Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop Tv MINISCOPE-3 analogic

mac01

Postări Recomandate

Va salut!

Aveti cumva vreo idee de ce manjeste semnalul acest mini osciloscop?

Nu am experienta in depanarea lor, nu am reparat niciodata vreunul, dar ma gandesc ca poate cu ajutorul celor cu mai multa experienta il voi rezolva. Sper sa fie o problema mai usoara....

Va atasez schema osciloscopului...https://elektrotanya.com/tv-miniscope-3.pdf/download.html

Si doua poze.... cu osciloscopul si manjeala care o face cu semnal....se vede in ultima poza dunga orizontala subtire care o face.....

Multumesc!

mini_001.jpg

IMG_8999.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Nu stinge intoarcerea spotului.

Pentru depanare...trebe alt osciloscop..

L.E. La asta stingerea se face pe grila 1

Semnalul trebuie sa`l gasesti la C65.

Ar trebui sa fie si diagramele de semnal, arata diagrama 17, din pacate in schema asta nu`i.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
La 30.09.2018 la 20:51, mac01 a spus:

Va salut!

Aveti cumva vreo idee de ce manjeste semnalul acest mini osciloscop?

Nu am experienta in depanarea lor, nu am reparat niciodata vreunul, dar ma gandesc ca poate cu ajutorul celor cu mai multa experienta il voi rezolva. Sper sa fie o problema mai usoara....

Va atasez schema osciloscopului...https://elektrotanya.com/tv-miniscope-3.pdf/download.html

Si doua poze.... cu osciloscopul si manjeala care o face cu semnal....se vede in ultima poza dunga orizontala subtire care o face.....

Multumesc!

mini_001.jpg

IMG_8999.jpg

Condensatori tantal.

resize_of_p1150849.jpg

resize_of_p1150847.jpg

resize_of_p1150842.jpg

resize_of_p1150838.jpg

Link spre comentariu

Treaba cu osciloscopul sta cam in felul urmator;

Dupa ce am facut o verificare la rece cu aparatul de masura la piesele care se ocupa de stingerea spotului...am vazut ca toate erau bune. Am verificat toate tensiunile de alimentare si corespundeau perfect ca-n schema.

Mai am doua osciloscoape dar si acelea trebuie reparate, un E 0102 si un BM556...ambele au probleme in special cu contactele mecanice....asa ca m-am hotarat sa-l contactez pe Dl Radu si sa merg cu osciloscopul acesta mic la el sa vedem ce buba are....dansul avand un osciloscop bun. Dupa ce a verificat si dansul piesele care le-am verificat si eu cu o zi inainte...a gasit dioda D24 respectiv 1n4148 care trimite semnal de stingere catre tranzistorul T28 montata invers. Ciudat este ca osciloscopul nu a fost umblat niciodata la el, lipiturile erau intacte si a functionat foarte bine multi ani dar cu semnal mic de stingere.....iar eu masuratorile le-am facut direct pe placa fara a scoate vreo componenta. Osciloscopul a fost construit in scop didactic si pesemne ca acea dioda a fost pusa din greseala invers la montarea componentelor.

Acum.....eu pun defectul mai mult pe baza uzurii tubului cinescop......cu toate ca acest defect a aparut instant, si nu in timp, cum cedeaza un tub....sunt rare cazurile cand un tub cinescop cade dintr-o data, dar poate tubul de la osciloscopul  meu se afla printre aceste cazuri.

O sa mai verific cu atentie si restul semnalelor...dar asta dupa ce imi repar alt osciloscop sau dupa ce achizitionez altul.....pentru mine acest defect ramane inca sub semnul intrebarii. Defectul a fost remediat de Dl Radu,  dar nu in totalitate,  prin montarea corecta a diodei dupa schema ....eu n-am vazut ca dioda era invers si nici n-aveam alt oscilocop bun sa vizualizez faptul ca semnalul de stingere era mic.

Acum mai manjeste semnalul dar mult mai putin...va ramane in viitor sa fac rost de un tub...daca gasesc bineinteles. Dar inainte de asta, o sa-l iau cu atentie la verificat si am sa vad daca mai gasesc ceva probleme la el...cine stie ce piesa o mai fi fost pusa pe dos la asamblare. Dar asta cand voi avea timp...si cum timp nu prea este...nu stiu cand ma voi mai ocupa de el. Deocamdata functioneaza...nu ireprosabil...dar imi fac treaba cu el.

Cu aceasta ocazie ii multumesc inca o data D-lui Radu pentru ajutor. Multumesc @ Ion Bumbu...multumesc @doban.

@doban;

Condensatori cu tantal nu are osciloscopul in interior...am gasit doar unu singur in oscilatorul tensiunii de accelerare...pe care l-am schimbat...restul condensatorilor sunt Philips si de buna calitate. Spre rusinea mea n-am un esr-metru, dar o sa-mi cumpar cat de curand (e bun la casa omului).... ca sa verific toti condensatorii din osciloscop..... n-are rost sa-i schimb aiurea daca ei sunt buni.

Atasez doua poze; prima cu manjirea semnalului inainte de montarea corecta a diodei...si a doua poza cu montarea corecta a diodei,...se mai vede in partea dreapta mult mai putin cum manjeste.

IMG_9383.jpg

IMG_9421.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Nu este "manjeala",este cursa inversa ca doara nu este televizor.

Avand in vedere  cea de a doua poza stingerea este aproape perfecta avand in vedere

uzura tubului si simplitatea schemei.

Conform schemei daca ai pe grila 1 semnal de stingere de  80-100v este ok.

Link spre comentariu

Am observat de pe la inceputuri (2009) ca atunci cand faceam referire la oscilograme trezeam reactii aproape de revolta mai ales pe la depanare tv. Dar nici la surse nu a fost asa usor, dupa ce am postat eu acolo 20-30 "bucati" au inceput sa apara mai multe la realizarile lui Robert si Maxente.

Am impresia ca vorbesc de pesta porcina africana asa frica inspira cuvantul. Probabil ar trebui interzis pe forum. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări