Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corector de ton RC4558

paulb

Postări Recomandate

Salutare, am si eu o problema cu un corector de ton stereo realizat cu rc4558. Corectorul de ton nu reactioneaza in niciun fel, nu regleaza bass-ul, nu regleaza inaltele si nici mediile.. regleaza doar volumul. L-am alimentat cu tensiune simpla(totusi am o banuiala ca se alimenteaza cu tensiune dubla 12-0-12). Ma poate ajuta cineva ? Nu reusesc sa ii dau de cap.. Am folosit pe volum potentiometru liniar si pe bass, medii si inalte potentiometru logaritmic. Las mai jos si schema originala (cu rezistente in pinul 1 si 7) si schema realizata de mine (cea cu 2 condensatoare in pinul 1 si 7). Multumesc mult!444.png.18b4c4c63f246c5b9820876fd85ee1b6.png4558.jpg.960203815cb828cf9ad85134a6eed485.jpg

20067eb6cd.jpg

3afdca79de.jpg

Editat de paulb
Link spre comentariu

Schema se alimenteaza la tensiune simpla...cel putin 12V....divizorul rezistiv din pinul 3 si 5, acele 2 rezistente de 10k dovedesc acest lucru....mai verificati o data schema realizata practic....lasati maxim 10cm de fir la legaturile potentiometrilor...ce aveti acolo este exagerat!....repet ,undeva dvs ati facut o greseala ,schema este functionala....

Link spre comentariu
Acum 1 minut, flomar60 a spus:

Schema se alimenteaza la tensiune simpla...cel putin 12V....divizorul rezistiv din pinul 3 si 5, acele 2 rezistente de 10k dovedesc acest lucru....mai verificati o data schema realizata practic....lasati maxim 10cm de fir la legaturile potentiometrilor...ce aveti acolo este exagerat!....repet ,undeva dvs ati facut o greseala ,schema este functionala....

Am uitat sa precizez ca se aude mai incet amplificatorul atunci cand folosesc corectorul de ton, se aude mai tare fara corector... nici asta nu-mi explic... O sa urmez sfaturile dvs. Multumesc

Link spre comentariu
7 hours ago, paulb said:

Am folosit pe volum potentiometru liniar si pe bass, medii si inalte potentiometru logaritmic. 

O remarca....bine, nu din cauza asta nu functioneza corectorul, dar de regula pentru volum se foloseste potentiometru logaritmic iar pentru bas, medii, inalte, potentiometri liniari.

Editat de George
Link spre comentariu

Se aude cu nivel mai mic fiindcă reacția negativă este foarte puternică.Pentru compensare e necesar un etaj amplificator înaintea corectorului.Sînt de părere să alimentezi simetric și intrările neinversoare direct la gnd cu conzi pe OUT.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Am reproiectat 2 cablaje (proiectate diferit), le-am refacut cu piese noi si exact aceeasi problema. Daca vrea cineva sa faca corector de ton cu 4558, mai bine sa NU se apuce. E cel mai jalnic integrat pe care l-am intalnit. Le arunc la gunoi. 

Editat de paulb
Link spre comentariu

Am testat si eu ceva corectoare cu citiva ani in urma dar  nu au fost probleme. Am  facut  acum pentru proba cu TL072 si functioneaza  bine.  Imi plac mult cele preluate de la rusi.

corector de ton.jpg

schema corector de ton.jpg

Link spre comentariu
Acum 3 ore, paulb a spus:

Am reproiectat 2 cablaje (proiectate diferit), le-am refacut cu piese noi si exact aceeasi problema. Daca vrea cineva sa faca corector de ton cu 4558, mai bine sa NU se apuce. E cel mai jalnic integrat pe care l-am intalnit. Le arunc la gunoi. 

Se poate sa fi ramas aceesi problema tehnologica.

Am lucrat si cu 4558 si nu mi-au facut probleme.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări