kata_tel Postat Septembrie 17, 2018 Partajează Postat Septembrie 17, 2018 buna. Am nevoie de o schema de debitare polistiren expandat 10cm. Am sarma nichelina. Ma gandesc sa alimentez cu o sursa pc. Tensiunea poate fi si alternativa?? Ma gandesc cum sa fac sa reduc temperatura firului sa fie optim sa nu se rupa. Un reostat bobinat ar trebui. Mersi Link spre comentariu
wally_gatter Postat Septembrie 17, 2018 Partajează Postat Septembrie 17, 2018 un controller PWM ar fi util. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 17, 2018 Partajează Postat Septembrie 17, 2018 Ser poate cu o sursă ATX modificată astfel înt să se poată regla tensiunea. Dar dacă lungimea firului de nichelină depășește 50 cm nu mai e suficientă tensiunea de 12V și va trebui o sursă cu tensiune mai mare, până la 50V sau mai mult... Curentul poate fi continuu sau alternativ, nu are importanță. Cel mai simplu ar fi cu un transformator cu prize multiple, sau un autotransformator reglabil cuplat cu un traf separator, pentru a reduce riscul electrocutării.. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 17, 2018 Partajează Postat Septembrie 17, 2018 Pentru sugestii mai precise despre alimentare ar trebui sa masori rezistenta firului pe care-l folosesti, daca se poate chiar la cald. Link spre comentariu
kata_tel Postat Septembrie 18, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2018 am alimentat cu un traf 30v c.a. Se incalzeste bine numai ca traful nu are amperaj si se incalzeste. Rezistenta rece a sarmei este aprox. 2ohmi.la cald nu am masurat. Lita nichelina de0.6mm.mai incerc cuu alt traf Link spre comentariu
kata_tel Postat Septembrie 18, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2018 lungime cam 50cm. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 (editat) Eu am taiat cu nichelina de 0,3mm (6,5 ohmi/rece, aprox. 80cm) si am alimentat-o cu 12--18V. La 12V inaintarea polistirenului expandat era mica, la 18V era OK, dar nichelina oxida f repede si se rupea. Trebuie ales optimul. O alta problema de care m-am lovit, a fost dilatarea mare a nichelinei, aceasta ducand la o taiere neuniforma (se deplasa sus-jos la una din extremitati). Trebuie neaparat un sistem (arc) care sa preia dilatarea si sa tina nichelina intinsa. Eu am utilizat un trafo 100VA, 230/24V si un variator de aspirator. PS-@kata_tel la R=2 ohmi (la rece, sub 4 la cald) ai nevoie de tensiune mai mica, la curent mai mare-in jur 12V la 3-5A. . Editat Septembrie 19, 2018 de vera Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum