Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa variabila stabilizata 0-30V 6,7A

mihai 7

Postări Recomandate

Dacă tranzistoarele sint semnificativ mai fierbinți decit radiatorul imediat lingă tranzistoare atunci ai probleme mari cu transferul de căldură între tranzistori și radiator. 

La un tranzistor bine cuplat termic cu radiatorul nu trebuie sa ai o rezistenta termica de contact mai mare de 0.5-0.7 grade K/w. La 10W disipati nu trebuie sa ai o diferență mai mare de 5-7grade, aproape imperceptibil la mina. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, mihai 7 a spus:

...am înlocuit izolaţia de cauciuc siliconic cu una de mica la încă un tranzistor, şi acesta din urmă nu se mai încălzeşte la fel de tare,

Iata cum... 

Acum ca ai doi tranzistori cu mica si temperatura nu e identica, poti merge mai departe.Masori curentii prin fiecare si vezi din ce cauza sunt diferiti.Mai mult ca sigur tranzistorii nu i-ai imperecheat, deci sigur  au caracteristici diferite.Te poti juca din periferice, sau schimbi tranzistorul, si asta o faci doar daca te deranjeaza foarte tare aceasta diferenta de temperatura.Tu stii ce ai acolo.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Mai da niște detalii. 

Care este schema? LM317 care pilotează 3 (4) tranzistori ce au rezistente în emitor? Cit sint rezistentele? 

Pasta siliconica ai folosit? Și dacă da de care și în ce cantitate? 

Link spre comentariu

Vezi cat de precis poti masura rezistentele din emitori (puntea mea nu masoara sub 1 ohm, asa ca rez mai mici le masor prin inserierea cu 1-5 ohmi) si apoi caderile de tensiune pe ele. Dureaza 5 minute si nu mai stam sa ne imaginam daca de vina este izolatia.

Link spre comentariu

Este vorba de schema regulatorului domnului Marian, cu LM317 + 4*TIP36C. Da, am folosit pastă termoconductoare, din abundenţă, fabricată în China. Rezistenţele sunt de 0R33. Le-am măsurat, scăzând rezistenţa cordoanelor de legătură ale multimetrului, şi am obţinut următoarele valori: 0R2; 0R4; 0R3 şi 0R4 (tranzistorul care era mai rece decât ceilalţi are în emitor o rezistenţă de 0R4).

Link spre comentariu

Ataşez aici şi o poză cu radiatorul, format din mai multe radiatoare mai mici, montate pe o foaie de tabla, cu pasta siliconica.  Săgeata notată cu 1 indică tranzistorul care este mai rece, iar cu 2 am notat unul din cei doi tranzistori care se încinde (tranzistorii din partea dreaptă sunt montaţi cu mica şi acum sunt amândoi mai reci, iar cei din stânga sunt izolaţi cu cauciuc siliconic şi se încind ).

Fotografie0006 (copie).jpg

Fotografie0010_copie.jpg

Link spre comentariu

Pasta siliconica trebuie folosita în cantitate cit mai mica nu "din abundenta" pt ca în cantitate mare mai mult rău face. 

Schimba rezistentele între ele sa vezi dacă se încălzește mai tare un alt tranzistor. 

Măsurarea rezistentelor de valoare mica, sub 10ohm cu multimetre obișnuite este pierdere de timp. Nu vei obține rezultate coerente prin aceasta măsurătoare. Pt măsurarea lor se pot folosi doar metode indirecte de masura pt măsurători corecte, sau multimetre mai speciale. 

Pune la toate tranzistoarele foita de mica și pasta siliconica, pe ambele părți ale foitei, în cantitate mica astfel incit la presare puternica și miscare ușoară laterala sa se vadă cum iese puțin pe lingă tranzistor. 

Padurile siliconice de izolare sint bune doar la componentele care nu disipa puteri foarte mari. 

Link spre comentariu

Schimbati tranzistorul 1 cu tranzistorul 2 (intre ei) fara nicio alta modificare. Refaceti testul si vedeti care se incinge mai tare.
Pe radiatorul de jos, trazistorii sunt montati pe lamelele lui nu pe baza. 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Bună seara. Revin după ceva timp de la realizarea sursei stabilizate realizate de domnul Marian prezentată şi prezentată aici: https://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/?page=24&tab=comments#comment-1661969

În urma testelor făcute asupra ei, am încercat un scurtcircuit între bornele de ieşire, dar rezultatul a fost arderea unuia dintre tranzistorii finali TIP 36C. Sursa este prezentată ca având protecţie la scurtcircuit, ce s-a întâmplat? Menţionez că radiatorul nu s-a incălzit, nici tranzistorii nu s-au încălzit prea tare. Mulţumesc.

Link spre comentariu

Ai făcut-o prea bine! Ai avut rezistente parazite prea mici iar spike-ul de curent apărut, pina sa se activeze protecția, a scos tranzistorii din SOA, asta dacă nu ai greșit și tu ceva pe la realizarea ei. 

Link spre comentariu
On 11/29/2018 at 9:35 PM, mihai 7 said:

LM317 + 4*TIP36C

Nu mai stiu daca s-a mai discutat sau nu asta insa schema mea are 6xTIP36C, si provin de la TME ( asta in ideea ca poate ai tai provin de la mivarom ).

Nu mai stiu nici daca ai facut sau nu modificari in schema ( nu ma apuc sa recitesc 9 pagini de topic ), dar cu doar 4 tranzistori ridici pragul interventiei protectiei pentru fiecare tranzistor in parte ( presupunand schema nemodificata ). Sigur, exista totusi generatorul ala cu diodele, dar pierzi pragul mai mic asigurat de limitare, si implicit din redundanta.

PS: Testul de scurt este printre ultimele ce se face pe un regulator.

32 minutes ago, sesebe said:

Ai făcut-o prea bine! Ai avut rezistente parazite prea mici iar spike-ul de curent apărut, pina sa se activeze protecția, a scos tranzistorii din SOA

Asta e cu directie sau cum? :rade:

Link spre comentariu

Singura modificare din schemă este folosirea unui transformator de 6.7 A, de aceea am folosit doar 4 Tip36C. Este adevărat, piesele nu sunt de calitate ridicată, dar care ar mai putea să fie cauza fenomenului?

Editat de mihai 7
text incomplet
Link spre comentariu

Dacă există mici variaţii ale tensiunii cu un consumator conecta, este in regulă? Adică de la 24 V scade la 23.7 V, consumatorul având 100W, sau de la 12 V la 11.9V, cu un consumator de 20 W. Este relevant pentru problema prezentată mai sus?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări