Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum verific distorsiunile cu osciloscopul pe difuzoare?

Vizitator 1NeXuS1

Postări Recomandate

Pune poze la filtrul de la Tweetere. Fa mai multe poze în care sa se vadă ceea ce scrie pe eventualele piese din componenta filtrului. 

Acum 25 minute, Haralambie a spus:

De curiozitate, ai niste poze cu oscilosclopul, generatorul de semnal si cum s-a facut masuratoarea? 

Cum adica o inalta de 100W nu suporta aceeasi 100W pe care-i suporta si ala de bas. Sunt watti inalti si watti baritoni? 

Plus ca sunt relativ nelamurit de produsul tensiune ori curent, ca aia nu se exprima in "W" 

Aveam o alta părere despre felul cum înțelegi tu chestiunile legate boxe și difuzoare. 

Poți explica te rog cum se masoara și ce înseamnă 100W la un tweeter, nu pt mine ci lui @razvan-l1 pt ca vad ca nu ești de acord cu ceea ce spune el.

Cind aud de puteri de sute de wați folosite în mașină deja îmi depășește capacitățile mele de înțelegere și nu ma mai bag în discuții. 

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Nu mai am tweeterele nici filtre nici nimic.

Nu aveam cum sa le desfac.

Pe mine ma intereseaza cum sa verific distorsiunile pe boxe.. Cum fac sa ajung la un sunet cât mai puternic și fără distorsiuni..

Am scris atatea detalii in postarea asta. 

Nu vreau sa stiu despre tweetere au fost chinazarii probabil și aia a fost.. Am dat și 200 lei pe ele.

Cumpăr altele la 40 lei. Dar până sa le montez vreau sa stiu sigur ca nu mai am distorsiuni..

Link spre comentariu
Acum 4 minute, 1NeXuS1 a spus:

Nu mai am tweeterele nici filtre nici nimic.

Nu aveam cum sa le desfac.

Pe mine ma intereseaza cum sa verific distorsiunile pe boxe.. Cum fac sa ajung la un sunet cât mai puternic și fără distorsiuni..

Am scris atatea detalii in postarea asta. 

Nu vreau sa stiu despre tweetere au fost chinazarii probabil și aia a fost.. Am dat și 200 lei pe ele.

Cumpăr altele la 40 lei. Dar până sa le montez vreau sa stiu sigur ca nu mai am distorsiuni..

Să înveți electronică.

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Păi eu am stația sursa de semnal și boxele

Sunt cât de cât bune. Zic eu.

Acum mai trebuiesc doar reglajele.

Treaba sta in felul urmator..

Ca eu dau gain la maxim și boxele nu se aud cu barait gajait  cum se aud cele de la radio cand dai mai tare..

Se aud bine doar ca la anumite melodii se aude mai nașpa adică nu are sunetul ala curat.. adică nu redă hz cum trebuie..

Dar nu la toate melodiile.. 

Link spre comentariu
10 hours ago, validae said:

Distorsiunile nu ard difuzoare, doar se aude mai prost.E echivalentul optic al unei poze mișcate, recunoști omul dar arată ca naiba, nu-ți distruge ochii ci doar deranjează....

Deci cauzele sunt altele.Ori puterea difuzoarelor e ,,umflată,, exagerat, ori nu au deloc filtre de separare a frecvențelor sau au filtre inadecvate....

Aiureli. Bineinteles ca distorsiunile ard difuzoarele. Daca ai viziona forma de unda a unui semnal distorsionat ai intelege de ce se ard difuzoarele.

Si ca sa comentez si cealalta perla de 2-3 mesaje mai sus a aceluiasi electronist: nu faptul ca difuzorul este de putere mai mica sau mai mare decat a amplificatorul produce distorsiunile. Distorsiunile sunt consecinta limitarilor la nivel de alimentare etaj audio.

Eu zic sa ne limitam la ce intelegem, sa nu inducem in eroare colegii.

Editat de DarkAvenger
Link spre comentariu

După principiul ăsta nu prea se poate asculta muzică de chitară electrică cu efecte, fiindcă s-ar arde difuzoarele. Mai gândește-te când dai cu afirmații din astea, că distorsiunile ard difuzoarele....că induci grav în eroare. Distorsiunile sunt de mai multe feluri și nu au aceeași cauză toate. Și nu toate au același efect....dar să lăsăm finețurile astea audiofililor, dacă mai e vreunul pe aci. Și nu știu de unde ai înțeles că s-ar fi spus că un difuzor de putere mai mică ar cauza distorsiuni, eu am spus doar că unele difuzoare au înscrise puteri exagerate, pe care nu te poți baza.Iar folosirea lor fără filtre adecvate duce la arderea lor prematură. Eu zic să răspundem strict la problema omului.....

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Si eu cum pot sa vad limitările astea?

Cum pot sa le verific cu osciloscop.ul ?

Ce frecvență hz sa redau cand verific ?

Sau cum sa fac sa am un sunet tare puternic și fără risc de ardere a dif.urilor ?

Link spre comentariu

Daca imaginea asta iti spune ceva, atunci intelegi cum vezi cand semnalul este distorsionat.

398px-Distortion_waveform.svg.png

18kze80jvizmajpg.jpg

@validae, desigur ca nu vorbim de aceleasi distorsiuni care distrug. Dar probabil ca mai era ceva de spus.

Si ca sa fie clar: un amplif distorsioneaza si fara sarcina la iesire.

Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Eu pe osciloscop vad ca in ultima poza 

Cu cât măresc volumul unda aia sinusoidala se îndreaptă și după cate am inteles eu cand sta dreapta da un curent continuu gen și atunci incinde bobina și așa se arde.

Link spre comentariu

Colegul sesebe ceruse niște poze ale difuzoarelor folosite și/sau ale filtrelor acestora.Ar fi utile, să se vadă despre ce vorbim de fapt. Ca să obții o calitate acceptabilă a sunetului într-un autovehicul  nu e chiar ușor și nici ieftin nu este.  Eu cred că nu-ți vei rezolva problema doar apelând la forum, e nevoie de cineva cu pregătire în domeniu care să te ghideze la fața locului. Ca să obții puteri mari trebuie să te asiguri și că instalația mașinii suportă acel consum, mai mult ca sigur ai căderi mari de tensiune pe alimentare și cablurile folosite sunt subdimensionate. Nu mai căuta distorsiunile cu osciloscopul, caută să elimini cauza lor. Ca un avertisment, ascultarea muzicii la niveluri exagerat de mari duce în timp la atenuarea auzului, fiindcă creierul se protejează astfel de suprasolicitarea senzorială.Deci cu cât asculți mai tare muzica, cu atât vei simți că nu e suficient de tare....în final nu vei mai auzi bine. Eu mă opresc aici, poate au alții răbdare mai multă...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Astea sunt dif de medii

http://www.be-loud.ro/produse/Difuzoare-auto/EDGE/EDPRO65B-E6/

Stația pentru dif.

http://www.carsound.ro/produse-din-game-vechi/blaupunkt/gta-460.html

Aici sunt fostele tweetere

http://www.be-loud.ro/produse/Difuzoare-auto/HERTZ/Dieci/DT-24.3/

Filtre nu am pentru cele de medii

Cu partea de alimentare eu zic ca stau foarte bine.

Bateria principală este de 80A cu 720Ah

Cablul de + este de 35mm grosime este de sudură este tras direct de pe bateria principală până în portbagaj unde am alta baterie de 70A cu 720Ah EFB tehnologia cu start și stop.

Cel de minus este tot de 35mm prins pe caroserie 

Contactul este perfect curățată vopseaua tot ca la carte.

Deci cu alimentarea nu am probleme.

Si parte cu( Deci cu cât asculți mai tare muzica, cu atât vei simți că nu e suficient detare.) este foarte adevarata 

Dar nu am asa o putere de zici ca ies din club cu urechile înfundate.

Dar nu vreau nici sa dea ala cu boxele stock muzica tare și să le acopere pe ale mele amplificate:P

IMG-20180911-WA0003.thumb.jpg.6e378d9d5b59ddde7992bb9184bdca9c.jpg

IMG-20180731-WA0002.jpg

Editat de 1NeXuS1
Link spre comentariu

Am văzut o mulțime de "experți" ce vreau 500W în mașină cu un amplificator alimentat la +/-25V.

E și normal ca la o asa alimentare sa apară distorsiuni de cliping si sa se ardă difuzoarele. 

La fel am văzut o mulțime de" meseriasi" ce se lăudau cu scule de scule dar defapt nu prea știau exact ce aveau.

De asta eu nu voi mai da nici o ideie  fără a vedea poze cu filtrele, amplificatorul și difuzoarele, și le recomand și celorlalți ce au ideie despre ce se intimpla pe aici sa procedeze similar. 

Edit: vad ca s-au pus link-uri cu echipamentele folosite. Dacă ai reușit sa le arzi atunci înseamnă că ai dat prea tare și nici sursa de semnal nu-i prea buna. 

Legat de felul cu se aude muzica în cluburi..... am renunțat sa mai merg după ce am fost într-un club (acum 2-3 ani) cind avea recital și o formație la care eram fan înfocat în urma cu citiva ani. Cind am constatat ca nu reușesc să-mi dau seama ce melodie cinta (deși le ascultasem de zeci-sute de ori) din cauza ca era prea tare data muzica am plecat și nu m-am mai dus prin cluburi. 

Ai ramine uimit cit de bine sint optimizate sistemele audio de pe mașinile un pic mai scumpe și citi ingineri experți în audio au lucrat la ele și nu ai mai desconsidera asa sistemele stoc. 

Crezi ca numai cumpărând și instalând sisteme mai puternice (numai aparent pt ca puterea audio nu depinde numai de wați instalati) ai sa reușești sa depășești la intensitate și calitate un sistem stock? 

Îți urez succes dacă tu asa crezi!

O seara buna!

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator 1NeXuS1

Păi am postat link cu ce am eu in prezent..

Dif și statie..

Bateriile sunt legate in paralel..

Nu ma dau mare meseriaș sau așa.. Dar ce nu este bine in poza sau in ce am spus legat de alimentare ?

Stația mare pentru sub papa ceva curent.. are 4 randuri de fire. 2 de plus și 2 de minus..

Producătorul se lauda cu 1500w rms măsurat la 1 ohm la 12.5V

De la cel care am luat-o eu se lauda cu puteri de 1800w rms 2000 la 1ohm la  14,3V 

Eu am 2 dif de 350w rms 4 ohm legate in paralel la 2 ohm. 700w rms dif și 1000w rms stația..

Pe sub nu am distorsiuni stația are și led pentru clipping. Si nu am probleme. Bine nici nu este data la maxim. O am in limita..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări