Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kituri aparate radio

flomar60

Postări Recomandate

Pai ăsta are carcasă prevăzută cu locaș pentru șase elemenți R6 ceea ce e o noutate in materie de radiouri rusești. Adevărat că pe vremuri era o aventură sa procuri baterii de 9 V care erau și destul de efemeride pe atunci. Ba chiar și cele pătrate 3 R12 deveniseră rarități.

Link spre comentariu

Eu am un radio Sokol fabricat pe la mijlocul anilor '70.  Produs industrial, nu kit. Era echipat cu 6 " pastile acumulatoare "  inserate, montate intr-un tub de plastic transparent. Avea " incarcator " dedicat. 

Deci alternative (mai eficiente) la bateria de 9V existau încă din deceniul respectiv. 

Link spre comentariu

Am intalnit si eu un SOKOL de care spuneti insa pe la noi … inainte de '90 … nu. Imi amintesc doar lanternele cu acumulatori aduse de cei care mai prindeau cate o excursie in URSS si care lanterne se vindeau destul de scump (nu imi mai amintesc pretul dar era destul de prohibitiv) . Noi ne chinuiam cu bateriile noastre din ce in ce mai proaste si mai greu de gasit sau cu alimentatoare construite aproape intotdeauna ciobaneste , dupa ureche care de multe ori deteriorau grav aparatul ,in special condensatori si tranzistori finali . Rar intalneai un alimentator facut ca lumea.

Link spre comentariu

Tocmai am primit confirmarea ca persoana de la care am luat Kiev-ul , mai are inca unul . Deci cred ca voi avea un Kiev in stare de Kit si unul ansamblat . Sau voi folosi doar difuzorul .... Mai vad eu cum fac .  

rooEWga.jpg

Link spre comentariu

Acele difuzoare sovietice erau reușite, comparativ cu ale noastre. Membrana avea cursa mare și era făcută dintr-un material mai bun. 

Imi amintesc ca prin '90 construisem  două mici boxe cu astfel de difuzoare (de Iunosti) pentru un walkman Sony ce suporta și 8 ohmi pe ieșirea de căști. 

Ansamblul suna frumos și surprinzător de tare.

........................

Si apropo de Sokol. L-am trecut pe ... baterie de 9V, acei acumulatori nu mai erau functionali.

Bateriile actuale sunt ceva mai bune și mult mai ieftine ca pe vremuri. Dar tot nu tin mult.:rade:.

Oricum folosesc rar aparatul, cate o ora la 2-3 saptamani pentru a mentine electroliticii functionali. Sunt originali ca și restul pieselor, nimic n-a fost schimbat.

Link spre comentariu

Nu cred ca patesc ceva electroliticii daca stau degeaba . Zic asta pt ca am un ZEFIR care a stat in cutie de cand a fost cumparat in Iunie 1969 iar eu l-am alimentat prima data cam prin Iunie 2018 si functioneaza perfect fara nici o interventie.

Link spre comentariu

La cele romanesti au mai fost cazuri sa mearga dupa zeci de ani de depozitare. Am gasit si eu un Neptun din 73 care n-a cerut nimic in afara de alimentare.Mergea incredibil cu piesele originale. Numai ca aparatele rusesti nu prea stiau de gluma,  daca nu erau folosite, se sinucideau in masa.

Link spre comentariu
  La 17.12.2018 la 7:00, doru3160 a spus:

.....................

Numai ca aparatele rusesti nu prea stiau de gluma,  daca nu erau folosite, se sinucideau in masa.

Extinde  

Cam asa este, am avut mari probleme cu un Selena din cauza electroliticilor. Nu funcționase vreo 2 decenii și când i-am dat curent avea un mare "brum" plus ca se încingea tranzistorul din alimentator de-l găseau dracii. Am schimbat tot ce era electrolitic pe partea de alimentare și audio. Apoi a funcționat normal. Doar rotactorul ma enerva periodic din cauza calității slabe a contactelor. 

În schimb, condensatorii IPRS pot fi ok și după decenii de stocare. Probabil nu toti.

In urma cu câțiva ani a venit un prieten cu o stație 2 x 50 W fabricată după 2000. Condensatorii chinezesti din alimentarea simetrică erau praf, unul total străpuns altul avea 12 k " rezistenta interna". 

Nu aveam in casa decât 3300uF /40V IPRS. Fabricați in ' 88:hdgfhgdf. Nici timp nu era pentru plimbări la magazin. Am pus cate 2 pe ramura. 

I-am spus prietenului ca sunt "stifturi" si trebuie să-i schimbăm in cel mai scurt timp. 

Stația functioneaza și azi, bineînțeles că nu am mai schimbat nimic. 

Link spre comentariu

Am montat eu un Kiev 4. Electroliticii i-am schimbat, cei originali aveau ESR-ul cam mare. Functioneaza, asa, ca un RR cu amplificare directa.

P.S. Bateriile nu sunt R6 :)

Link spre comentariu
  La 14.12.2018 la 15:21, +_Florin_+ a spus:

Eu am un radio Sokol fabricat pe la mijlocul anilor '70.  Produs industrial, nu kit. Era echipat cu 6 " pastile acumulatoare "  inserate, montate intr-un tub de plastic transparent. Avea " incarcator " dedicat. 

Deci alternative (mai eficiente) la bateria de 9V existau încă din deceniul respectiv. 

Extinde  

O nenorocire din aia am avut si eu, cu doi acumulatori cilindrici care contineau sase "pastile" Ni-Cd inseriate, un acumulator statea in "Sokol"si altul la incarcat-incarcatorul consta in doua rezistoare de 2W, o dioda redresoare D7K, care ofereau cca. 40 mA pentru incarcarea acumulatorului, cele trei componente erau introduse intr-un stecher mare de ebonita... bizar ca s-a pus in comert asa ceva, incarcatorul nu oferea separatia fazei de retea, oricand puteai atinge cele doua capse metalice si te alegeai cu o scuturatura antireumatism.

Link spre comentariu

Un incarcator similar am si eu dar e pentru acumulatori de 9v . Totusi cred ca se bazau pe faptul ca cele cateva zeci de mA nu erau fatale insa daca se defectau sau se facea o atingere in interior... 

La 23.12.2018 la 11:36, yo9hrb a spus:

Am montat eu un Kiev 4. Electroliticii i-am schimbat, cei originali aveau ESR-ul cam mare. Functioneaza, asa, ca un RR cu amplificare directa.

P.S. Bateriile nu sunt R6 :)

Extinde  

Pai daca stau de vre-o 30 de ani cel putin e firesc. Voi vedea cand il voi monta cum sta treaba. De functionat... nu ma astept la performante . Stiu cum merge  iunos-ul sau Electron M . Selectivitate foarte proasta, mai ales daca ai un post local puternic . Erau totusi concepute pentru initierea celor pasionati in acele vremuri iar marea majoritate ajungeau la adolescenti de gimnaziu . Eu am luat kit-urile asa de nostalgie iar pe unul din ele il voi pastra intact . Asa, sa aiba ce arunca urmasii cand nu voi mai fi .

Link spre comentariu

Iunost era mai selectiv decat Electron M. In schimb, Electronul "urla" mai tare.

P.S. Si eu al luat acest kit tot din nostalgie. Si tot din nostalgie l-am si montat.

Link spre comentariu

De la Iunosti mai am si eu...ceva ..undeva ... doua CV de 180pF. Atat a mai ramas din ele.

Ambele au fost asamblate de mine si au fost functionale la timpul lor. Cred ca la sfarsitul anilor '70...inceputul anilor '80.

Oooo ... ce vremuri!!!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări