Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator Steinhaus PRO-CH144-2

Master1ro

Postări Recomandate

Buna ziua,

Aveti idee cum pot afla valoarea rezistentelor SMD din imaginea de mai jos:

http://prntscr.com/l0553a

Este vorba despre un alimentator Steinhaus, model PRO-CH144-2.

Din cate vad acele 4 rezistente sunt vinovate pentru nefunctionalitatea acestuia.

Multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• validae

4

• Master1ro

4

• orgasmo

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Link-ul postat nu funcționează (cel puțin la mine), dar în principiu cam așa se face cu rezistențele arse necunoscute:

-Se răzuie cu mare atenție stratul de vopsea arsă de la suprafață, până se ajunge la stratul rezistiv rămas intact.

-Se măsoară de la fiecare capăt (terminal) spre mijlocul rezistenței și se notează valoarea găsită.De obicei rezistorii se întrerup la mijloc, acolo fiind o porțiune mai subțire a stratului rezistiv, iar răcirea e oricum mai proastă decât la margini. 

-Valoarea găsită (între un capăt și mijloc, sau pe aproape) se dublează și se rotunjește la cea mai apropiată valoare standard din normative.

Metoda funcționează bine la modelele obișnuite (THT ,,thru the hole,,) la care stratul rezistiv este spiralat, dar uneori se poate utiliza și la SMD-uri.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Dacă pe acele rezistențe se citește curentul (sunt folosite ca șunt de măsură), folosirea altei valori poate duce la defectarea tranzistorului de comutație al sursei sau la o funcționare necorespunzătoare a sursei, fiindcă limitarea curentului se va face la alte valori.Fie prea mici, caz în care sursa nu va mai suporta curentul maxim nominal și va intra în limitare prea devreme, fie prea mari, caz în care tranzistorul va ceda...

Faptul că sunt toate în paralel, mă face să cred că rolul lor e tocmai acela de a se citi curentul din sursa tranzistorului comutator.Dar asta se poate deduce prin verificarea cablajului...

Da, 1R0 înseamnă 1 Ohm....

Editat de validae
Link spre comentariu
27 minutes ago, validae said:

fie prea mari, caz în care tranzistorul va ceda...

Era mai bine sa fi zis ca ar putea sa cedeze.

Nu stii ce tranzistor este acolo si nici pragul de la intrarea de curent a acelui CI.

Ca este posibil, sunt de acord, dar nu sigur pentru ca nu avem informatii suficiente, si presupunerile pot genera mituri.

27 minutes ago, validae said:

mă face să cred că rolul lor e tocmai acela de a se citi curentul

Nu trebui sa crezi, e deajuns sa te uiti atent pe poza si vei fi sigur.

In stanga si-n dreapta acelor rezistente se vad 2 pini mari de la un radiator pe care e fixat un TO220 cu sursa la acele rezistente.

Deci rezistentele sunt intr-adevar shuntul de curent, si sunt de 1R5 ( adica de 1,5 Ohm ), cumulat fac o rezistenta de 0,375 Ohm si cu indulgenta 1W.

Daca nu ai 0805 poti merge pe 1206 chiar daca ar trebui sa indepartezi din soldermask, loc ar trebui sa fie.

Nu e nevoie de putere mai mare, nu vad placa decolorata in imediata lor apropiere, deci nu au functionat la temperaturi problematice.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Puterea este suficienta dar trebuie văzut dece s-au ars. Dece s-a ars și tranzistorul și ce anume mai este defect. Rezistentele alea nu s-au ars singure. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cablajul catre acele 4smd-uri vine din puntea redresoare, mai departe duce catre un tranzistor.

Daca nu gasesc rezistente SMD sa inteleg ca pot folosi si THT?

Placa a fost afumata in zona acelor rezistori, am curatat-o cu alcool izopropilic.

Pe alimentare mai exista o siguranta de 3.15A care s-a ars, probabil de aceea nu s-a facut placa scrum..

Link spre comentariu

Am eu unul functional , maine pun foto cu valorile .

Sunt prost dimensionate si se incalzesc dincolo de limitele normale .

La prima incarcare a mirosit a cablaj ars si sigur nu tine mult dar macar are garantie .

Cand se interupe Rsense  tranzistorul  si integratul sunt compromise urmate de optocuplor si TL, dar nu e regula .

Link spre comentariu

Dacă rezistorul dintre poarta mosfetului și ieșirea integratului driver e arsă și ea, atunci sigur s-a dus și integratul driver.

Oricum tranzistorul sigur e dus, dacă s-a ars și siguranța. Ar fi bine să verifici absolut toate componentele de pe placă și primul test la rețea după înlocuirea celor defecte să-l faci cu un bec de 230V/100W  lipit în locul siguranței. Dacă becul se va aprinde puternic și va rămâne așa, atunci sursa mai are probleme. Dacă becul va pâlpâi slab și va avea doar filamentul slab înroșit, atunci e OK și poți pune siguranța la loc....

Link spre comentariu

Scuze de intarziere .

Mai greu cu timpul liber la navetisti.

Scuze pentru calitate , am tinut microscopul cu mana , tot din graba .

Image1.jpg

Image6.jpg

Image2.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumim pentru poza Razvan, deci nu au fost toate de 1,5 Ohm, ci doar 2, celelalte sunt de 1,8 Ohm. 

Diferenta ar fi fost de 50m Ohm, posibil una semnificativa, nu pot fi sigur fara sa vad schema completa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări