clausnc Postat Septembrie 5, 2018 Partajează Postat Septembrie 5, 2018 2 hours ago, simson said: Sunetul de lampa se obtine doar si numai prin sarcina conectata prin traf. de iesire la colectorul tranzistorului final. Astfel se obtine modulatia in curent . Orice alta configuratie, fara transformator de adaptare impedanta sarcina nu are treaba cu sunetul de lampa.A fost o discutie ampla in sectiunea Audio pe tuburi pe aceasta tema.Sunetul de lampa se vizualizeaza in distributia armonica redat de un Analizor de spectru. Stiu pe cineva care a demonstrat ca se poate si altfel. Distributia armonica demonstreaza acest lucru. Din pacate e un produs comercial din gama scumpa. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 5, 2018 Partajează Postat Septembrie 5, 2018 Dl. Gauss a "alimentat" colectia userilor cu multe lucrari interesante...in RadioHobbi 1/2006 gasiti si un amplificator cu 2 transistori ,e drept, mai rari,cu sarcina bec, la care armonica a 2 a exceleaza. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 5, 2018 Partajează Postat Septembrie 5, 2018 1 hour ago, lucian_b said: Salutare domnilor! O schema interesanta de amplificator in clasa A de 3-5 W cu un tranzistor final cu germaniu si cu transformator de iesire se gaseste in cartea RADIORECEPTIA A-Z la pagina 197. http://89.120.105.111/htmlham/VER2/CARTI SI REVISTE HAM RADIO/carti romanesti si alte pdfuri/Radioreceptia A-Z - Mica enciclopedie pentru tineret (Vasile Ciobanita & all) (1982).pdf Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 9 hours ago, clausnc said: Stiu pe cineva care a demonstrat ca se poate si altfel. Distributia armonica demonstreaza acest lucru. Din pacate e un produs comercial din gama scumpa. Hafler?! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 (editat) 9 hours ago, ex.escu said: Dl. Gauss a "alimentat" colectia userilor cu multe lucrari interesante...in RadioHobbi 1/2006 gasiti si un amplificator cu 2 transistori ,e drept, mai rari,cu sarcina bec, la care armonica a 2 a exceleaza. Va continua ( daca nu se intampla ceva care sa stopeze "fluxul ") , am revista pana in 2014 ( inclusiv ) . Si multe alte reviste si lucrari (si) despre audio ... din pacate unele in rusa . Eu mai inteleg cate ceva ... chiar satisfacator . De aceea le - am si depozitat (personal) . Pacat ca nu sant duale ( adica si in engleza , poate ar fi interesat pe mai multi ) . Asta este ... poate functioneaza intrajutorarea intre useri ... unele lucruri prezentate sant rare , sau inedite ( parere personala , nu sant fan audio , doar mai citesc unele materiale , din care nu inteleg prea multe ) . P.S. - cu scuze pentru off - topic , se poate sterge . Editat Septembrie 6, 2018 de gauss Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 Un montaj simulat de d-l Lazaroiu cu traf de iesire: Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 42 minutes ago, flomar60 said: Un montaj simulat de d-l Lazaroiu cu traf de iesire: Schema este interesanta, si eu as fi vrut sa fac un amplificator cu tranzistori "traditionali", gen 2N3055, numai ca, din cauza curentului relativ mare din primarul transformatorului de iesire, necesar in cazul utilizarii 2N3055, am preferat o varianta cu un tranzistor ce functioneaza cu tensiune mai mare si curent mai mic pentru aceiasi putere de iesire, deci transformatorul de iesire este ceva mai usor de fabricat. Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 Pai ,dvs vi se pare mai usor de bobinat un conductor mai subtire-gen 0,22-0,25mm diametru versus 0,45mm cu izolatie ,adica cat are nevoie traful din montajul mentionat...?....pentru montajul in cauza , o sectiune de 11-12cmp este acoperitoare cu un intrefier de 0,1-0,15 mm....bobinat dupa regulile trafurilor de iesire pe lampi....tensiunile de lucru sunt rezonabile....radiator de cel putin 200 cmp pentru final....radiator de 20-30 cmp pentru prefinal....o sursa bine dimensionata pentru un montaj stereo....cam astea ar fi conditiile strict necesare pentru un amplif de calitate construit dupa schema de mai sus.... Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 15 minutes ago, flomar60 said: Pai ,dvs vi se pare mai usor de bobinat un conductor mai subtire-gen 0,22-0,25mm diametru versus 0,45mm cu izolatie ,adica cat are nevoie traful din montajul mentionat...?....pentru montajul in cauza , o sectiune de 11-12cmp este acoperitoare cu un intrefier de 0,1-0,15 mm....bobinat dupa regulile trafurilor de iesire pe lampi....tensiunile de lucru sunt rezonabile....radiator de cel putin 200 cmp pentru final....radiator de 20-30 cmp pentru prefinal....o sursa bine dimensionata pentru un montaj stereo....cam astea ar fi conditiile strict necesare pentru un amplif de calitate construit dupa schema de mai sus.... La tuburi sunt curenti sensibili mai mici, Ra mai mare, mai multe spire in primar, imductanta mai mare. Pentru un curent de 237mA, si un Ra de doar 166 ohmi, fiind nevoie de sarma mai groasa, pentru a btine un transformator cat-de-cat liniar in banda audio, pentru a respecta bunele practici de bobinare (multe sectiuni intercalate) va fi nevoie de o sectiune mare a miezului si material bun. Este posibil sa bat campii, poate isi exprima punctul de vedere si fabricanti de trafo-uri de la sectiunea sticloasa. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 Dl Gauss, off-topicul dvs mai ramane putin; schemele pe care le postati sunt binevenite. Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 Nah... pai daca mai adaugam nu stiu ce transformator pe iesirea amplifului in clasa A cu tranzistori, atunci ma apuc sa fac unul direct pe lampi. Idea era sa se apropie sunetul unui amplificator cu tranzistori de unul cu lampi, restu sunt complicatii care nu merita. Parerea mea. Link spre comentariu
radasous Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 5 minutes ago, maxente said: Nah... pai daca mai adaugam nu stiu ce transformator pe iesirea amplifului in clasa A cu tranzistori, atunci ma apuc sa fac unul direct pe lampi. Idea era sa se apropie sunetul unui amplificator cu tranzistori de unul cu lampi, restu sunt complicatii care nu merita. Parerea mea. Asta este cat se poate de adevarat, nu se merita decat ca experiment, in rest se cheltuie cam aceisi bani pentru rezultate mai slabe. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 https://linearaudio.net/article-detail/2272 https://linearaudio.net/sites/linearaudio.net/files/volumes/v12%20bw%20abstract.png Link spre comentariu
gsabac Postat Septembrie 6, 2018 Partajează Postat Septembrie 6, 2018 Pentru o experienta de neuitat, se poate realiza un amplificator martor cu tuburi SE sau PP clasa A adaptat pentru boxa de difuzoare disponibila si citeva experimente de amplificatoare cu tranzistori sau combinatii de diversi tranzistori cu tuburi pentru comparatia auditiei, cu aceeasi sursa de sunet agreata. Preferabil chitara electrica, CD de calitate sau sau Blu-Ray disk si bineinteles un cerc de prieteni si totodata cunoscatori isi pot spune parerea despre acest experiment. @gsabac Link spre comentariu
DarkAvenger Postat Septembrie 6, 2018 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2018 2 hours ago, maxente said: Nah... pai daca mai adaugam nu stiu ce transformator pe iesirea amplifului in clasa A cu tranzistori, atunci ma apuc sa fac unul direct pe lampi. Idea era sa se apropie sunetul unui amplificator cu tranzistori de unul cu lampi, restu sunt complicatii care nu merita. Parerea mea. Inclin, din ce in ce mai mult catre, JLH al lui Pass. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum