Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum verific distorsiunile cu osciloscopul pe difuzoare?

Vizitator 1NeXuS1

Postări Recomandate

Bobinele difuzoarelor de bas si inalte au diametrul sarmei de bobinaj diferit .

Curentul care circula prin bobinele.difuzoarelor respectuve are valori diferite pentru bas si inalte .

Se poate masura direct sau se poate  calcula cunoscand schema filtrului.

Si in cele mai simple filtre exista cel putin un condensator in serie cu dif de inalte .

Ce face acel condensator ?!!!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Ce treaba am cu sârma bobinei?

Eu am zis de sub ca na am o putere maricica pe statie si ca am alimentare bună.

Stația mică scoate cât trebuie pentru boxe.

Si legat de cele stok 

Lucrez la service auto renault și cei care se lauda cu sistemul lor bose de pe megane 4 talisman etc.

Se lauda degeaba 

Au boxe și în bord și sub la roata de rezerva si cand depășești jumate la volum gajaie.. Si nici zgomot nu prea fac..

Si nu poti sa spui ce cei de la bose nu sunt cunoscuți.. 

Acum pe mine ce ma interesa era doar pragul ala de clipping cum pot sa ajung la el.. Cum măsor cum imi dau seama.. la sunet am zis. Se aude bine clar se intelege ce spune in fiecare melodie 

Doar că la anumite melodii se aude ca nu redă sunetul clar.

Dacă bag o melodie în format flac la volum 40 se aude superb si clar 

Si un sunet destul de puternic 

Auzi și picatura de apă ce cade pe fundal :)

Si sa fie clar nu ascult nici guță și salam ca ala mai mult ca sigur nu distorsioneaza:))

Si ca radio pun aici un link de la el

Am specificat și setarile facute de mine pentru un sunet clar fără să se arunce Hz peste Hz

https://m.emag.ro/radio-mp3-player-auto-pioneer-4x50w-usb-aux-iesire-subwoofer-mvh-170ui/pd/DC4NRBBBM/

La tweetere aveam filtrul lor, ce avea in el nu stiu. A fost montat pe tweetere si legat după de dif de medii in paralel 

Pe partea de medii nu am filtru. Dar pe ele nu am probleme nu se încălzesc nu redau frecvente joase in ele..  Nu vreau decât să știu cum pot sa ajung in  pragul de clipping pentru medii..

Editat de 1NeXuS1
Link spre comentariu

Amificatorul pentru medii inalte este legat direct la iesirea de boxe a playerului ?

Sau ai montat un adaptor HiLow ?( adaptor de impedanta )

Si muzica pe care o ai conteaza ,provine din surse diferite ,care au nivele si calitati diferite ,chiar daca sunt in format digital .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 hour ago, 1NeXuS1 said:

Eu pe osciloscop vad ca in ultima poza 

Cu cât măresc volumul unda aia sinusoidala se îndreaptă și după cate am inteles eu cand sta dreapta da un curent continuu gen și atunci incinde bobina și așa se arde.

Este clar ca ampliful intra in clipping. Asta nu depinde de difuzoare. Am mai zis ca clippingul se prezinta si in gol. Odata in clipping, un biet de amplif de 10W arde si un difuzor de 100W (d-aia sfatul cu cumparatul difuzorului de putere mai mare este total nepotrivit). Ai inteles bine de ce se arde difuzorul.

Ce trebuie sa faci: nu mai dai volumul la maximul posibil. Sau cumperi alt amplificator. 

Daca nu vrei sa faci alta investitie majora (alt amplif) sau te mananca degetele sa dai mai tare: iti trebuie un limitator de putere. Poate fi un simplu divizor rezistiv, sau poate fi unul automat (s-a mai discutat pe aici subiectul).

Link spre comentariu

Cind ai sa înțelegi ca poziția la care este setat un potentiometru (analogic sau digital) nu are nici o legătură cu puterea livrata de un sistem audio, atunci putem sa continuam discuția. 

Puterea maxima a unui amplificator poate fi atinsa și la numai 20-30% din potențiometru de volum, depinde foarte mult de semnalul de intrare. 

Și ca să-ți răspund și la întrebarea ta cu osciloscopul, semnalele trebuie sa fie perfect identice cel de la întrare cu cel de la iesire, numai nivelele trebuie sa fie diferite. Dacă difera formele de unda atunci apar probleme. Pune o sonda de la osc pe intrarea amplifilui și una la ieșirea lui. Semnalele trebuie sa fie identice. 

Link spre comentariu
1 hour ago, 1NeXuS1 said:

Acum pe mine ce ma interesa era doar pragul ala de clipping cum pot sa ajung la el... Nu vreau decât să știu cum pot sa ajung in  pragul de clipping pentru medii..

Vrei sa construiesti un indicator de clipping? Nu e chiar asa complicat. 

La un amplif in clasa D (bridge) l-am facut incat sa nu necesite alimentare, pur si simplu se alimenteaza din iesirea amplifului.

Evident, trebuie reglat cu osciloscopul. Ce amplitudine varf-varf ai pana sa intre in clipping? 

LE: schema de clipping alimentata din iesirea amplifului. Este ajustata pentru un anume nivel de iesire. Nu mai gasesc simularea, deci o sa trebuiasca sa ti-o faci tu (vorbesc de adaptarea schemei).

lizaAaf.jpg

Editat de DarkAvenger
Link spre comentariu

Playerul are iesire de linie pentru bas .

Aplificatorul de medii inalte este legat direct la iesirea de difuzoare a payerului si sigur este supramodulat ,la volum mare .

Nu sunt sigur si de aceea am intrebat de adaptorul de impedanta .

Link spre comentariu

Alta alternativa: un amplificator diferential (cu un amarat de LM358) face translatarea din semnal balansat in ne-balansat. Semnal ne-balansat de-l redresezi mono-alternanta + filtrat si comparat (intr-un comparator) cu un semnal prestabilit (un semipotentiometru). La iesirea comparatorului un LED. Se repeta totul pentru celalalt canal. Ai un indicator de clipping care necesita o alimentare. Samd...

In loc de LED pui un buzzer, va fii mai sugestiv.

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1
7 hours ago, razvan-l1 said:

Playerul are iesire de linie pentru bas .

Aplificatorul de medii inalte este legat direct la iesirea de difuzoare a payerului si sigur este supramodulat ,la volum mare .

Nu sunt sigur si de aceea am intrebat de adaptorul de impedanta .

Din radio am 4 rca 

2 pentru sub. 

2 pentru boxe

Nu iau semnal direct de pe boxe.

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1
8 hours ago, sesebe said:

Cind ai sa înțelegi ca poziția la care este setat un potentiometru (analogic sau digital) nu are nici o legătură cu puterea livrata de un sistem audio, atunci putem sa continuam discuția. 

Puterea maxima a unui amplificator poate fi atinsa și la numai 20-30% din potențiometru de volum, depinde foarte mult de semnalul de intrare. 

Și ca să-ți răspund și la întrebarea ta cu osciloscopul, semnalele trebuie sa fie perfect identice cel de la întrare cu cel de la iesire, numai nivelele trebuie sa fie diferite. Dacă difera formele de unda atunci apar probleme. Pune o sonda de la osc pe intrarea amplifilui și una la ieșirea lui. Semnalele trebuie sa fie identice. 

Partea cu potentiometru am inteles.

Deci trebuie să pun osciloscopul și pe ieșirile rca de la player la statie sa vad daca am distorsiuni ?

Dar la ce Hz? 

Ca nu pot sa dau drumul la o melodie și să verific cu osciloscopul :)))

Eu iau semnalul pentru player dintr-un ipod conectat la usb din radio 

Pentru un semnal mai puternic fata de AUX

Pe ipod am instatala o aplicatie care redă Hz

În funcție de ce Hz doresc .20 35 50 100 1000 etc.

Din player am HPF la 200 hz

Pentru ieșirea de boxe și pentru cea de rca care duce la amp pentru boxe.

Acum întrebarea este ce Hz sa redau cand măsor cu osciloscopul ? Unde nu trebuie sa am distorsiuni ? La 400hz la 2.5khz la 8khz etc.. ??

Intrebarea este valabilă și pentru măsurarea semnalului din player către amp și de la amp la boxe 

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1
8 minutes ago, sesebe said:

Distorsiuni nu trebuie sa ai la nici o frecventa. 

Am inteles. O sa fac zilele astea un test.

Eu nu am stiut la ce frecvență nu trebuie sa am distorsiuni. Credeam ca trebuie sa nu am distorsiuni doar la anumite frecvențe..

Ca dupa scade volumul destul de mult.

15 minutes ago, q_acdc said:

Pune o sarcina artificiala pe ieșire, generator de semnal(din telefon) și te poți sa te joci cât vrei. (cu volumul la diferite semnale) 

Pun un alt difuzor prăpădit tot de 4 ohm. Dar de 60 w rms.

Si cele care le am eu montate sunt de 150w rms

Crezi ca pot măsura așa sau ma păcălește diferenta de putere a dif. ??

Si acum încă o intrebare. 

Din radio am HPF pe 200hz

Eq am custom 

Trebuie dat la 0 tot și facut asa test sau le tin cum sunt acum și fac test ?

Eu le-am setat așa pentru ca asa se aud destul de bine și clar.

Link spre comentariu

Incearca sa faci diferenta intre semnalul produs de generatorul de frecventa si semnalul produs de programul muzical.(pe alocuri semnalul muzical poate duce in clipping amplificatorul )

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări