Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce sare diferentialul la conectarea unui bec intre nul si PE ?


Postări Recomandate

Cum spune si titlul as fi interesat sa stiu din ce cauza decupleaza un diferential la conectarea unui consumator intre nul si impamantare. Am avut o discutie cu un coleg la munca despre diferentiale si el mi-a spus ca trebuie sa decupleze si la atingerea nulului. Eu sunt de parere ca nu ar trebui.

Si ca sa ma conving, cand am ajuns acasa am insirat pe masa un diferential de 10 mA , firele necesare si o lampa cu led-uri de 4W. Am conectat lampa intre nul si impamantare ( impamantarea care o am este legata din tabloul de distribuitie metalic la un tarus de 2,4m ) si nu a sarit. Am conectat lampa si intre faza si impamantare si mi-a decuplat diferentialul de pe masa (de 10mA) si cel din tablou (30mA). Am mai facut un test si pe langa cele 2 diferentiale, a mai sarit si cel de la bransament. 

Azi am mai intrebat cateva persoane si mi-au spus ca este posibil ca la coleg sa existe un consumator care ar fi defect. Problema e ca el spune ca a facut teste in 2 locatii diferite. In fine, dupa raspunsurile celorlalti, am refacut testul, dar acum am luat un transformator cu mediana (mai precis de tv Sport). Am legat aceeasi lampa cu led-uri intre nul si impamantare si nu a decuplat nimic. Am legat din nou lampa intre mediana si impamantare si a decuplat diferentialul de pe masa si cel din tablou. La faza nu mai avea rost sa fac vreun test pentru ca deja aveam rezultatul. 

 

In final, ce se intampla? 

 

 

Link spre comentariu

Siguranta diferentiala are un singur rost....sa sesizeze diferenta dintre curentul care circula pe faza si curentul care se intoarce pe neutru(nul)....in sistem monofazat si in conditii normale curentul de faza este identic cu cel de pe nulul de lucru-adica cel trecut prin siguranta diferentiala!...cu alte cuvinte-teoretic!- curentul care pleaca de la faza spre consumator,iese din consumator si se intoarce la sursa prin firul de nul...vorbim la nivel conventional...daca valoarea curentului de intoarcere pe nul nu este identica-in plaja de lucru a sigurantei adica 10mA,30mA,300mA,etc.,atunci siguranta declansaza....din acest motiv exista nulul de protectie-care nu este trecut prin siguranta si este trimis direct la carcasa metalica a consumatorului-acolo unde este cazul!- si,de asemenea,priza de pamant cu rol principal de a egaliza potentialul de scurgere la pamant....conectarea unui consumator la faza si priza de pamant permite realizarea unei 'diferente' intre curentul care este cerut din faza si curentul care se intoarce la nulul de lucru fapt care este sesizat de diferential si are o singura consecinta-declansarea instantanee,cu o alta consecinta extrem de importanta pt. noi-protectia la electrocutare!

Spor!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
10 hours ago, kzr66 said:

BPMU -ul e pt. protectia oricarei persoane , scurt : nu apuci sa te curentezi , ca se si decupleaza . Acest lucru au ancercat , cei de mai sus , cu multa bunavointa ati explica , in termeni tehnici .

 

Nici gand. BMPM-ul sau BMPT-ul au diferentiala montata pentru a limita furtul de curent din retea.  Nu spun cum se facea asta in trecut ca poate le dau idei unora cu bransamente si contoare vechi. Diferentiala din BMP este de 300mA si nu aduce nici o protectie persoanei la electrocutare.

Pentru protectia unei persoane lucrurile sunt mult mai complicate decat crede majoritatea populatiei fara studii in domeniu. Nici o diferentiala nu te poate scapa garantat de moarte prin electrocutare.

La o persoana adulta, curentul care intrerupe inima sa bata e in jur de 7mA (prin inima) ,dar valoarea poate fi si mai mica pentru acelasi rezultat, in functie de rezistenta organismului fiecaruia. Daca atingi faza cu mana stanga e mai periculos decat cu mana dreapta, deoarece este mai scurt circuitul catre inima. O diferentiala de 30mA te poate salva, dar depinde de foarte multe alte aspecte. Eu folosesc diferentiale de 10mA la bai, masini de spalat sau centrale termice, dar nu as testa sa vad ca ma poate proteja sa nu. DIferentialele se terseaza cu instrumente dedicate, nu cu rezistente/becuri sau alte minuni.

Editat de djlove
Link spre comentariu
Acum 10 ore, kzr66 a spus:

BPMU -ul e pt. protectia oricarei persoane , scurt : nu apuci sa te curentezi , ca se si decupleaza . Acest lucru au ancercat , cei de mai sus , cu multa bunavointa ati explica , in termeni tehnici .

Au facut ei pentru protectia persoanelor dar eu cred ca scopul RENEL-ului a fost sa nu poti fura curent!

 

 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, djlove a spus:

Nici o diferentiala nu te poate scapa garantat de moarte prin electrocutare.

Așa cum nici airbag-ul și centura de siguranță nu te scapă garantat dar îți oferă o sansa.

@kzr66 apuci sa te curentezi și cu diferențialul dar nu riști să te găsească cineva rânjind langa fire. 

Personal am fost "salvat" de diferențial 30mA așa că nu este doar un moft. E adevărat că diferențiala nu a fost inventata pentru ca utilizatorul "sa se curentezi la discreție".

Am și tester RCD in cazul in care nu mă încred în  butonul de test al disjunctorului sau vreau sa verific timpul de declanșare.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Ion_Bumbu a spus:

Pe ala de 30mA nici nu apuci sa`l simti si sare, asta pe probat nu pe auzite... :d

Bineinteles ca sare :rade:

Diferentialele sunt evoluția firească a noțiunii de " siguranta electrică "

Protecția contra electrocutarii e indiscutabilă, chiar dacă simți (sau nu) o scurta ciupitura.

Timpul expunerii la curent e mai important decât valoarea curentului in sine.

 

Eu le-as impune prin lege (normative) macar la circuitele ce alimentează boilere electrice, masini de spălat și orice alt aparat cu carcasa metalică.

Link spre comentariu

Simți o ciupitura serioasa chiar daca timpul până la declanșare  e destul de mic, tot pe testate dar depinde și de simțirea fiecăruia.

Testare diferentiala Merlin Gerin IΔ 30mA timp de declanșare 49.2ms, o folosesc la alimentare diferitelor aparate prin care-mi bag deștele.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Da, asa`i, in esenta depinde mult de umiditatea epidermei si daca trenspiri usor.

Eu am norocul sa am o piele uscata si sa nu prea transpir.

Ca urmare rezist bine la curent electric, bineinteles luind cel putin 3 masuri de protectie cind lucrez "live" :

incaltaminte izolanta, lucrat doar cu dreapta si bineinteles macar ochelari.

Nu prea`l simt diferentialul, poate m`am obisnuit! :d

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Îmi cer scuze că resusciteze un subiect de acum un an dar are oarecum legătură cu ce afirmam mai sus.

 

Spuneam așa cu doar o postare mai sus:

"Simți o ciupitura serioasa chiar daca timpul până la declanșare  e destul de mic, tot pe testate dar depinde și de simțirea fiecăruia."

 

Ieri am cumpărat un RCBO A9D05616 C16 (curba B nu aveau) la Id 10mA tip A (la 30mA aveau doar AC). Mi-am zis că e perfect și de 10mA deoarece îl folosesc la masa de lucru pentru inlocuirea vechiul merlin RCCB de 30mA tip AC.

 

Acum urmează "testul prostului":

Am conectat RCBO-ul la rețeaua electrică corespunzător, adică N la nul și borna 1 la fază și am făcut câteva declanșări cu butonul TEST (totul ok). Am conectat pe ieșirea diferențialului (borna 2 adică faza) doua rezistoare serie 10K+10Kohmi și le-am "trimis" de câteva ori spre o așa zis împământare pentru a acționaa protectia (totul ok). Curentul măsurat prin grupul de rezistoare este intre 10.9 și 11.7mA și la fiecare "conectare" la inpamantare a declanșat protecția.

Mi-am luat inima-n dinți și am pus o mana pe firul de la împământarea și pe capătul grupuri de rezistoare.

Ce se putea întâmpla?

Știam din experiențele anterior, voite sau nu, că la 30mA pentru câteva zeci de ms o să mă scuture bine dar după declanșează.

Eee "surpriză" mare mi-a fost când m-a scuturat de m-am kkt pe mine și nu a declanșat. Am rămas prost dar e bine că am rămas.

 

Dacă îmi puteți spune ce am greșit, deoarece protectia nu a declanșat, aștept cu interes un răspuns.

Probabil o să spuneți că prin mine + grupul serie a trecut un curent sub 10mA. Perfect adevărat dar e clar că și la <10mA te scutură serios și nu știu cât e de safe pentru cineva cu probleme.

Greșeală cred că a fost fix grupul de rezistoare ales deoarece astfel am limitat curentul prin mine sub valoare diferențialului.

 

Așa că atunci când o să-mi zică cineva că pin RCCB/RCBO nu te scutură o să-l invite sa testeze singur.

La întrebarea cu "diferentialul" îți salvează viața o să răspund: depinde de norocul tau.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

..doua rezistoare serie 10K+10Kohmi și le-am "trimis" de câteva ori spre o așa zis împământare pentru a acționaa protectia (totul ok) ,

 

,apoi rezistenta corpului dv insumata cu a grupului de rezistente au limitat un curent sub limita de declansare dar destul de periculos la expunere mare in timp chiar letal daca inima este prinsa pe picior gresit ,

,oricum teste in care va incredintati viata unui dispozitiv cat de bun este el nu se fac ,

Editat de danys
Link spre comentariu

Mulțumesc pentru răspuns.

Deci am făcut o greșeală mai mare ca mine fix din dorința de a mă "proteja" cumva la un curent prea mare.

Curaj să bag ghiara direct pe fază și pe nu prea am, chiar dacă diferențialul o să-și facă treaba.

 

Știam de la început că testul e unul cu risc și total prostesc! Nimeni nu trebuie să testeze pe vietăți / oameni așa ceva daca nu "o caută cu lumânarea".

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări