Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa variabila stabilizata 0-30V 6,7A

mihai 7

Postări Recomandate

23.7V la bornele sursei sau la bornele sarcinii? Ca si firele tale "consuma". 

Oricum, acolo ai un shunt de 0.025R si la 4A cam ramai cu (ideal) 23.9V la bornele sursei din 24V reglati in gol. 

Nu stiu cum e cu protectia asta la unii, eu am sursa cu un singur TIP36 (si cu un TIP35 pe negativa) si neavand switch de deconectare iesire, pur si simplu fac scurt ca sa declanseze releul controlat de microcontroller. Deci, sursa sta in scurt garantat 20-30ms pana deschide circuitul releul. Am sute de scurturi voite facute pe sursa si n-a crapat nimic. E sursa de alimentat montaje, nu de incarcat acumulatoare. 

Mentionez ca sursa e alimentata din 2 surse de laptop de 90W la 20V. Niciodata nu au intrat in limitare sursele de laptop. Sursa mea o folosesc pana la 2.25A cu un singur TIP36, regland de la 4V pana pe la 15-16V.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, mihai 7 a spus:

Singura modificare din schemă este folosirea unui transformator de 6.7 A, de aceea am folosit doar 4 Tip36C.

O altă modificare este folosirea unui Lm317 fără sufixul HVT, dar domnul Marian a precizat că nu este nevoie pentru tensiunile de 0- 28 V pe care-i obtin eu.

O altă întrebare: dacă în timpul scurtcircuitului se acţionează potenţiometrul de reglare a tensiunii sau a intensităţii, acest fapt poate provoca arderea unui tranzistor final, aşa cum am păţit eu?

Link spre comentariu
10 hours ago, mihai 7 said:

Singura modificare din schemă este folosirea unui transformator de 6.7 A, de aceea am folosit doar 4 Tip36C

Pai nu e bine.

Nu dimensionezi numarul de tranzistori in functie de traf, ci in functie de schema.

Faptul ca traful suporta acei maxim 6A in regim continuu nu are nici o legatura cu curentul de scurt care poate fi de ordinul zecilor daca rezistentele parazite nu-s prea mari.

Apoi condensatorii principali de filtrare acumuleaza in ei energie arhisuficienta sa pocneasca tranzistorii chiar si fara asistenta de la traf.

Exista inca acel generator de curent facut cu diodele insa la un prag mai mare de curent si a carui distributie depinde de dispersia valorii acelor rezistente din emitoare.

Ridici insa pragul interventiei limitarii ajustabile cu AO pentru fiecare tranzistor in parte, si pierzi din redundanta. 

Si tocmai asta este avantajul schemei mele, reglajul curentului cu AO limiteaza pe la 1,6A per tranzistor, si, daca din anumite motive, la scurt ar fi mai lenta, exista redundanta asigurata de generatorul cu diode, undeva spre 2A per tranzistor ( aceasta fiind foarte rapida ).

11 hours ago, mihai 7 said:

Este adevărat, piesele nu sunt de calitate ridicată

Exista o zicala:
"Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine".

Nu stiu daca ai luat sau nu de la Mivarom acei tranzistori, insa daca da atunci sfatul meu e sa-i arunci pe toti.

Nu am nimic personal impotriva Mivarom, din contra, si eu mai comandam de acolo ( asta pana la decizia de a expedia doar printr-un curier care cere km suplimentari cam tot cat e comanda minima acum la mivarom ( cel putin in cazul meu ), insa din principiu tranzistori de putere ( si orice alte semiconductoare mai serioase ) ar trebui cumparati de la distribuitori seriosi online, riscul de porcarii chinezesti este prea mare.

De restul nu am timp acum...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Nu dimensionezi numarul de tranzistori in functie de traf, ci in functie de schema

La 04.09.2018 la 14:46, Marian a spus:

Poti merge la schema mea ( aia care ti se pare complexa ) pentru curentul de-l ai la dispozitie pe 4 tranzistori de putere TIP36

Sigur sunt necesari 6 tranzistori TIP36C? pentru că eu deja am dimensionat radiatorul pentru 4 tranzistori TIP 36C, şi acum trebuie să-l modific.

În ceea ce priveşte originea tranzistorilor, unii dintre ei provin de site-ul menţionat, Mi....m.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Marian a spus:

Nu mai stiu daca s-a mai discutat sau nu asta insa schema mea are 6xTIP36C, si provin de la TME ( asta in ideea ca poate ai tai provin de la mivarom ).

Nu mai stiu nici daca ai facut sau nu modificari in schema ( nu ma apuc sa recitesc 9 pagini de topic ), dar cu doar 4 tranzistori ridici pragul interventiei protectiei pentru fiecare tranzistor in parte ( presupunand schema nemodificata ). Sigur, exista totusi generatorul ala cu diodele, dar pierzi pragul mai mic asigurat de limitare, si implicit din redundanta.

PS: Testul de scurt este printre ultimele ce se face pe un regulator.

Asta e cu directie sau cum? :rade:

Nu. 

Link spre comentariu

Atunci reformulez.

15 hours ago, sesebe said:

Ai făcut-o prea bine! Ai avut rezistente parazite prea mici iar spike-ul de curent apărut, pina sa se activeze protecția, a scos tranzistorii din SOA...

...adica schema functioneaza ok si rezista la scurt doar daca ai rezistente parazite suficient de mari incat scurtul sa nu scoata tranzistorii din SOA.

Negi ca asta ai vrut sa zici? Ca asta se intelege...

SOA TIP36C la DC la 30V 3A.

Sigur, asta in conditiile in care tranzistorul este de provenienta sigura, ca daca e de la mivarom ( cum deja s-a confirmat ) atunci n-ai cum sa fii sigur de nimic in ceea ce-l priveste.

De asta tot spun pe la toate topicurile, cumparati oameni buni tranzistori de forta de la distribuitori seriosi, TME, Farnell, Mouser, Digikey... la ultimii 2 livrarea e gratis la comenzi de peste 210 lei, si culmea, vine tocmai din US... Pai ce motive am putea avea sa mai riscam? Sigur, costa ceva mai mult insa merita atunci cand eviti astfel de neplaceri.

1 hour ago, mihai 7 said:

Sigur sunt necesari 6 tranzistori TIP36C? 

Poti ramane cu aia 4 tranzistori si adaptezi schema la ei.

Modifici shuntul, pui doar 3 rezistente de 0R1 in paralel in loc de 4, si reduci referinta din R1 ( multitura de 100k ) de la 250mV la 220mV masurati la capetele potentiometrului de curent.

Astfel reduci curentul maxim permis de limitare undeva sub 7A, readucand tranzistorii in zona sigura.

Link spre comentariu

Am modificat shuntul, am ajustat R1, dar nu reuşesc să obţin o tensiune mai mică de 227 mV la capetele potenţiometrului de curent (multitura R1 a ajuns la unul din capetele sale). Este în regulă această tensiune pentru siguranţa tranzistorilor?

Menţionez că în trecut am mai făcut o modificare în schemă, adăugând o rezistenţă de 1k5/9W pe intrarea regulatorului, influenţează valoarea tensiunii măsurate la capetele potenţiometrului de curent?

Link spre comentariu
La 07.11.2018 la 8:32, Marian a spus:

Pune ceva rezistenta de sarcina pe filtrarea principala ( conzii mari ), ceva asa cum s-a zis intre 1 si 2k la minim 3W, eventual poti face combinatii serie/paralel sa ajungi la valoarea potrivita.

Vei echilibra fortat ramurile, si vezi asa cum se comporta.

Thunderer ,am avut o problemă cu regulatorul,  pentru detalii a se citi acest topic de la început.

Link spre comentariu
La 06.11.2018 la 13:40, mihai 7 a spus:

Am decuplat regulatorul de la punte şi măsurând tensiunea în gol pe aceasta am obţinut aprox. 25 V cc.  Conectând regulatorul, mai puţin legătura dintre AC2 şi C10, am obţinut 35,6 V cc. Am conectat apoi şi C10 la AC2  şi tensiunea a început să crească progresiv până la valoarea de 53 V cc. Decuplând această legătură, tensiunea a început să scadă iarăşi până la valoarea de 35 V cc.  Vă ajută cu ceva?

Cam tîrziu să văd această postare 

dovadă de neînțelegere a unei scheme

....a măsurat 53v cc .

neștiind ce e aia o referință

a pus un tester de la AVOmetru pe tensiune negativă, celălalt tester pe tensiunea pozitivă

cele două tensiuni s-au însumat , rezultînd 53Vcc.

........................electronica bato vina.

ps. văd că încă nu s-a rezolvat .

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Vechea problemă s-a rezolvat, aveam o conexiune lipsă în circuit. Acum este în dezbatere altă problemă, faptul că regulatorul construit de mine nu suportă un scurtcircuit.

Link spre comentariu
12 hours ago, mihai 7 said:

Am modificat shuntul, am ajustat R1, dar nu reuşesc să obţin o tensiune mai mică de 227 mV la capetele potenţiometrului de curent (multitura R1 a ajuns la unul din capetele sale). Este în regulă această tensiune pentru siguranţa tranzistorilor?

E normala valoarea minima la care ai ajuns, si ar trebui sa fie totusi ok, limitarea acum a scazut sub pragul generatorului.

Schimba toti tranzistorii cu unii luati macar de la TME, si daca tot comanzi de acolo, ia 2SA1943, sunt pe stoc la TME, costa cu cativa lei mai mult insa au un SOA net superior ( 4A/40V ).

Platesti ceva mai mult dar ai un etaj de forta mult mai solid.

I-ati si ceva rezistente 0R33 noi si incearca sa le imperechezi ( nu-i obligatoriu dar ajuta la o mai buna distributie a curentului ), alegi si folosesti valorile cele mai apropiate intre ele ( valoarea in sine nu conteaza, conteaza ca toate cele 4 sa fie cat mai aproape una de alta ). 

Masurarea de rezistente sub 1R cu multimetrul e destul de imprecisa, eu nu-mi pierd timpul cu asa ceva, nici macar cu functia relative.

Supun rezistenta unei surse de curent constant pe care il masor cu un ampermetru, si masor tensiunea de la bornele ei cu un alt mutimetru, impart tensiunea masurata la curent si aflu rezistenta. 

Link spre comentariu

Mulţumesc pentru sfaturi şi ajutor! Acum tranzistorii rezistă la scurtcircuit, chiar şi cei vechi. Mai am însă un lucru care nu este în ordine în funcţionarea regulatorului: R17 se încinde cam tare, lucru pe care l-am observat mai demult şi l-am sesizat în acest topic. Iată ce mi-a recomandat vijelie02:

La 12.11.2018 la 20:58, mihai 7 a spus:

Pe R7 tensiunea este 30,7 V, iar pe R17 este deasemenea egală cu 30,7 V.

La 12.11.2018 la 21:19, vijelie02 a spus:

Incercati sa mariti R7(6.8K, 8,2K, 10k), urmarind ca tensiunea pe C12 sa ramana 2,5V si sa fiti multumit de intensitatea luminoasa a ledului inseriat cu R7. Verificati disipatia pe R17 in aceste situatii.

Dacă nu îndrăznesc prea mult, aş vrea ca autorul schemei să-mi confirme soluţia dată de vijelie02, nu vreau să am alte probleme. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări