Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa variabila stabilizata 0-30V 6,7A

mihai 7

Postări Recomandate

Bună seara! Sunt începător şi aş dori să-mi construiesc o sursă variabilă stabilizată, cu protecţie la scurtcircuit, care să furnizeze tensiuni  de la 0 la 30V. În acest sens, mi-am achiziţionat un transformator toroidal de 160W, care furnizează la ieşire 24V ca şi un curent maxim de 6,7A. Am găsit mai multe scheme de astfel de surse pe internet, dar nu stiu care este mai bună. Ataşez mai jos trei scheme, vă rog să-mi spuneţi dacă sunt protejate la scurtcircuit şi câţi tranzistori sunt necesari pentru a scoate 6,7A.

Alimentator 0-30V 20A.odt

15 Ampere Adjustable Power Supply.odt

Power supply 0-28v 6-8 A.odt

Link spre comentariu

Cu 160W nu poti obtine 180W (30Vcc @ 6A) sau 210W (30Vcc @ 7A).

@Marian are o schema de 30Vcc @ 10A postata la Alimentatoare. Merge 100% fiind testata si construita de multi colegi de-a lungul timpului. 

Aici sunt mai multe, inclusiv ce am recomandat. 

Editat de DarkAvenger
Link spre comentariu
10 hours ago, mihai 7 said:

un transformator toroidal de 160W, care furnizează la ieşire 24V ca şi un curent maxim de 6,7A

Ce ai tu acolo se numesc VA, nu W.

Cu 24Vca n-ai sa poti obtine 30Vcc in sarcina maxima la iesirea niciunui regulator.

Numai pe punte se duc aproape 2V, pe transformator in sine pica tensiunea in sarcina cu un anumit procentaj, apoi orice regulator are nevoie de o anumita rezerva ( diferenta ) intre intrare si iesire pentru a stabiliza corect. Probabil un 25-26Vcc maxim la curentul maxim...

Link spre comentariu

Îmi cer iertare pentru erorile de exprimare în limbaj tehnic, eu credeam că VA=W (vă rog nu uitaţi, sunt începător). Apoi, nu contează ca tensiunea maximă la ieşire să fie 30V cc, ajung şi 24V cc. Reataşej aici schemele postate mai sus, dar in format .doc (poate .odt nu le puteţi deschide). Schema postată de Marian  mi se pare poate prea complexă pentru mine, vă rog să vă uitaţi şi peste schemele găsite de mine pe internet, dau randament? Au protecţie la scurtcircuit? Dacă nu, poate  o să mă încumet  să realizez şi schema propusă. Dar câţi tranzistori Tip 36C sunt necesari pentru intensitatea maximă de 6,7A  în secundarul transformatorului pe care îl deţin? Am văzut că la intrarea regulatorului serie propus se cere un curent minim de 10A, pot folosi transformatorul toroidal pe care l-am pomenit mai sus?

Alimentator 0-30V 20A.doc

15 Ampere Adjustable Power Supply.doc

Power supply 0-28v 6-8 A.doc

Editat de mihai 7
postare incompletă
Link spre comentariu

Spune-ne ce e complicat la asta. Ce nu intelegi la ea? Simbolurile? Valorile? Te putem ajuta daca dai detalii. Mie mi se pare mai simpluta. E acelasi LM317 care comanda 3 tranzistori mai puternici.

image.png.6897b1d07df9debb50859d44c463314a.png

Link spre comentariu
21 minutes ago, mihai 7 said:

Îmi cer iertare pentru erorile de exprimare în limbaj tehnic, eu credeam că VA=W (vă rog nu uitaţi, sunt începător). Apoi, nu contează ca tensiunea maximă la ieşire să fie 30V cc, ajung şi 24V cc. Reataşej aici schemele postate mai sus, dar in format .doc (poate .odt nu le puteţi deschide). Schema postată de Marian  mi se pare poate prea complexă pentru mine, vă rog să vă uitaţi şi peste schemele găsite de mine pe internet, dau randament? Au protecţie la scurtcircuit? Dacă nu, poate  o să mă încumet  să realizez şi schema propusă.

Alimentator 0-30V 20A.doc

15 Ampere Adjustable Power Supply.doc

Power supply 0-28v 6-8 A.doc

Sant cam la fel . Ma rog , ca principiu . Incearca sa realizezi schema recomandata , cea pusa la punct de Marian . E finisata si bine documentata . Una ... si buna ! Poate in scurt timp vei avea nevoie de maximul ce poate oferi . Avantajul major este ca poti  primi sprijin competent ( si dezinteresat ... )  , daca te mai " impiedici " . Nu e nici o rusine ... de obicei se ( mai ) intampla . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Poti merge la schema mea ( aia care ti se pare complexa ) pentru curentul de-l ai la dispozitie pe 4 tranzistori de putere TIP36 si la transformatorul de-l ai merge direct LM317 simplu ( adica fara sufixul ala HVT ). Nu e deloc complicata, ai toate valorile trecute pe schema, si-s toate usor de procurat si destul de ieftin ( tocmai asta a fost ideea proiectului ), cablajul este deasemeni deja pus la punct si testat, il poti comanda la cineva, si te ocupi tu de plantare, nu-i asa greu, iar unde totusi te incurci sau nu esti sigur, mai bine intrebi decat sa faci ceva diferit din proprie initiativa. 

PS: Nu-i o rusine sa nu stii ceva, rusinea e sa refuzi sa inveti.

Link spre comentariu

Daca exista o schema din care v-ati inspirat sa-i dati un link ca sa vada si explicatiile legate de functionare,cum se face limitarea curentului pe fiecare tranzistor,etc.eventual cum se calculeaza corect divizorul de tensiune de la iesire.Ca sa invete si ceva......

Link spre comentariu

Mulţumesc, domnule Marian, domnule Gauss şi celorlalţi care mi-au răspuns la nelămuriri. Vă mai întreb, domnule Marian, câteva lucruri:

- doresc să plantez piesele pe un cablaj test, aşa cum am lucrat până acum, este mai ieftin. Ce dimensiune de cablaj să aleg?

- puntea redresoare o aleg ca în schemă, de 50A?

Link spre comentariu

Cablajul il alegi la ce marime vrei, doar sa tii cont sa fie traseele cat mai groase si de preferat dublate cu sarme de 1,5 sau chiar 2,5 mm patrati. Puntea redresoare pui de care vrei, minim 10A ( de calitate aka de la magazine gem tme, farnell, mouser, digikey, nu chinezarii ordinare ).

Atentie mare la radiator, trebuie unul foarte mare si racit cu ventilator, trebuie sa disipe in anumite conditii chiar si 150W.

Link spre comentariu

Deseneaza piesele pe o hartie milimetrica , sau chiar de caiet de matematica . Incearca sa " trasezi " si conexiunile ... ajuta cand treci pe cositor si fire . Dimensiunea cablajului reiese dupa acest mic exercitiu ... lasa si ceva rezerva in jurul marginilor , pentru fixare in ceva cutie , sau (si) mai schimbi ceva piese ...

Link spre comentariu

@radu42 s-a postat deja un link de catre @DarkAvenger, schema imi apartine si face parte din proiectul de aici:

https://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/?page=24&tab=comments#comment-1661969

Sunt acolo toate explicatiile necesare.

@mihai 7 am facut la un momentdat o placuta de test cu montajul asta pentru reconfirmarea schemei, si din cate stiu inca o am pe undeva printr-o cutie, o caut maine si fac ceva poze din care te poti inspira cam cum sa rutezi tu la placuta ta.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Domnule Marian, vă rog, nu vă osteniţi cu căutarea plăcii, poate nu o aveţi la îndemână sau poate nu aveţi timp. Dacă puteţi, spuneţi-mi dimensiunile minime ale plăcuţei, nu vreau să am neplăcerea de a nu-mi încăpea piesele pe ea. Apoi, vreau să vă întreb:

- rezistorii R14, R15, R18, R19, condensatorii C9, C13, C14, C15, C16, precum şi dioda D1 nu apar intenţionat în schemă?

- Circuitul integrat LM 358 este notat IC1A. S-ar presupune existenţa unui IC1B?

- VR1, VR2 ce componente desemnează?

- R1 şi R16 sunt semireglabili multitură?

- R9, R20-R24 ce putere au? Pentru ceilalţi rezistori, care nu au puterea nominala trecută în schemă, ce valoare a acesteia trebuie aleasă ( de ex. R6, R10, R5, etc.)?

- terminalele S+ şi S- ce desemnează?

- pot folosi pentru a indica tensiunea la ieşire un voltmetru de panou electronic? Trebuie să-l alimentez din circuit sau trebuie să folosesc o sursă separată?

- pentru radiator, chiar trebuie acesta răcit cu ventilator, cum spune domnul Modoran?

Link spre comentariu

Fan Elforum, îmi cer iertare, m-aţi înţeles greşit. Nu doream decât să stiu dacă schemele postate sunt protejate la scurtcircuit şi dacă merită construite, nu aveam alte nelămuriri. Până la urmă am optat pentru schema domnului Marian.

Link spre comentariu

LM 358 are de obicei doua amplificatoare operationale....S+ si S-  banuiesc ca acolo se masoara curentul.....VR1 si VR2 sunt niste referinte de tensiune TL431 asa cum scrie si acolo.....ventilatorul este absolut necesar ptr ca atunci cind veti lucra cu tensiune de iesire mica la curent mare sursa o sa se transforme in resou ( 200W care trebuie disipati necesita un radiator baban.....pentru voltmetru electronic luati unul cu trei fire care se poate alimenta din circuit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări