Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Puterea unui rezistor SMD?


Postări Recomandate

..........

Am  studiat  si  eu  un  pic  problema  puterii = f{ dimensiune}  ,  particularizind-o  pentru  formatul  cel  mai  des  intilnit  acum  pe  piata  internationala ,  anume  1206 .  am  ales  un  mega  distribuitor  din  sua ,  si  am  tintit  strict  la  1206 ,  neinteresindu-ma  absolut  deloc  valoarea  ohmica ,  nici  vreun  alt  parametru .  am  obtinut  exact  14  puteri  diferite ,  incepind  cu  0,1w  si  mergind  pina  la  20w .  din  ce  am  observat ,  dispersia  valorilor  puterilor  respecta   aproximativ   clopotul  lui  gauss ,  virful   fiind  atins ,  desigur ,   la  valoarea  de  0,25w . ceea  ce  nu  stie  autorul  articolului  este  ca  au  aparut  tehnologii  moderne ,  printre  care  si  tehnologia  straturilor  subtiri / groase ,  care  permit  incrementarea  puterii  /  mm cub  de  volum  de  produs  finit .  si  mai  concret  decit  atit ,  numarul  total  de  rezultate  obtinute =  15947  ,  care  se  pot  etala  dupa  cum  urmeaza ...

1--  0,1w ...9  rezultate

2--  0,125w ... 1634  rezultate

3--  0,25w ...  10148  rezultate ,  adica  exact  63,63%  din  totalul  rezultatelor 

4--  0,3w ...  66

5--  0,33w ... 596

6--  0,333w ... 15

7--  0,4w ... 143

8--  0,5w ...1452

9--  0,6w ... 153

10--  0,66w ... 1130

11--  0,75w ... 234

12--  1w ... 352

13--  2w ... 14

14--  20w ... 1 rezultat 

concluziile  care  se  impun  sint  urmatoarele ...

a--  sint  ferm  convins  ca  se  pot  extinde  rezultatele   si  la  celelalte  tipuri  de  formate  smd  existente  deja  in  piata .

b--  link-ul  prezentat  in  precedenta  postare  spune  adevarul  numai  intr-o  proportie  de  63,63%  ,  restul  fiind  un  mare  bullshit  cu  apa  rece . 

c--  singurul  adevar  valabil  este  puterea  declarata  de  fabricantul  piesei  respective ,  desigur ,  atunci  cind  acesta  se  cunoaste  si  datasheet-ul  este  disponibil .

d--  partea  nashpa  apare  atunci  cind  nu  se  cunoaste  fabricantul  si/sau  datasheet-ul ,  pentru  ca  abia  atunci  intervine  INTELIGENTA  depanatorului ,  acesta  fiind  nevoit  SA  JUDECE  SI  SA  ALEAGA  CORECT   ,  in  functie  de  utilitatea  si  importanta  piesei  respective  in  cadrul  schemei  montajului  respectiv ,  exact  puterea  minim  necesara  ,  astfel  incit  sa  nu  iasa  flacari  si /sau  fum  in  timpul  functionarii  ...:rzb

Editat de validae
Hai să nu blamăm colegii care chiar încearcă să ajute....
Link spre comentariu

Banuiesc ca se vorbeste despre puterea maxima.

Aceasta putere maxima se poate calcula foarte usor daca se cunosc citiva parametri:

  • Rezistenta termica pelicula rezistiva - ambiant 
  • Temperatura maxima admisa pt pelicula rezistiva
  • Temperatura ambianta

Definesti parametriide mai sus si atunci se poate calcula puterea maxima pt rezistor.

Restul sint numai povesti de adormit copiii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ca de obicei Misura nu se poate abtine sa-si etaleze cunostintele de limbaj colorat atunci cand incearca sa contribuie cu ceva tehnic...

 

Foarte bun articolul pus de @orgasmo, lamureste foarte simplu multitudinea de valori gasite de Misura pentru puterea capsulei 1206, si este destul de simplu de dedus de ce domina puterea de 0,25W. 

 

Pana la urma totul se reduce la cantitatea de caldura ce poate fi extrasa dintr-o anumita capsula.

Prin metode/materiale sofisticate de fabricatie, capsula respectiva ar putea suporta puteri teoretice mari, sau foarte mari, numai ca acele puteri mari genereaza si temperaturi mari, si nu-ti doresti ca rezistorul sa se deslipeasca singur de pe placa, ori sa carbonizeze placa in timp sub el, pentru ca atunci nu te-ar ajuta cu nimic ca rezistorul a ramas intact daca montajul este mort sau oricum compromis.

Amintiti-va si de puterea disipabila la tranzistori, 150-200W dintr-o capsula totusi destul de mica, cum ar putea ea sa disipe atata putere?

Pai simplu, pdf-ul specifica pentru asta radiator infinit, adica se prezuma faptul ca detii un sistem de racire care poate evacua suficient de rapid orice nivel de caldura astfel incat temperatura capsulei sa poata fi tinuta intotdeauna la 25*C, situatie in care sigur, teoreti se pot disipa cu un singur tranzistor 150W ( spre exemplu ).

Practic insa asa ceva este imposibil, deci iti asumi si accepti o anumita temperatura maxima a capsulei, si te uiti in pdf si vei gasi o putere maxim disipabila la acea temperatura, mult mai mica si mai realista. 

 

La fel si rezistentele SMD, se prea poate ca anumiti producatori sa pretinda puteri de oridinul W-lor intr-o 1206, dar fie ca specifica sau nu, se prezuma ca ai deja implementat un sistem de racire suficient de bun pentru a evacua eficient caldura degajata de puterea respectiva, altfel 100% or sa apara urmari negative in timp ( decolorarea placilor in anumite zone este un caz concret si des intalnit ). 

 

Deci revin la ideea ca nu degeaba domina valoarea aia de 0,25W, si aia trebui luata in calcul, mai ales aici la sectiunea incepatorilor, este o putere relativ usor menajabila de capsula respectiva fara masuri deosebite de racire.

 

PS: Personal, nu accept la capsulele astea 1206 ai mult de 0,1-0,15W disipatie in circuit, si daca sunt exceptii ma asigur si de ceva masuri de disipatie a caldurii.

Asta fac eu, altii fac poate altfel, si probabil n-ar strica sa contribuie mai multi cu propria experienta, s-ar creea o medie din experienta proprie a fiecaruia.

Link spre comentariu

Vroiam sa scriu si eu ceva asemanator cu ce spune Marian... acum nu pot decat sa subscriu. Nimic de obiectat.

 

Si eu consider ca puterea uzuala pentru un 1206 trebuie sa fie strict sub 100mW, daca este pus pe PCB uzual cu 1 sau doua fete de cupru - nu discut cazul unui PCB multistrat cu straturi groase pe railurile de alimentare (in asa ceva racirea prin conductie directa este mult ameliorata).

Mare parte din disipatie cam se face prin conductie prin zonele de lipire, deci daca se impune sa disipati puteri (spre 100mW si peste) probabil ca ar fi bine sa folositi insule extinse de lipire la ambele capete, incat sa disipe si ele din caldura... desi intr-un astfel de caz inseamna ca avem spatiu ->  probabil este mai simplu sa punem X rezistente in paralel, de o valoare de X ori mai mare decat cea specificata, puterea suportata fiind de X ori mai mare.

 

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Am o placa de alimentare de la un tv plasma LG42PJ350ZA.Cod placa EAY60912401.Pe aceasta placa am gasit mai multe rezistoare smd devalorizati.Exemplu;6203,masurat cu multimetru digital =521.6 Kohm.   

Dimensiuni masurate aproximativ,cu subler digital=lungime 2mm ,latime 1.25mm si grosime 0.8mm.Am vazut la un magazin  ca se vand dupa alte coduri.Adica 0402,0603,0805,1206,2010,2512.Am inteles ce reprezinta aceste coduri.In cazul prezentat,nu stiu din care categorie sa cumpar,pentru a repara sursa.Multumesc.

Link spre comentariu
13 minutes ago, doban said:

0402,0603,0805,1206,2010,2512

Astea sunt codurile ce descriu capsula ( dimensiunile ei ), iar codul gasit de tine pe rezistenta aia exemplificata ( 6203 ) este codul ce reprezinta valoarea, adica 620k/1%.

In cazul tau dimensiunile masurate sugereaza o capsula 0805, deci din asta trebui sa cumperi.

Daca padurile permit, n-ar strica sa urci la 1206.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări