Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa variabila stabilizata 0-30V 6,7A

mihai 7

Postări Recomandate

LM317 rezista la maxim 35V la întrare iar tu ai 50V.

Pt tensiuni de intrare de MAXIM 50V (preferabil maxim 43-45V) trebuie LM317HV. 

Probabil LM-ul s-a "prajit". 

Cind oare o sa înțelegeți ca sursele liniare nu-s pt curenți și tensiuni asa de mari. Sursele liniare sint pt 2-3A la ieșire cind tensiunea maxima de ieșire este de pina în 30V și curenți proporțional mai mici dacă tensiunea maxima de ieșire este mai mare de 30V.

Pt puteri mai mari de ieșire (curenți de 5-7-10-20A) se folosesc surse în comutație. 

Ai avut mai sus în topic un link la o sursa în comutație ieftina și funcțională. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mihai atunci il poti arunca ( pe LM317 ), e sarma.

S-a tot vorbit pe topicul meu despre terminatia aia "HVT" de la 317, nu e intamplatoare, ci din contra este ceea ce indica faptul ca este o varianta cu tensiune acceptata mai mare a acelui regulator. Deci pentru a nu stiu cata oara spun ceva, oameni buni respectati schema intocmai, nu mai improvizati cu de la voi ingaduinta ca apoi sa va plangeti ca nu merge... 

@sesebe nu probabil ci sigur e sarma.

In alta ordine de idei, te contrazic cu renegatul surselor liniare, sursa aia a mea de la proiectul meu ( cu schema asta discutata si aici ) inca merge fara nici un fel de probleme, si a tot fost pusa la treaba pe curent maxim fara sa oboseasca in vreun fel. Sigur, am un mic monstru pe post de radiator si un ventilator pozitionat strategic, dar asta nu inseamna ca sursele liniare nu-s ok, ci doar ca-s energofage si ca daca intelegi asta si-ti iei precautiile de rigoare atunci n-o sa ai probleme.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Domnule Marian, pe eticheta transformatorului folosit de mine este trecută o tensiune nominala de 24 V, la măsurare indicând 26 V. Mi-aţi spus mai sus că nu este nevoie de LM 317 HVT, respectiv că pot folosi LM 317 simplu şi că voi obţine maxim 24-25 V cc. Ce s-a întâmplat oare, cum am ajuns la 50V cc? Precizez că am folosit o punte redresoare de 400V 25A şi două circuite integrate TL 431CLP-MBR.

Editat de mihai 7
completare postare anterioara
Link spre comentariu

Cel mai corect ar fi sa masurati transformatorul in gol - fara punte redresoare, ignorati eticheta. Este imposibil ca din 24Vca redresat si filtrat sa obtineti 50Vcc. Trebuie sa aveti undeva la 33-34Vcc.

Link spre comentariu

Am măsurat tensiunea în gol  după ce l-am cumpărat, indica 26 V ca. Cu puntea redresoare legată, pe bornele transformatorului voltmetrul indică aprox. 27 V ca.

Link spre comentariu

Mihai scuze dar eu nu-mi explic cum ar putea fi posibil sa obtii 50Vcc de la 26Vca de aia am dedus ca ai mers pe alimentare mai mare.

Nici cresterea tensiunii din secundar la conectarea puntii, nu mi-o explic ( ca zici ca fara punte ai 26Vca, si cu puntea ai 27Vca ).

Link spre comentariu

@Marian as putea pune pariu ca nici o sursa liniara, dintre cele de putere mare în special, cu schema postata pe forum, și pe care am studiat-o cit de cit, nu ar trece testele standard de la o sursa de tensiune.

Nu zic, nu le-am studiat chiar pe toate cele de pe forum. Nu mai insista pe tema asta.

Nu am zis ca nu se pot face surse liniare de putere mare ci ca nu trebuie făcute pt ca nu se obțin performantele unei surse liniare decit foarte foarte greu la puteri asa de mari. 

@mihai 7 cu ce multimetru ai făcut măsurătorile și ce game de măsură ai selectat la multimetru pt aceste măsurători. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Domnule Marian, îmi cer iertare, într-adeavăr transformatorul furnizează în gol o tensiune de aprox. 26,5V ca, tensiune care rămâne neschimbată la conectarea punţii redresoare. La alimentarea circuitului, la ieşirea acestuia (bornele de ieşire) tensiunea măsurată creşte progresiv până la valori de peste 50 V cc. Domnule sesebe, am folosit un multimetru digital DT 9208A, pe gama de 200V cc. Am verificat măsurătorile şi cu alt multimetru. Până la urmă  LM 317 folosit este ars sau nu?

Link spre comentariu

Asa cum nu am explicație la creșterea aia de tensiune nu pot să-ți spun dacă LM-ul e bun sau nu. 

Dacă ție ți se pare normal ca acea tensiune sa tot crească pina atinge 50V atunci ar trebui sa iei lingă tine un prieten care sa ne poată măcar da niște răspunsuri / explicații cum ai reușit tu sa faci un perpetum mobile. 

Ps: nu ai cum măsura și ieșirea din traf dar și tensiunea pe condesatorul de filtraj folosind aceeași gama la multimetru. Una din tensiuni este AC și cealaltă este DC. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

nu se obțin performantele unei surse liniare decit foarte foarte greu la puteri asa de mari.

Irelevant, elementul serie e pana la urma o rezistenta dinamica parte a unui divizor impreuna cu sarcina.

Daca sursa se comporta bine la putere mai mica, nu vad de ce n-ar face la fel si la putere mare. 

Atata vreme cat stai departe de saturatie si alte limite tehnice ale elementului serie in special ( dar si a altora ), nu vad de ce n-ar trece testele alea de care zici tu.

Cea mai mare problema la liniare este randamentul mic, daca il accepti si-l tratezi corespunzator atunci nu poti avea surprize.

Apropo de teste, ultima varianta de schema a sursei mele a fost testata si rastestata de mine, am si pus rezultate complete, n-as avea nici un stres legat de testele standard de care vorbesti tu. 

Liniarele sunt incontestabil cele mai curate surse, dar si cele mai energofage, deci...

Mihai nu-ti cere scuze ca n-ai motiv.

Acei 50V sunt o anomalie, fie este o eroare de la multimetru, fie folosesti redresare cu dublare de tensiune, fie...nu stiu, chiar nu-mi dau seama, dar 26Vca n-au de unde sa dea mai mult de 35-36Vcc. Pana nu lamuresti treaba cu alimentarea, nimic nu poate fi sigur...

Link spre comentariu

Pune schema redresorului sau mai bine exact schema care ai făcut-o, completa cu toate micile modificări pe care le-ai făcut. 

@Marian am spus sa nu mai insiști. Sursa (sursele) făcute de tine sint destul de bune pt orice amator.

Cu toate astea sint încă mulți parametri ai surselor care nu au fost niciodată testați la sursele de pe forum, sau cel puțin nu au fost postate rezultatele testelor. La unii dintre acești parametri chiar și surse de curenți mai mici au probleme iar la cele de putere mare nici nu prea are rost sa-i testam pt ca oricum sint în bălării.

Hai sa o lăsăm asa cum este acum. 

Link spre comentariu

Chiar presupunand ca traful+puntea+electroliticii ar fi de la mivarom, tot n-ar explica cei 50Vcc din 26Vca.

Mihai puntea in principiu este ok.

Sesebe imi ceri sa accept ceea ce este totusi o opinie radicalista, argumentata doar cu "asa spun eu".

Nu pot fi de acord, nu atunci cand stiu ceea ce stiu.

Ar insemna ca toate sursele liniare prezentate pe forum sunt jucarii pentru amatori... 

In fine, nu ca ar conta prea mult pentru topicul asta.

Mihai, testele pe regulator nu-si au sensul pana nu lamuresti problema alimentarii.

Neaparat trebui sa obtii tensiunea normala pentru ce ai tu in secundar, adica sub 40Vcc in gol.
Abea apoi poti incerca sa faci din nou teste pe regulator. 
Pune si tu ceva poze clare cu ce ai, cu ceva masuratori, undeva trebui sa fie o eroare, si fara suficiente informatii este greu de depistat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări