Marian Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Puntea ar trebui totusi sa fie ok, si sunt de acord cu fenomenul semnalat de tine, insa in cazul de fata problema se manifesta si cu ea conectata la regulator, si consumul in gol al regulatorului este totusi suficient. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 2 hours ago, mihai 7 said: Am decuplat regulatorul de la punte şi măsurând tensiunea în gol pe aceasta am obţinut aprox. 25 V cc. Conectând regulatorul, mai puţin legătura dintre AC2 şi C10, am obţinut 35,6 V cc. Am conectat apoi şi C10 la AC2 şi tensiunea a început să crească progresiv până la valoarea de 53 V cc. Decuplând această legătură, tensiunea a început să scadă iarăşi până la valoarea de 35 V cc. Vă ajută cu ceva? Marian, doar cand adauga partea de redresare negativa apare fenomenul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 (editat) . Editat Noiembrie 6, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
cristi7521 Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Daca pun 1k5 nu mai urca, sta la 35V. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 36V atat cat ar avea Mihai la 1k5 ar insemna aproape 1W disipatie, dar na, fiecare face cum vrea. https://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/?do=findComment&comment=1661608 N-am avut nevoie de rezistenta aia la testarea montajului complet, asa cum am zis, in functionare normala regulatorul in sine consuma suficient ca sa echilibreze. E drept ca nici nu strica, deci fiecare cum doreste. 25 minutes ago, cristi7521 said: Cred ca si la mine in simulator diodele sunt tot de acolo... Sarcasmul nu ajuta pe nimeni. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Acum 5 minute, Marian a spus: 36V atat cat ar avea Mihai la 1k5 ar insemna aproape 1W disipatie, dar na, fiecare face cum vrea. Poate sa nu iroseasca wattul ala si sa alimenteze ventilatoarele de racire. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Noiembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Până la urmă, domnule Marian, am înţeles bine, nu valoarea lui R7 (4k7) este cauza problemei semnalate de mine? Elementele precizate de mine până acum nu vă ajută în depistarea erorii existente? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Nu are treaba cu calitatea componentelor. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Dar o explicație pt acest fenomen o poate încerca cineva? Pt mine ora este prea tirzie pt exerciții mintale de genul acesta. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 6, 2018 Partajează Postat Noiembrie 6, 2018 Dacă rezistențele de sarcină ar fi foarte mari - redresoarele aproape în gol - tensiunea la bornele de ieșire ( între + de sus și - de jos , ignorând masa ) ar fi dublul tensiunii de vârf de la intrare minus 4 căderi pe diode adică vreo 60V pentru că avem, pe global, un redresor cu dublare de tensiune. Se vede că în primul caz din topicul de mai sus suntem aproape de această situație și ne îndepărtăm pe măsură ce crește sarcina . Repartiția tensiunii astfel obținute între R1 și R2 depinde de raportul acestora si de aportul energetic al celor două redresoare ( cel de sus , mai eficient, dublă alternanță respectiv cel de jos, mai puțin eficient , simplă alternanță ) . Această repartiție nu ține cont de cum am pus noi masa - o convenție. La o raport corespunzător între rezistențe ( grosso modo cu R2 dublul lui R1 ) tensiunile ar fi aproximativ egale iar valoarea lor absolută s-ar apropia de tensiunea de vârf ( circa 32-33V cu căderile pe diode ) la valori mari și ar scădea la valori mai mici . Dacă colegul @miticamy are chef să mai simuleze să încerce cu R1=10k și R2 = 20k apoi cu R1= 500R și R2 = 1k. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Mihai, nu R7 este problema. Problema ta este ca regulatorul nu-ti merge, nu stiu de ce. Pune ceva rezistenta de sarcina pe filtrarea principala ( conzii mari ), ceva asa cum s-a zis intre 1 si 2k la minim 3W, eventual poti face combinatii serie/paralel sa ajungi la valoarea potrivita. Vei echilibra fortat ramurile, si vezi asa cum se comporta. Simularea D-lui Miticamy, si a lui Cristi pe pagina anterioara, tine cont doar de redresarile in sine, fenomenul este normal in aceste conditii. In ultimele teste practice facute de mine acum ceva timp pe topicul meu veti vedea in schemele reduse la redresari, si rezistente de sarcina pe fiecare ramura. Schema completa insa are ceva consum semnificativ din pozitiva si cu regulatorul in gol, pe asta se bazeaza echilibrarea pe care am obtinut-o fara rezistenta suplimentara. Posibil totusi ca anumite diferente/tolerante sa duca la dezechilibru in anumite situatii. Rezolvarea ar trebui sa fie acea rezistenta pe filtrarea principala, sau eventual chiar o sarcina minima permanenta pe iesire. Offtopic: Pentru ca m-am saturat de interminabilele probleme cauzate de modificari cu de la sine pricepere sau componente de provenienta "exotica", am solicitat sa mi se inchida topicul unde am prezentat proiectul meu cu sursa asta. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) Acum 22 minute, Marian a spus: Pune ceva rezistenta de sarcina pe filtrarea principala ( conzii mari ), ceva asa cum s-a zis intre 1 si 2k la minim 3W Să pun rezistenţa cu valoare între 1k şi 2k pe filtrarea principala înseamnă să o conectez în paralel cu condensatorii de filtrare (adică C1, C2 şi C7)? Editat Noiembrie 7, 2018 de mihai 7 text mai exact Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Pe aia mari, Da. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Noiembrie 7, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 Am montat o rezistenţă de 1k2/3W în paralel cu cond. de redresare şi intr-adevăr tensiunea, atât pe punte, cât şi pe ieşire, nu mai creşte, ci rămâne stabilă la 34,5 V cc. Însă nu pot obţine variaţii ale tensiunii din P2, se comportă ca o sursă de tensiune fixă. Este posibil să fie LM317 ars din pricina fenomenului de creştere a tensiunii până la 50V, sau pricina este alta? Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 7, 2018 Partajează Postat Noiembrie 7, 2018 (editat) De ce nu incerci sa - l masori ? Daca nu e concludent ... scoate - l din montaj , si fa schema de test . Sau oricare alta , de tensiune variabila . Rezultatul ... bun sau defect . De aici deriva si urmatoarele optiuni ( pasi ) . Altfel , nu cred ca o sa avansezi . Practic , nu ipoteze . A fost ceva intrebare privind sufixul integratului , ai elucidat daca e totul in regula? Editat Noiembrie 7, 2018 de gauss 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum