Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kituri aparate radio

flomar60

Postări Recomandate

Edit moderator: am mutat aici o parte din discuțiile despre kit-urile rusești de radioreceptoare de dinainte de anii 90.

Felicitari d-le Vranceanu pentru colectia cu adevarat impresionanta!Mai rar asa ceva!

O intrebare- acest radio din colectia dvs. este functional?....in adolescenta mea am construit si eu asa ceva!....este cel cu un tor de ferita plasat sub potentiometrul de volum?

Multumesc si scuze de off-topic!

screenshot.36.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Acela este ... avea  4 tranzistori ( schema reactie + reflex ) , si joasa cu transformatoare ... defazor si iesire . Si un condensator variabil tare firav ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

va multumesc. Da este functional  Iunost-ul  si este acela cu transformator toroidal care se bobina manual destul de greu. De fapt tot ce pozez/ expun este restaurat si functional . Mai am si un ,,ELEKTRON M'' care era tot kit de montaj prin anii 80 insa trebuie sa-i fac rost de difuzor pt ca l-am folosit candva in alt scop . Dar am rabdare .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
3 minutes ago, gauss said:

Acela este ... avea  4 tranzistori ( schema reflex ) , si joasa cu transformatoare ... defazor si iesire . 

Da, este cu o schema  ,,pielea si osul'' si functiona destul de slab ca selectivitate  . ELEKTRON M era ceva mai elevat insa pentru ,,electronistii'' care eram pe acele vremuri , erau bune amandoua. Asta din urma avea sapte tranzistoare , finali complementari , mod de receptie -amplificare directa  . Se auzea foarte tare si bine 

Link spre comentariu

Cu scuze pentru off - topic , si permisiunea d-lui Vranceanu ... am o chestiune care ma " macina " ... ma rog , pastrand proportiile , si  ( oarecum ) in contextul ultimelor postari . Spre sfarsitul perioadei in care s - au gasit trusele de montaj radioreceptoare din URSS , am vazut la cineva ( in mana , nu l - am putut examina ) , un radioreceptor in carcasa rosie , cu carcasa aproape patrata , si cu zona de sus " denivelata " , parca un pic mai ingusta . Se numea " Zvezdocika " ... stelutza , sau ceva de genul . Stie cineva mai mult ... sau macar sa confirme existenta ? ...

P.S. - felicitari si din partea mea pentru colectie ... desi sant superflue , foto vorbesc singure .

Link spre comentariu
On 9/2/2018 at 5:19 PM, gauss said:

Cu scuze pentru off - topic , si permisiunea d-lui Vranceanu ... am o chestiune care ma " macina " ... ma rog , pastrand proportiile , si  ( oarecum ) in contextul ultimelor postari . Spre sfarsitul perioadei in care s - au gasit trusele de montaj radioreceptoare din URSS , am vazut la cineva ( in mana , nu l - am putut examina ) , un radioreceptor in carcasa rosie , cu carcasa aproape patrata , si cu zona de sus " denivelata " , parca un pic mai ingusta . Se numea " Zvezdocika " ... stelutza , sau ceva de genul . Stie cineva mai mult ... sau macar sa confirme existenta ? ...

P.S. - felicitari si din partea mea pentru colectie ... desi sant superflue , foto vorbesc singure .

Pai sincer nu am vazut ce spuneti dar sa nu uitam ca rusii au produs o varietate foarte mare de aparatura electronica . Daca vom cauta radiouri rusesti pe net , vom gasi multe despre care nici nu am auzit.  Or fi avand mai multe versiuni de Kit-uri de montaj . Parca vazusem candva o ciudatenie asemanatoare cu descrierea dvs dar nu mi s-a parut sa ma atraga in vre-un fel si am ignorat-o .  Nu pot chiar strange totul .

Am facut ceva sapaturi si cred ca e vorba de acesta. Amplificare directa , patru tranzistoare, sigur a fost kit de montaj .

2lZ4EPi.jpg

ZoIjsnp.jpg

V8A9tCI.jpg

zgUsXXj.jpg

Daca il doriti il gasiti aici :  https://www.okazii.ro/radio-rusesc-vechi-de-colectie-extrem-de-rar-4-tranzistori-este-functional-a181576067?icid=CS7.P.VZ.04.15&ibid=pp_activ[181576067]

Acesta este "Звёздочка" .Detin si eu unul ,dar incomplet(lipsa butoane)http://www.rw6ase.narod.ru/00/rk1/zwezdochka.html

am vazut la cineva ( in mana , nu l - am putut examina ) , un radioreceptor in carcasa rosie , cu carcasa aproape patrata , si cu zona de sus " denivelata " , parca un pic mai ingusta . Se numea " Zvezdocika " ... stelutza , sau ceva de genul . Stie cineva mai mult ... sau macar sa confirme existenta ? ...

Da, a existat modelul asta de kit, l-am avut eu.Din pacate nu a mai ramas mare lucru din el.Difuzorul l-am folosit la alte aplicatii, dupa ce cativa ani l-am avut montat pe bicicleta, iar restul s-a pierdut in cele cateva mutari suferite in timp.Este cel din linkul postat mai sus de adi1967, cu poza aferenta.

zwezdochka01.jpg

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Da ... acesta este ! Deci n - am avut halucinatii ... altfel , am cumparat toate kit - urile ( atunci le zicea truse ... ) pe care le - am gasit . Greu ... si cu banii , numai eu stiu cum i - am adunat . Familia ... mama , muncitoare . Noroc cu ceva ajutor de pe urma lui tata , fie - i tarana usoara ...

Link spre comentariu

Cu banii era intr-adevar o problema, mai ales cand era vorba de capricii si nu de ceva considerat de batrani, ceva util.Investitiile serioase le faceam cu banii de la urat.Asa cum era regimul de atunci, lumea totusi primea copii cu uratul, si se aduna banut langa banut, dupa care urma ''investitia''.Primul pistol de lipit asa l-am cumparat prin 75, cu 180 lei, kiturile electronice ale vremii  mai scumpe, care nu incapeau in bugetul curent, se programau din banii de uratura. Behaiam in seara de Craciun si de anul nou de ne ieseau plamanii, ca nu era ca acum, 3 versuri 15 secunde la usa si gata, era uratura serioasa pe strofe, si o ziceam mai multi, dar faceam cate 300...400 lei in anii buni. Aici o contributie aparte era de la neamuri, mai bine de 50%. Asa am cumparat si zvezdocika (steluta)...singurul model disponibil atunci pe piata. Mai tarziu au aparut iunosti si altele, dar nu ne mai duceam cu uratul, pt ca eram vlajgani mari si ne era rusine sa mergem cu puradeii la urat :rade:

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Pfffffff! Inseamna ca ,,Steluta'' nu am prins-o pt ca a aparut cel mai devreme, mult mai devreme decat celelalte. Eu in 75 aveam  noua ani asa ca...  pistol de lipit vedeam doar la meseriasul care venea sa repare televizorul si facea mirosul de tamaie in casa dezlipind si lipind rezistente si condensatori pe spatele placii . Abia in 81 am dat 180 de lei pe primul meu pistol de lipit  cu care prima data am asamblat un Kit Romanesc de sirena autosalvare . Fludor si altele tot din diverse Kit-uri mai faceam rost . Deh as da mult sa mai traiesc momentele acelea.

PS . intr-adevar ne-am cam abatut de la tema topicului insa daca discutiile au fost frumoase si au fost de folos , cel putin pe mine  nu ma afecteaza mica deviere si cred ca nici pe altcineva asa ca cred ca puteti lasa asa fara sa faceti ordine. Am mai stat si noi la barfe.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Buna dimineata! Aparatul din postarea dl. Vranceanu este "Tasku radio" insa , varianta de pe OLX este modificata. Aparatul nu a avut CV ci un trimer. A aparut la noi prin ' 71, ' 72. Stiu precis ca 1972 il aveam deja modificat cu CV si l-am si dat pentru a face bani pentru alte achizitii. " Zvezdocika" am avut chiar 2 aparate. Functionau extrem de bine in Bucuresti .

Editat de mihai1953
Link spre comentariu

Probabil mergeau la superlativ acolo unde erau statii de emisie locale in banda receptionata.  In privinta asta la inceput am avut noroc, pt ca orice aparat simplu construiam( inclusiv casca cu dioda la burlan), auzeam radio Iasi fara nici o problema. Mai tarziu cand voiam si postul national, nu puteam scapa de radio Iasi cat de puternic emitea. Si zvezdocika era cu trimer in loc de variabil, insa cu alimentarea era problema, pt ca golea o baterie de 9V in cateva ore de ascultat la volum mediu.

Link spre comentariu

39 minutes ago, mihai1953 said:

Buna dimineata! Aparatul din postarea dl. Vranceanu este "Tasku radio" insa , varianta de pe OLX este modificata. Aparatul nu a avut CV ci un trimer. A aparut la noi prin ' 71, ' 72. Stiu precis ca 1972 il aveam deja modificat cu CV si l-am si dat pentru a face bani pentru alte achizitii. " Zvezdocika" am avut chiar 2 aparate. Functionau extrem de bine in Bucuresti .

E clar ca sunteti mult mai ,,vechi'' in domeniu. In '71 cred ca abia treceam la masinute de tabla . :jytuiyu . Ala de pe OLX mi s-a parut si mie ca e ,,lucrat'' un pic . Considerati  ca ar merita colectionat ? Pretul pare acceptabil .   O sa caut si un ,,Звёздочка'' desi eu nu am prins asa ceva  , debutul facand-ul cu  iunost .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
3 minutes ago, doru3160 said:

Probabil mergeau la superlativ acolo unde erau statii de emisie locale in banda receptionata.  In privinta asta la inceput am avut noroc, pt ca orice aparat simplu construiam( inclusiv casca cu dioda la burlan), auzeam radio Iasi fara nici o problema. Mai tarziu cand voiam si postul national, nu puteam scapa de radio Iasi cat de puternic emitea. Si zvezdocika era cu trimer in loc de variabil, insa cu alimentarea era problema, pt ca golea o baterie de 9V in cateva ore de ascultat la volum mediu.

Da, erau o mare problema bateriile si intr-adevar aparatele astea nu erau prea selective . Radio IASI pe 1053 Khz ma ,,incurca '' si pe mine la Pascani dar gaseam eu o pozitie in care sa il mai atenuez un pic ca sa pot prinde si ,,Bucurestiul'' pe 1179 Khz . Oricum vremuri foarte faine.

Link spre comentariu

D-le Vranceanu, " Tasku radio", din cate mai tin minte, a fost si el un kit ( asa cum se spune acum ) pe care l-am montat de nou. Asa cum era conceput , avea 2 posturi fixe care se schimbau prin scoaterea sau cuplarea unuia din cele doua trimere. La aparatul prezentat a fost scos un trimer si  cu CV -ul cred s-a indreptat un neajuns al schemei . Aparatul, la data respectiva , satisfacea pe deplin, in sensul ca aveam ambele programe. Urmaresc de ceva timp forumurile de electronica dar un " Tasku radio" a aparut doar recent pe OLX. Asa cum apare in poza arata bine si cred ca poate fi repus in functiune si chiar in varianta initiala. Daca sunteti un impatimit si pe mine m-ati convins , cred ca aparatul poate sta in colectia dvs. Pana la urma este si acesta o "bucata" de electronica asa cum se facea in anii ' 70.

Link spre comentariu

Doar de curiozitate, daca era pt doua trimere, la ce folosea degajarea pt buton de acord, stiind ca pe trimerii de acest fel,  mai greu  se poate atasa un buton.La zvezdocika trimerul era de tip diferit si special construit pt a se putea atasa un ornament din plastic pt antrenare din exteriorul aparatului.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări