Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Craciunul si pesta porcina

Postări Recomandate

Spunea un coleg ca,inainte de '89 nu se stia de pesta porcina.

Nu se stia acolo unde nu era si unde n-a fost epidemie. In '83 la noi in sat a fost epidemie de pesta porcina.  N-a venit nimeni sa omoare  porcii pentru a stopa raspindirea pestei. Tatalui meu, i-au murit doi porci in greutate de circa 50 de kg. La noi in sat n-a mai ramas in viata nici un porc,toti ,dar absolut toti porcii au murit. Toate pietele de animale ,din imprejurimi,unde de regula sa vindeau si se cumparau porci, au fost inchise timp de 5 sau 6 luni. Spunea tata ca a venit militianul din sat impreuna cu medicul veterinar si dupa ce, ultimul, a consultat porcii, i-a  spus ca acestia vor muri in cel mult doua zile. Spunea tata ca nu-i venea sa creada ca vor muri,vazindu-i ca maninca si ca sint aparent sanatosi. Dupa nici doua zile ,dimineata i-a gasit pe amindoi morti. Intrebat fiind ,ce poate face cu porcii morti,veterinarul i-a spus ca poate sa faca sapun din ei,altceva nimic. A sapat o groapa adinca in ograda si a aruncat porcii in ea si dupa ce i-a stropit cu var, a astupat groapa cu pamint. Tuturor celor care le-au murit porcii li s-au adus godaci(porci cu greutatea de peste 30 de kg) de la o crescatorie de porci din apropierea Zalaului.

Rideam cind imi spunea cit a ''umblat''(ocupat) dupa porcii primiti. Injura de mama focului cind vedea ca porcii arunca mincarea din troaca,si guitau toata ziua. Zicea tata : mă! numa bomboane nu le-am dat,incolo le-am dat de toate. A reusit ''performanta'' de ai aduce la greutatea de 80 de kg la sfirsitul lunii februarie,cind le-a pus cutitul la git.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Solutia nu este decat una . Ar trebui aplicata drastic , rapid , cu determinare si focalizata pe rezultat , nu ca sa se bifeze ca " s - a facut " , ca la asta avem expertiza relevanta . Asta , ca sa se mai salveze ceva , cat se poate . Daca ,  bineinteles , santem de acord ca exista maladia , si este periculoasa . Daca nu , viata merge inainte ... cu " porcarii ", sau fara , dar cu alte urmari . Ca parca santem obisnuiti ... Mai scade si guitzatul de Craciun ... Si aglomeratia de la UPU ( rachiul nu prea merge cu peste )  , colesterolul , si alte permanentze ale poporului roman . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
13 hours ago, doru3160 said:

Nu taranii fac asta ci intermediarii...aia invatati sa cumpere ieftin si sa vanda scump.Taranul nostru inca nu s-a spurcat la ''glume'' din astea.

Ba bine ca nu...taranii din Piata 16 februarie(Bucurestii Noi) cumpara sfecla rosie cu 1,6 lei de la Kaufland, si o revand in piata de mai sus cu 4 lei...

Link spre comentariu

E o vorba...fraier  e cel care da.Si aia nu mai sunt tarani in sensul in care-i cunoastem majoritatea. Nu am exclus niciodata posibilitatea ca  si din randul lor sa se desprinda ""comercianti'' care sa profite de vremuri.Insa daca o sa ai ocazia sa cunosti un astfel de ''taran'' o sa constati ca nu mai e familiarizat de mult cu munca la camp.

Link spre comentariu

Nu prea mai au acces taranii ( aia cu mainile negre si crapate ) in piete . Cel putin la mine in urbe ( ce am vazut eu ... ) . Zici ca esti la ( fostul ) schimb valutar ... strada de langa piata , mertzane ( multe cu volanul pe dreapta ) , ocupanti cu lanturi groase ( la gat ) , cu sclipirea pusa in valoare de tatuajele multicolore , si cefe la fel ( de groase ) ... salutati cu deferenta de politia comunitara , care umbla cu mana pe patul pistolului , sa nu apara cumva vreo batranica cu ceva zarzavat , mai patat ( din gradina ) , si nu de la depozitele autorizate , cu steaguri la poarta de zici ca esti la ONU ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Apropo de piete (e vb de Obor),traieste bine seful pietei ,am vazut cu ochii mei de cateva ori -era sa ma si iau de el totodata(doar am facut misto) ,se duce pe la orice taraba si ia pe de pomana ma rog e dreptu' lui ,nu!?

Daca nu ma uitam cu greata greturilor la el nu platea ,saraca femeie ii dadea ca de obicei fara bani,daca nu platea il filmam !:da

Sau aia care fac controale se duc se plang de orice ,omu saracu cedeaza ,si pleaca incarcati acasa ,asta in anul 2018!

Sa nu mai zic cat platesc pe luna oamenii astia (2000lei) .

Sa nu mai zic de traficul de acolo se laudau ca nu mai parcheaza nimeni langa piata si acum nu mai poti sa treci pe langa fosta Aversa de masini!

Link spre comentariu

Mai sant si prin Ploiesti ... dar mai pe la periferie . Ma mir ca n - a aflat Hollywood - ul , " baga " imediat fro' cateva cu Mad Max ... nu trebuia decat cel din rolul principal , restul actorilor sant pe pozitii ( zi si noapte ) , direct machiati si cu replicile la ei , nu trebuie nici o " dubla " . Poate doar ( niste ) dube ...ca alea de la proteste .

Link spre comentariu

Pai ''taranii'', mai sus pomeniti, cred ca-n viata lor nu s-au apropiat de uneltele agricole,de frica sa nu faca rîie de la ele sau mai stiu eu ce boala  ''incurabila''. Din astia-s pline pietele din toata tara.  Si prospera! Taranii cu miinile crapate, arsi de soare si vint, n-au loc la mesele ocupate de ''taranii'' cu lanturi groase de  ''haur'' la git, ''mertane si bemveurui''.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări