. Au creat aparatura de inalta prformanta, au publicat si colaborat la reviste de prestigiu din afara, au facut descoperiri esentiale in fizica atomica. Nu i-am vazut niciodata pazind sau inchizind "sertarul cu piese", ba din contra, incurajau montajele exerimentale, iar rezultatele nu si le insuseau!! Cintind cele de mai sus, chiar nu stiu despre ce vorbiti! Apoi, teoria este baza practicii! Nu poti face ceva fara sa stii cum!! Tare as fi curios sa-l vad si eu pe ala care proiecteaza un amplificator fara sa aiba habar de cum se polarizeaza un tranzistor sau cum functioneaza un amplificator in clasa A, de exemplu! Nu poti proiecta o sursa de alimentare, daca nu stii cum se calculeaza un transformator necesar acelei surse! Nu ma mir ca mai apare cite unul, pe aici, care intreaba nonsalant citi amperi are un volt!

Editat de icar
Link spre comentariu

''pe vremea mea'' la casa pionierilor era in voga un RR pe medii, alimentat la 1.5V, dintr-o baterie R20 ca sa aiba viata lunga, cu nu mai putin de 7 tranzistoare! circula si un PCB proiectat pentru el care incapea exact intr-o cutie de plastic, extrem de frumusica, care la origine contine carbune activ pentru absorbit mirosul din frigidere!

apropo, postati citeva realizari de inalta performanta, nu multe, 10-15 nume, produse in zeci de mii de exemplare si exportate pe intregul glob, doar asa ca sa se oftice cei care zic ca se faceau numai rebuturi!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

DSC00177,.jpg

Acum 12 minute, Marele Savant a spus:

'pe vremea mea'' la casa pionierilor era in voga un RR pe medii, alimentat la 1.5V, dintr-o baterie R20 ca sa aiba viata lunga, cu nu mai putin de 7 tranzistoare! circula si un PCB proiectat pentru el care incapea exact intr-o cutie de plastic, extrem de frumusica, care la origine contine carbune activ pentru absorbit mirosul din frigidere!

Racheta Cutezatorilor.Montajul nu mai e, dar cutia s-a pastrat.Probabil piesele au fost refolosite...

Editat de doru3160
Link spre comentariu
17 hours ago, icar said:

Nu prea stiu despre ce vorbiti, dar am umila parere ca bateti cimpii! Am lucrat alaturi de ingineri si fizicieni si nici unul nu-mi parea a fi pe post de vataf! Din contra, erau oameni exceptionali si, mai ales, modesti....

Aia extraordinari de care vorbiti, erau exceptii de la regula. In majoritatea cazurilor inginerii taiau frunze la caini. L-am intrebat pe un inginer tanar (32 de ani - electrotehnica), care lucra (anul 1987) la o cariera de carbune din Motru, daca era adevarat ca inginerii aveau salarii mai mici decat ale majoritatii muncitorilor si mi-a raspuns: "- Nu stii ca in orice regim munca se plateste mai mult decat statul degeaba !?"

Si unde am facut eu practica, la Aparataj si la Masini Rotative, la Electroputere, inginerii treceau prin sectie "ca o pala de vant", tipand la muncitori. Faceau prezenta si dadeau cateva ordine, dupa care se inchideau in cabina lor, cu cafeluta in fata. La Rotative se lucra absolut primitiv, cu dalta si ciocanul. Pe ingineri nu i-am vazut sa se screama sa reproiecteze utilajele vechi, importate de o jumatate de secol (Elvetia, etc), sudate (carpite) de zeci de ori si care scoteau rebuturi din cauza uzurii. Am lucrat acolo o jumatate de an (1978), la maistrul Pavel. Singurii ingineri adevarati erau la proiectare, in cladirea (blocul) de langa intrarea principala. Aia erau ca studentii in sesiune, stresati la maxim pentru ca puneau semnatura pe proiecte (transformatoare si motoare mari) care costau peste un milion de lei si daca greseau ceva erau pasibili de a fi acuzati de sabotaj si puteau fi condamnati la moarte.

Link spre comentariu

Ce radiouri??? Cam greu sa deshizi niste tranzistori cu 0,7V si sa-ti mai ramina, cam tot atita, pentru functionare. Vorba aluia: "mai taie dracului din ele!" Adica, mai bune barem o baterie, sa fie 3V! Am avut si din alea si crede-ma, nu erau cu nimic mai breze. Doar designul era mai jmecheresc, adica mai occidental, in rest acelasi principiu de functionare.

Tranzistoarele cu germaniu nu trebuie hulite, au fost si ele o etapa in evolutie. E ca si cum, astazi, cu un smartfon in mina, ai face misto de telefonul cu manivela!

Daca s-ar mai folosi? Poate, acolo unde ai nevoie de o tensiune de deschidere mica, parca 0,2V era, nu?

Exista, prin 1991 la magazinul "GEPA Electrocenter" de pe Calea Dorobanti un walkman cu casetofon+radio AM/FM, full servo digital, era doar cu putin mai mare decat o caseta audio, carcasa de magneziu, telecomanda pe firul castilor, functiona perfect cu un acumulator Ni-Cd de 1,25V, si tinea incredibil de mult, cca. 40 de ore pe redare caseta. Comparativ cu jegurile "Elekta" si "International" de prin piete si asa-zise "boutiqueuri", era ceva ce parea adus din spatiu, din viitor! Nu mai spun cum se auzea!

Aparate de radio AM de buzunar, care merg cu o singura pila AA de 1,5V, existau din anii `60.Natural,  de la firme precum Matsushita, Sony, Sanyo, Toshiba.

Link spre comentariu

Eu am lucrat la Mecano Energetic, dar in toata sectia prezenta o faceau maistrii! si din ce spuneti dv. rezulta ca acolo unde se facea proiectare erau ingineri, nu muncitori, deci exact cum trebuie! faptul ca productia facultatilor era mai mare decit necesarul real din teren, nu inseamna ca acolo unde era nevoie nu erau oameni cu carte!

P.S. -va luati prea in serios!

Acum 1 minut, Spitfire a spus:

Exista, prin 1991 la magazinul "GEPA Electrocenter" de pe Calea Dorobanti un walkman cu casetofon+radio AM/FM, full servo digital, era doar cu putin mai mare decat o caseta audio, carcasa de magneziu, telecomanda pe firul castilor, functiona perfect cu un acumulator Ni-Cd de 1,25V, si tinea incredibil de mult, cca. 40 de ore pe redare caseta. Comparativ cu jegurile "Elekta" si "International" de prin piete si asa-zise "boutiqueuri", era ceva ce parea adus din spatiu, din viitor! Nu mai spun cum se auzea!

Aparate de radio AM de buzunar, care merg cu o singura pila AA de 1,5V, existau din anii `60.Natural,  de la firme precum Matsushita, Sony, Sanyo, Toshiba.

N-auzi ca e imposibil, asa ceva nu poate exista!

Link spre comentariu

Am văzut și eu acel Walkman Sony într-un magazin, la vremea aceea (anii 90) îmi părea ceva extraterestru față de ce era prin magazine. Dar surpriza cea mai mare a fost când i-am văzut mai târziu schema....iar motorul lui era figurat exact ca unul trifazat, dar eu nu știam atunci nimic despre BLDC-uri. Schema lui în format normal acoperea două pagini alăturate din revista Tehnium. Ce să mai zic despre alimentarea dintr-un singur element de 1,25V...

Editat de validae
Link spre comentariu

Prin anii 70 aparusere niste tabachere rusesti, mai mici decit un pachet de tigari, cred ca erau Cosmos sau ceva de genul cu tranzistori GT miniaturizati, erau ceva mai mari decit gamalia.

Parca aveau 2 acumulatoare buton de 1,2Vdc.

Le ascultam prin pauze la scoala, fiind mici erau usor de palmat.

Link spre comentariu

"Si nimic cu germaniu !"

Discutia era despre aparatele cu tranzistoare cu Ge si despre utilizarea tranzistoarelor cu Ge, cele ramase in sertare, nu despre alte balmajeli. Se pot construi cu ele circuite cu performante bune (de ex. in AFI, detectoare AM si SSB/CW, ARF - cele cu Ft de sute de MHz), etc). 

Daca tehnologia a evoluat si chiar noi suntem depasiti (batrani, cu riduri, grasi, cu burta, cocosati si mai stiu eu cu ce belele), atunci hai sa strangem toate vechiturile de pe unde le avem puse, sa turnam benzina pe ele si sa le dam foc. Si sa ne aruncam si noi in flacara, ca acum sunt altii care sa ne inlocuiasca, mai tineri si mai in putere. Nea Gauss, nu credeti ca asa ar fi cel mai bine.

In legatura cu tehnica actuala, bazata in mare masura pe CMOS, am cumparat din piata o lanternuta cu LED care se alimenteaza de la o singura baterie R3. Are convertizor de tensiune, probabil cu tranzistor MOSFET, care ridica tensiunea de la 1,5 V la cat ii trebuie LED-ului. Probabil ca si redresarea se face tot cu MOSFET, cu redresor sincron. Cu CMOS-uri se pot face dracarii care merg bine si la 1V. Are baiatul meu un MP3 player cat un memory stick, castigat la un concurs de informatica, cand era elev in clasa a 9-a. Reda extraordinar de bine, nu se compara cu ce scoteau casetofoanele de pe vremuri.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări