Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Craciunul si pesta porcina


Postări Recomandate

Din ce a povestit domnul GEO 53 BN, care a vazut cu ochii dansului cum s-au imbolnavit porcii (in cotet, la izolare totala), am tras concluzia ca virusul este transmis de tantari, nu de ciori, vulpi si de alte animalute. Cand am spus ca in domeniul medicinei veterinare lucreaza mai multi boi (si vaci) n-am gresit. Si in guvern tot din astia avem. Multi taranoi, care au crescut fara carti in casa si cu mentalitate de inapoiati.

Editat de VAX
Link spre comentariu
1 hour ago, franzm said:

De unde au luat tântarii virusurile si cam ce distanta parcurge un tântar?

 

Tantarii sunt luati de vant si dusi zeci de kilometri (nu platesc biletul "la avion"). Iar virusurile le iau de la porcii bolnavi.

 

La oameni tantarii transmit HPV, care duce la aparitia papiloamelor si ulterior a cancerului (colon, col uterin, etc). La inceputul decadei 2000 toti din familia mea (eu, nevasta, copilul) ne-am pomenit cu papiloame pe corp. Sotia a facut cancer de col uterin (operata in 2011 si acum pare vindecata), eu sunt cu probleme si baiatul a avut mai multe papiloame pe corp care au fost extirpate (arse) la dermatolog. Si mama a facut cancer de colon si a murit in urma cu patru ani. De la virusul HPV. Ea locuia la un kilometru distanta de mine si nu avea cum sa ia virusul prin contact cu noi, ci tot de la tantari. Atunci a fost epidemie cu HPV.

Link spre comentariu

Pai daca taie unul acum un porc si a circulat afisul ala prin tot satul, cine mai cumpara carnea de la porcul ala? Toti sunt suspiciosi si vor cumpara carne de la supermarket ca acolo pentru carnea expusa la vanzare are un sul intreg (de hartie igienica) plin cu stampile si verificari. 

Sigur vor apare si buni samariteni care vor cumpara la momentul potrivit porci la preturi derizorii (vanzatorii le vor pupa si mana ca i-au scapat de pacoste). 

Eu ma asteptam sa imi spui: nea X-ulescu a impartit hartiile alea prin sat. Satul este mic, nu misca nimic fara ca satenii sa nu stie. Si apoi il luai la intrebari "pierdut" pe individ (mai langa un paharel)si aflai exact ce si cum stau treburile. La bautura se scapa tot omul. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

nu e chiar 100% minciuna afisul ala.

la 59 grade virusul moare in 24 ore, iar la 60 grade moare in 10 ore.

la 90 grade moare in 5 minute dar este nevoie de o oala de presiune de calitate (izolata termic mai ales in partea de sus) pentru ca tot lichidul din vas sa atinga 90 grade.

Prin gatit intr-o oala obisnuita la foc mare, este nevoie ca carnea sa fie fiarta cel putin 10 ore pentru-ca virusul sa moara.

Prin afumare si sarare virusul nu moare.  Frigul face ca virusul sa ramana viu pentru o perioada de timp mult mai mare.

Omul nu este afectat de virus, dar in schimb poate deveni cel mai bun raspandac. Mult mai bun decat animalele salbatice.

Normal ar trebui ca sa se faca o zona de carantina cu o raza de cativa kilometri in jurul fiecarui focar. Nimic nu trebuie sa iasa din zona de carantina cel putin 6 luni. Nici oameni, nci animale, nici produse alimentare si nici un fel de masini. Altfel, pana in primavara, toata Romania o sa fie plina de focare de pesta porcina. O sa se intample exact ca in Cuba si Georgia cand s-au imbolnavit aproape toti porcii din tarile astea doua.

Partea proasta e ca daca se incearca omorarea virusului si nu se reuseste complet, virusul ramane la fel de contagios, dar in loc sa omoare procul in 6 - 12 zile, il va omora in 30 - 40 zile si e posibil ca unii porci chiar sa nu moara. Porcii care nu mor, devin purtatori pe viata ai virusului si raspandesc boala incontinuu. Din cauza asta, cand intr-o zona in care a fost un focar si se introduce porcusorul santinela, trebuie asteptat 40 zile pentru-ca sa fie sigur ca nu mai exista virus.

 

 

Link spre comentariu
1 hour ago, cimitavita said:

... dar este nevoie de o oala de presiune de calitate (izolata termic mai ales in partea de sus) pentru ca tot lichidul din vas sa atinga 90 grade.  ...

Sunteti in eroare, se vede ca ati chiulit de la orele de fizica. Cand un lichid ajunge la temperatura de fierbere (ex. oala cu carnea de porc), temperatura este aceeasi in toata masa lichidului si in vaporii rezultati, adica 100 grade Celsius.

 

Trebuie ca porcii sanatosi sa fie feriti de tantari (Inchisi undeva) pana trece urgia. Daca porcii nu ies din cotet si nu intra in contact cu alti porci bolnavi, singura explicatie logica a raspandirii bolii este transmiterea prin tantari. Asta in ipoteza in care oamenii nu iau si ei virusul dar nu fac boala si raman purtatori pentru un timp, pana sistemul imunitar elimina virusul din corp. 

Exista o boala la pasari produsa tot de virusuri, numita circoviroza. Pasarile au simptome foarte asemanatoare cu SIDA de la oameni, le pica sistemul imunitar si mor de infectii cu tot felul de bacterii. Oamenii infectati nu patesc nimic grav, doar ceva simptome usoare ca de gripa. In timpul asta gazduiesc virusul, dar sistemul imunitar il elimina rapid.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Acum 4 ore, cimitavita a spus:

nu e chiar 100% minciuna afisul ala.

la 59 grade virusul moare in 24 ore, iar la 60 grade moare in 10 ore.

la 90 grade moare in 5 minute dar este nevoie de o oala de presiune de calitate (izolata termic mai ales in partea de sus) pentru ca tot lichidul din vas sa atinga 90 grade.

Prin gatit intr-o oala obisnuita la foc mare, este nevoie ca carnea sa fie fiarta cel putin 10 ore pentru-ca virusul sa moara.

Prin afumare si sarare virusul nu moare.  Frigul face ca virusul sa ramana viu pentru o perioada de timp mult mai mare.

Omul nu este afectat de virus, dar in schimb poate deveni cel mai bun raspandac. Mult mai bun decat animalele salbatice.

Normal ar trebui ca sa se faca o zona de carantina cu o raza de cativa kilometri in jurul fiecarui focar. Nimic nu trebuie sa iasa din zona de carantina cel putin 6 luni. Nici oameni, nci animale, nici produse alimentare si nici un fel de masini. Altfel, pana in primavara, toata Romania o sa fie plina de focare de pesta porcina. O sa se intample exact ca in Cuba si Georgia cand s-au imbolnavit aproape toti porcii din tarile astea doua.

Partea proasta e ca daca se incearca omorarea virusului si nu se reuseste complet, virusul ramane la fel de contagios, dar in loc sa omoare procul in 6 - 12 zile, il va omora in 30 - 40 zile si e posibil ca unii porci chiar sa nu moara. Porcii care nu mor, devin purtatori pe viata ai virusului si raspandesc boala incontinuu. Din cauza asta, cand intr-o zona in care a fost un focar si se introduce porcusorul santinela, trebuie asteptat 40 zile pentru-ca sa fie sigur ca nu mai exista virus.

 

 

Parca n-as risca,facind experiente pe mine!

Link spre comentariu

Din pacate numarul focarelor creste . Iar zonele unde s - a eradicat , au fost declarate astfel ( sigure ) , la 24 de ore dupa incheierea " operatiunilor " . Fiind de buna credinta , nu contest verdictul . Personal , e o chestiune pur teoretica ,  ce mai consum ( in drastica scadere ... ) iau de la hipermarket . Oricum , nu se face nimic pentru prevenirea unei noi infestari . Efectivele vor fi reinnoite , traditia cresterii porcilor in gospodarii e mai puternica decat constitutia . Cu purcei de unde ? ... Repopularea ar trebui sa se intample dupa finalizarea cu succes a operatiunii , la nivel national . Si inlaturarea cauzelor care au dus la aparitie . Altfel , cred ca ne invartim in cerc . Am urmarit la TV o " potera " care curata o ulita , nu retin localitatea ... dar era dintr - o zona contaminata . Se striga pe la porti ... unde nu raspundea nimeni , se bifa ca locatarul nu este la domiciliu . Altii declarau ca nu ( mai ) au porci , i - au sacrificat ... sau n - au avut deloc , intr - o curte plina de cotete . Probabil ca masuri serioase se vor lua dupa ce toata harta va fi " rosie ". Sau nu ? ... Problema e mai serioasa decat pare . Ma rog , parere de forumist . Nu ne ramane decat sa asteptam .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 19 ore, DjLeco a spus:

Viorel, era mai mult ca o povestioara.

 

Tu, n-ai primit "povestioare" pe la scoala? :)

Lego, ai crescut si acum ești baiat mare , dacă ție îti plac poveștile de adormit copii este treaba ta , numai că poți deveni penibil la o anumită vârstă , dacă nu filtrezi dumele pe care le scrii .

Asteptam romanul autobiografic , scris de tine ,. frumos ar fi să scrii un capitol despre cele 600 .....600..800 ( in citeva luni nr a crescut de la 600 la 800 )  de femei avute de tine  .

Mult succes la scrierea romanului .

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări