Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa variabila stabilizata 0-30V 6,7A

mihai 7

Postări Recomandate

@mihai 7:

-Daca te referi la lipsa numerotarii consecutive la componentele din schema, este irelevanta pentru mine. Schema este o varianta finala a unei ciorne initiale testate si optimizate, unele componente au disparut, altele au fost adaugate, nu-mi pierd timpul cu editarea numerotarii in vederea remedierii continuitatii.

-IC1A este unul din cele 2 operationale din capsula LM358, evident ca exista si al 2-lea, dar nu este folosit.

-Daca te uitai mai atent, vedeai scris imediat langa VR1 si VR2 si TL431, este arhicunoscuta referinta de tensiune ( VR = Voltage Refference ). Scopul lor in schema este stabilizarea tensiunii de alimentare a LM358 la 5V ( +/-2,5V ), si asigurarea unei referinte de tensiune fixe pentru AE.

-Nu folosesc decat multiture indiferent de schema sau aplicatie! Pozele de pe topic dovedesc asta. Deci da, R1 si R16 sunt multiture.

-Tot din poze si in general din prezentarea de pe topic ai fi observat ca R9, R20...24 sunt de 5W.

-Restul sunt de 0,25W.

- S+ si S- sunt puncte de conexiune pentru monitorizarea curentului de sarcina, prin citirea caderii de tensiune de pe shuntul compus. Legatura este catre un montaj separat pe placuta afisajului.

-Poti folosi voltmetru LED chinezesc ( presupun ca la asa ceva te referi ), trebui sa-l alimentezi dintr-o sursa separata ( cu masa separata ).

-Pai in principiu radiatorul trebui sa poata face faca disipatiei maxim posibile teoretic, fara ca tranzistorii sa se supraincalzeasca.

In cazul meu aveam cam 40Vcc in gol, si un curent maxim dorit de 10A.

Disipatia maxima este atunci cand intreaga tensiune ( sau aproape intreaga ) pica pe regulator, si curentul este maxim, deci iesirea este reglata la tensiune foarte mica si este in scurt, in punctul ala se disipa pe radiator 40V*10A, adica 400W.

Ce spui, trebui ventilator ori ba?

Link spre comentariu

Mai bine ai cumpara un modul din asta de 4$ ce nu-i mai trebuie radiator, nu se incalzeste si e gata facut, are reglaj de tensiune si de curent si ai terminat povestea:

https://www.ebay.com/itm/DC-DC-CC-CV-Buck-Converter-Step-down-Power-Module-7-32V-to-0-8-28V-12A-300W-USA/182602817113

Totusi daca ai traf de 24V ca nu prea e compatibil, ca dupa redresare si filtrare o sa ai tensiune prea mare la intrare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Aş vrea să întreb dacă valoarea rezistorilor R2, R11, R12, R13  (0R1) este critică. Am cumpărat aceşti rezistori şi măsurându-le valoarea am găsit 0R5.

Link spre comentariu

Sa nu se fi adaugat la masuratoare rezistenta cordoanelor de masura . Verificati ce indica multimetrul cu cordoanele in scurtcircuit ( ferm ) , apoi scadeti din valoarea masurata a rezistorilor . Unele multimetre au functia ( si butonul ) REL , care asta realizeaza , nu stiu daca este cazul ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Rezistentele astea mici cel mai precisa se masoara cu 2 multimetre, indiferent cat de ieftine si cu testere de masura ordinare, unul conectat ca voltmetru, celalalt ca ampermetru.

Aparatele ieftine chinezesti isi modifica rezistenta testerelor dupa cum vor ele, fara sa le faci nimic

Link spre comentariu
Acum 27 minute, gauss a spus:

Mulţumesc, domnule gauss. Rezultatul operaţiei recomandate este cel dorit, 0R1. O să încerc şi recomandarea domnului Modoran.

Link spre comentariu

Fiecare isi stie " sculele " de masura ... sau asa ar trebui . Personal , pot fi subiectiv ... folosesc multimetre bune , cu cordoane pe masura . Ajunge unul singur ... indiferent ce as masura . 

P.S. - bine ca s - a rezolvat , spor in continuare !

Link spre comentariu

Îmi cer iertare, domnul Modoran mi-a răspuns deja la problema aceasta, dar aş dori să mi se recomfirme dimensiunea sectiunii traseelor necesare pentru cei 6,7A. Mi s-au recomandat trasee cu secţiunea 1,5 sau 2,5mm patraţi (adică cu diametrul de 1,4 sau 1,8 mm). Un conductor de cupru cu diametrul de 1,4 mm este suficient pentru curentul menţionat? 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Bună seara. Până la urmă, am realizat montajul domnului Marian, însă nu am obţinut rezultatele dorite. Mai exact, sursa cu tensiune variabilă se comportă mai degrabă ca o sursă cu tensiune fixă. Am constatat, prin masurători, o tensiune pe puntea redresoare de aprox. 50 V cc în gol, iar pe  pe bornele de ieşire tensiunea creşte treptat până la valoarea de 50 V cc în gol. Îmbucurător, se pare că funcţionează limitarea de curent (am alimentat un bec de 100 W 220 V şi la rotirea potenţiometrului până la maxim se aprinde becul roşu şi tensiunea pe consumator scade până la câţiva volţi). Vă rog, ce sugestii de depanare îmi puteţi oferi? Oare unde am greşit?

Link spre comentariu

La cei 50Vcc va trebuie LM317HV obligatoriu. Este posibil ca LM-ul folosit de d-voastra sa fie distrus. El suporta max 40V Vin/Vout.

In schema postata de domnul @Marian este specificat acest lucru.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări