mihai 7 Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) La 05.11.2018 la 20:38, mihai 7 a spus: pe eticheta transformatorului folosit de mine este trecută o tensiune nominala de 24 V, la măsurare indicând 26 V. Mi-aţi spus mai sus că nu este nevoie de LM 317 HVT, respectiv că pot folosi LM 317 simplu şi că voi obţine maxim 24-25 V cc. Sufixul este în regulă, având în vedere parametrii transformatorului, dar a intervenit anomalia discutată mai sus, de creştere a tensiunii. Pe mine mă interesează dacă anomalia a putut defecta integratul, tranformatorul în sine nu ar fi trebuit să-l afecteze (după câte am înţeles). Dar dacă nu se poate găsi răspuns la întrebare altfel, o să verific integratul. P.S.: Cum pot măsura integratul mai rapid? Editat Noiembrie 7, 2018 de mihai 7 nelămurire suplimentară 1 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Daca LM-ul tau a vazut 50V e distrus. Pune unul cu terminatia HV sau HVT. Daca-l puneai de la bun inceput cu aceasta terminatie(asa este si trecut pe schema), nu se mai dezbatea problema celor 50V, dupa cum spunea si domnul @Marian exista un mic consum pe pozitiva si pe negativa care impiedica "dublarea" tensiunii de alimentare. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) 9 minutes ago, mihai 7 said: Cum pot măsura integratul mai rapid? Pui rezistenta sugerata pe ramura principala ( pe conzii mari ) si masori tensiunea de iesire, daca se regleaza, regulatorul e ok, daca nu...nu. Sau poti masura cu multimetrul dat pe dioda, intre pinii Vin si Vout, daca gasesti comportament de dioda ar trebui sa fi scapat, daca nu atunci... Metoda cu masuratul pe dioda se bazeaza pe strapungerea tranzistorului serie din integrat, nu este insa sigura pentru ca pot sa se defecteze si altele inauntru. Deci rezistenta la bornele conzilor mari, si alimentezi si masori iesirea, mai simplu nu exista. PS: Nu-i vina lui Mihai cu HVT, asta eu mi-o asum pentru ca omul a intrebat de treaba asta iar eu am zis ca la acea alimentare n-ar trebui, neanticipand problema asta de pe alimentare. Editat Noiembrie 7, 2018 de Marian Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) 12 minutes ago, mihai 7 said: Sufixul este în regulă, având în vedere parametrii transformatorului, dar a intervenit anomalia discutată mai sus, de creştere a tensiunii. Pe mine mă interesează dacă anomalia a putut defecta integratul, tranformatorul în sine nu ar fi trebuit să-l afecteze (după câte am înţeles). Dar dacă nu se poate găsi răspuns la întrebare altfel, o să verific integratul. P.S.: Cum pot măsura integratul mai rapid? Pai daca este in regula , spor ! Daca vrei rapiditate la masurarea integratului , incearca cu un multimetru conectat pe scala de masurat semiconductori . Sau pe ohmi ... ambele sant semnificative . Ma rog , ar trebui ! ... evident , cu montajul nealimentat si descarcati condensatorii electrolitici . Editat Noiembrie 7, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Acum am vazut ca Mihai deja a facut testul sugerat de mine cu acea rezistenta... Cer scuze ca mi-a scapat postarea de pe pagina anterioara. Deci LM317 este ars. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Asa se intampla daca"insertiile" de teorie sunt trecute cu vederea. Cand a mai fost un caz identic eu nu ma jucam cu simulatoare dar am facut montajul pe masa si am raspuns colegului ca este normal sa se intample asa. Voi insa v-ati repezit cu diverse scenarii ajungand chiar pana la magazinul cu aprovizionarea. ISTORIC: Posted Monday at 07:26 PM Am constatat, prin masurători, o tensiune pe puntea redresoare de aprox. 50 V cc în gol, Posted Monday at 08:38 PM (edited) Domnule Marian, pe eticheta transformatorului folosit de mine este trecută o tensiune nominala de 24 V, la măsurare indicând 26 V. Posted Monday at 09:54 PM Cel mai corect ar fi sa masurati transformatorul in gol - fara punte redresoare, ignorati eticheta. Este imposibil ca din 24Vca redresat si filtrat sa obtineti 50Vcc. Trebuie sa aveti undeva la 33-34Vcc Marian Posted Monday at 10:19 PM Mihai scuze dar eu nu-mi explic cum ar putea fi posibil sa obtii 50Vcc de la 26Vca de aia am dedus ca ai mers pe alimentare mai mare. vijelie Nici cresterea tensiunii din secundar la conectarea puntii, nu mi-o explic ( ca zici ca fara punte ai 26Vca, si cu puntea ai 27Vca ) sesebe Posted Monday at 11:55 PM Asa cum nu am explicație la creșterea aia de tensiune... Marian Posted yesterday at 01:04 AM Mihai nu-ti cere scuze ca n-ai motiv. Acei 50V sunt o anomalie, fie este o eroare de la multimetru, fie folosesti redresare cu dublare de tensiune, fie...nu stiu, chiar nu-mi dau seama, dar 26Vca n-au de unde sa dea mai mult de 35-36Vcc. Pana nu lamuresti treaba cu alimentarea, nimic nu poate fi sigur... modoran Posted yesterday at 05:30 AM Presupun ca toate componentele folosite sunt de la mivarom, nu ? Atunci orice este posibil. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) corect domnul @miticamy in ceea ce ati spus. dar acest lucru nu se intampla daca LM-ul era cu terminatia HVT de la bun inceput. ulterior s-a ars si a aparut fenomenul de dublare de tensiune, neexistand un minim de consum. Editat Noiembrie 7, 2018 de vijelie02 Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Eu am mai pus intrebari , chiar mai devreme . Banuiam ce se intampla , era evident . S - a raspuns " din burta " , ... totul O.K. Apoi , chestiuni de genul " cum verific cel mai rapid integratul ". E cursa de viteza ? ... , de ce nu cel mai temeinic ? Asa e la electronica cu mainile si ochii altora , daca o verificare dupa datasheet la o componenta cu 3 terminale e o problema ... , asta daca nu se stapanesc masuratori de 15 secunde total cu multimetrul , rezultatele sant cele care se vad . In fine , nu mai intervin ... am mai urat o data spor . Si sant sincer . Editat Noiembrie 7, 2018 de gauss 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Pt @UDAR: Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Mulțumesc. Deci teoria se confirmă . Link spre comentariu
grosu99 Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Eu am lucrat cu LM317 multe montaje.Am facut toate tampeniile posibile si imposibile dar nu am reusit sa ard unul.Multi se arunca la scheme complicate (!) in loc sa faca mai intai schema de baza,sa studieze datasheetul,sa mai vada si alte scheme ,facute de altii,sa calcuileze singur divizorul de iesire....etc.Ca sa nu mai zic ca lipsesc cunostinte de baza dar au osciloscop si fac simulari .Daca tensiunea maxima pe intrarea integratului este 40v si s-au aplicat peste 50v nu mai tb nici o simulare. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Acum 8 ore, vijelie02 a spus: acest lucru nu se intampla daca LM-ul era cu terminatia HVT de la bun inceput. ulterior s-a ars si a aparut fenomenul de dublare de tensiune, neexistand un minim de consum Eu vă mulţumesc tuturor pentru implicarea în elucidarea problemei, nu are rost să vă enumăr pe toţi. Nu aveam cum să depistez singur cauza dublării tensiunii, nici faptul că integratul este ars, am cunoştinţe foarte sumare în domeniul electronicii. Dumnezeu să vă ajute. Însă sunt puţin nelămurit: domnul vijelie02 afirmă mai sus că dublarea de tensiune a apărut datorită arderii integratului? Eu am înţeles, din cele dezbătute până aici, că a apărut fenomenul de dublare a tensiunii şi acest lucru a dus la arderea integratului LM 317. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Noiembrie 11, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2018 Vă salut respectuos pe toţi. Vreau să vă spun că zilele trecute am schimbat LM 317, suspectat că este ars, cu altul (LM 317T) şi încercând să reglez tenşiunea din potenţiometru am constatat că obţin aceeaşi tensiune de 36 V cc. Deci regulatorul nu funcţiona. Am mai verificat din ochi placa, lipiturile şi am constatat un defect: pinul 1 al semireglabilului R16 nu era conectat la circuit. Am remediat defectul şi repetând măsurătorile am constatat, cu ajutorul lui Dumnezeu, că regulatorul...merge! Am reuşit să obţin, după reglarea lui R16, tensiuni între 0-27 V cc (domnul Marian a avut dreptate, tensiunea maximă obţinută la ieşirea regulatorului a fost inferioară celei de 30 V). Aşa cum v-am spus mai sus, pare să meargă şi limitatea de curent (până acum am folosit pe post de consumator doar un bec de 220V/100W ), alte teste le voi face zilele următoare. În schimb, rezistenţa de 1k2/3W, montată pe condensatorii de filtraj, deşi îşi face treaba (tensiunea nu mai creşte ), se încinde cam tare, oare trebuie schimbată cu una de putere mai mare? Şi această valoare (1k2) este cea optimă? Dacă nu, care ar trebui să fie valoarea acesteia? Sper că nu voi mai avea probleme cu sursa şi vă mulţumesc, din nou, tuturor (mai ales autorului, domnul Marian). Noapte bună! Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 12, 2018 Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 (editat) Problema cea mai des intalnita la montajele cu LM317 este conectarea gresita a potentiometrului din pinul adjust. Rezistenta aia de 1k2 disipa 1W. Daca vrei sa limitezi caldura disipata pune 2 de 1k2 in serie (sau o rezistenta intre 2k si 3k). Dar verifica (fara montajul cu LM317) daca tensiunea sta tot la 36V. Editat Noiembrie 12, 2018 de Thunderer Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 12, 2018 Partajează Postat Noiembrie 12, 2018 Dacă aveți loc să puneți o rezistență de putere mai mare, ar fi foarte indicat.Ea asigură un consum minim în cazul lipsei sarcinii la ieșire și valoarea ar putea fi ceva mai mare dacă acest lucru asigură menținerea tensiunii în gol la valori acceptabile.Dar acest lucru ar trebui testat în prealabil cu partea de stabilizare decuplată. Se pot pune dacă spațiul permite și mai multe rezistențe de valori mai mari în paralel.De exemplu ați putea pune două rezistențe de 2k4/3W în paralel și efectul va fi același cu al uneia de 1k2/6W.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum