Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor filtre cuart

radu42

Postări Recomandate

1 hour ago, ndor said:

Daca nici pe ce spune fabricantul nu mai poti pune baza ....

Pe de alta parte , ca sa masori tot ce bagi in diverse montaje si tot ce-ti cade in mana , pe principiul ca daca a gresit ala din fabrica , nu-ti ajunge o hala de echipamente si aparatura de masura.

Si ...poate, dupa ce ajungi sa le masori pe toate , constati ca din viata ta a mai ramas foarte putin  plus ca ai uitat de ce te-ai apucat sa masori toate alea !!

Nu se pune problema sa masori componentele la productia de serie. Dar daca construiesti unicate sau ceva cu caracter experimental, atunci trebuie sa stii sigur pe ce te bazezi. Eu de cand am lucrat numai cu componente testate, n-am mai avut probleme cu montajele. 

Iar la ferite dispersia parametrilor este mare, pentru ca difera putin compozitia lor, de la un lot la altul.

Link spre comentariu
54 minutes ago, Marele Savant said:

Moi aussi, dar cei mai multi final de emisie am avut Motorola! imi placea cu suna numele producatorului! Un criteriu destul de stiintific, cred!

violet doar, cele verzi lucra undeva mai jos, sub suta de mhz.

Ce superferite sunt astea ? Ca eu caut de multa vreme o ferita binoculara care sa urce la 150MHz, pentru un trafo de curent la un impedantmetru RF-IV. Din graficele date de marile firme, n-am vazut multe ferite care sa sara de 60 MHz. Sa lucreze cinstit, nu sa se afle in treaba acolo.

Link spre comentariu

Referitor la ferite, ca radioamator imi cadeau in mina diverse binoculare si toturi, bineinteles fara pasaport tehnic.

Urmarea era ca le faceam prima data un acordat pe undeva 3-6Mhz, determinam asa Q-ul si Al-ul.

Urmarea era ca faceam un traf 1:1 si vedeam cit acopera si cum in frecventa pe 50Ω.

La cele de putere era alt test simplu de tot, il bagam firul dintre anod si filtrul Π pe la 400 W / 28MHz si daca raminea rece dupa 1 min era bun de trafo balun sau alta adaptare de putere.

Erau binoculare de frecventa inalta la adaptoarele de 300/75Ω de la Tv, cred ca la Orion erau.

La Rubin 102 in blocul de radio erau 4 toruri de calitate buna pentru mixere

59 minutes ago, VAX said:

Ce superferite sunt astea ? Ca eu caut de multa vreme o ferita binoculara care sa urce la 150MHz, pentru un trafo de curent la un impedantmetru RF-IV. Din graficele date de marile firme, n-am vazut multe ferite care sa sara de 60 MHz. Sa lucreze cinstit, nu sa se afle in treaba acolo.

Desfaci un mixer gen SRA 1 si gasesti 2 bucati numai bune.

Binoculare taiate, usor de bobinat.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Se mai gasesc binoculare bune prin distribuitoare CATV mai vechi ... " tin " lejer banda FIF . Ma rog , sant oarecum mai mici ca dimensiuni . Si prin spliterele vechi de calitate , cu mufe aurite , se mai gaseste cate ceva ...

P.S. - pacat de SRA-1 sa fie macelarit ... E mai valoros pentru destinatia de mixer , pe care o indeplineste cu brio .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Corect, era exemplu ca se gasesc ferite ce trec de 400MHz doar trebuie sa stii unde sa le cauti.

Pentru benzi mai inguste de frecventa asa merg de bine 3 fire torsadate...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, gauss a spus:

Se mai gasesc binoculare bune prin distribuitoare CATV mai vechi ... " tin " lejer banda FIF . Ma rog , sant oarecum mai mici ca dimensiuni . Si prin spliterele vechi de calitate , cu mufe aurite , se mai gaseste cate ceva ...

P.S. - pacat de SRA-1 sa fie macelarit ... E mai valoros pentru destinatia de mixer , pe care o indeplineste cu brio .

si cele mai noi tot cu ferite sint, dar sint foarte mici, nu intra prea multe spire. Apropo, mie tot nu-mi intra faptul ca diverse distribuitoare profesionale au indicat domeniul de lucru 5-2000 Mhz, presupun ca pentru cea mai mare parte a domeniul, ferita serveste doar ca suport pentru spire, transformatoarele respective putind fi considerate ca realizate in aer! dar, practic lucrau, aveam distribuitoare de satelit la care aveam conectate cite 7 receptoare iar o iesire se ducea in alt D8!

Link spre comentariu

Probabil ca da ... Eu am recuperat binoculare din niste chestii din anii '90 , la inceputuri ... cand erau pe cablu 12 - 20 de programe in FIF ... nici macar hyperband . Am sa caut , mai am cateva cablaje . Serveau ca distribuitoare de etaj ... 4 iesiri , in loc de splitere . Mergeau bine ... atenuare mica . Erau ( iesirile ) simetrice , nu ca cele cu atenuari progresive , pentru lungimi diferite cablu abonat ( cablu scurt , atenuare mare ) . La 2 GHz , cred ca e suficient apropierea spirelor . Daca mai lucreaza ( un pic ) si ferita ... si mai bine . Desi , personal nu cred . Ma rog , n - am mai " vazut " ( butonat si surubarit ) echipamente CATV de 20 de ani . Acum , de cand si internetul si telefonia pe aceeasi sarma , eventual fibra optica ... plus TV digitala HD si ceva radio , lucrurile s - or mai fi ( sigur ) schimbat . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Corect, era exemplu ca se gasesc ferite ce trec de 400MHz doar trebuie sa stii unde sa le cauti.

Pentru benzi mai inguste de frecventa asa merg de bine 3 fire torsadate...

Trec de 400 MHz, dar cat este permeabilitatea magnetica relativa ? Mie imi trebuie pentru trafo de curent, sa asigure un cuplaj de minim 99% intre primar si secundar.

Link spre comentariu

Pentru cine este interesat dau schema propusa pentru testarea feritelor.

TESTARE_FERITE.jpg.e8f2f027708e03ae1a90c3a4f6821940.jpg

Se poate renunta la partea cu Q2 si Q3 daca dispuneti de o sonda activa cu Ci<2pF. Sarcina Rs este intrarea Y a unui osciloscop de banda larga (Fmax>150MHz).

Tranzistorul Q1 injecteaza in bobina cu miez de ferita curent continuu reglabil cu R2, peste care se suprapune o componenta sinusoidala a carei amplitudine este determinata de tensiunea din generator si de R1. Componenta alternativa a curentului trebuie sa nu depaseasca 1/10 din cea de curent continuu. 

Schema am gandit-o initial pentru determinarea curentului continuu maxim suportat de o bobina cu miez de ferita, limitarea fiind determinata de intrarea in saturatie a miezului magnetic. In acest caz se aplica la intrarea circuitului tensiune alternativa din generator, cu frecventa dorita. Pe osciloscop se vizualizeaza ce apare pe bobina, dar trebuie ca tensiunea sa nu fie prea mare (adica < 2V varf la varf), sa nu intre tranzistorul Q1 in limitare. Aceasta valoare se regleaza din generatorul RF (presupunand ca are aceasta posibilitate). Se modifica curentul continuu cu potentiometrul R2 si se studiaza cum variaza tensiunea RF de pe bobina. Daca la o valoare a curentului tensiunea RF de pe bobina incepe sa scada (adica scade inductata), inseamna ca ferita intra in saturatie magnetica. Valorile rezistoarelor sunt orientative, se pot modifica in functie de valoarea maxima a curentului continuu. La curenti de zeci sau sute de mA se inlocuieste Q1 cu un tranzistor (RF) de putere medie sau mare. Consecinta negativa este capacitatea de colector mare, care face sa apara rezonanta cu bobina. Se coboara frecventa de lucru sub cea de rezonanta.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Pentru masurarea cinstita a bobinelor (L si Q) se pot utiliza si puntile de curent alternativ, care permit determinarea componentei active (rezistenta de pierderi) si celei reactive (inductanta). 

https://www.electrical4u.com/maxwell-bridge-inductance-capacitance-bridge/

"Disadvantages of Maxwell's Bridge
1. The variable standard capacitor is very expensive.

2. The bridge is limited to measurement of low quality coils (1 < Q < 10) and it is also unsuitable for low value of Q (i.e. Q < 1) from this we conclude that a Maxwell bridge is used suitable only for medium Q coils.

The above all limitations are overcome by the modified bridge which is known as Hey's bridge which does not use an electrical resistance in parallel with the capacitor."

"Disadvantages of Hay’s Bridge
The only disadvantage of this type of bridge is that it is not suitable for the measurement of the coil having the quality factor less than 10 ohms."

https://www.youtube.com/results?search_query=Hay's+Bridge

Link spre comentariu

Disadvantages of Hay’s Bridge
The only disadvantage of this type of bridge is that it is not suitable for the measurement of the coil having the quality factor less than 10 ohms."

Ce ne loveste astia din Occident(ul) putred si corupt ... Aveti dreptate sa nu ne ploconim la ei , mama lor de exploatatori . Vrea sa modifice electrotehnica , electrodinamica , radiotehnica si alte alea ... noaptea , ca hotzii ! Da' nu le iese ... ca sunt(em)  vigilent(i) . Parca ( demult ... ) factorul de calitate Q era adimensional ...acu' s - a schimbat ! L - a corupt si pe Ohm ... , grup infractional organizat ! I - am prins cu propriile mincini , s - a incurcat in ele ... Deja am inaintat un denunt la DNA(cademica)  , sa vina sa - i ia  !
" In physics and engineering the quality factor or Q factor is a dimensionless parameter "

https://en.wikipedia.org/wiki/Q_factor

https://en.wikipedia.org/wiki/Dimensionless_quantity

Acesta este un pamflet si o alegorie , sper ca ( nu ) stiti de gluma ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări